Gazdaság

Repoharas jégkrém

Szerző Vida Melinda

Magyarországon várhatóan 2021 első felétől kerülnek majd a boltokba az új csomagolású jégkrémek.

hogy a fagyi ne nyaljon vissza

Már 2019-ben felröppent a hír, miszerint az Unilever azon dolgozik, hogy a poharas Magnum fagylaltjainak csomagolását újrahasznosított műanyagból állítsa elő. Elsőként Belgiumban, Spanyolországban és Hollandiában tesztelték a megoldást, mintegy 600.000 tesztdarab került forgalomba, majd a sikerek után 2020-ban már több mint 7 millió fagylalt kerül a piacra Európaszerte újrahasznosított műanyag felhasználásával készült csomagolásban.

Az Unilever 2017-ben jelentette be, hogy az új technológiák kiaknázása mentén 2025-re 100%-ban átáll újrahasznosítható műanyag csomagolóanyagokra, valamint legalább 25%-ra növeli az újrahasznosított műanyagok arányát a csomagolásban, ezzel több mint százezer tonnával csökkentve a felhasznált, közvetlenül kőolajból készülő és nem újrahasznosítható műanyagok mennyiségét.

Az eltelt időszakban az Unilever az újrahasznosítási technológia kifejlesztésének támogatásával járult hozzá a hosszú távú tervek megvalósításához. Az új technológia révén a vállalat tervei szerint 2020 végére az összes Európában forgalmazott poharas Magnum csomagolása az úgynevezett reciklált polipropilén (rPP) anyagból készül majd.
Az rPP előnye, hogy az új technológia révén gyakorlatilag végtelenszer újrahasznosítható, minőségromlás nélkül. Az új eljárást az Unilever támogatásával a SABIC vállalat fejlesztette ki.

Az Unilever nem új szereplő a fenntarthatóan működő vállalatok között, amit mi sem mutat jobban, mint hogy a GlobeScan riportja szerint már 10. éve tölt be a vállalat vezető szerepet a fenntarthatóságban. 2010-ben indította el a vállalat hosszú távú fenntarthatósági tervét (Unilever Sustainable Living Plan), amely mentén azon dolgoznak, hogy a világ legfenntarthatóbb vállalatává váljanak. Ennek részét képezi többek között az is, hogy 2030-ig a felére csökkentsék a működésükhöz és termékeikhez kapcsolódó kibocsátásokat. A környezeti célok mellett jelentős támogatást nyújt a vállalat a társadalomnak is világszerte. Céljuk, hogy 2020-ra emberek millióinak javítsák az életkörülményeit az üzleti tevékenységük által, valamint hogy több mint egy milliárd embernek segítsenek abban, hogy képesek legyenek aktívan javítani az egészségüket és a jólétüket. Mindezt teszik az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok mentén, azokat támogatva.



A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment