Föld

Mától ismét hitelez nekünk a Föld

Szerző Vida Melinda

A következő 4 hónapban minden felhasznált energia és erőforrás a jövőből vesz el.

2020-ban a mai napra (augusztus 22-re) esik a Túllövés napja, amely időpont azt jelöli, amikor az emberiség feléli a Föld által egy év alatt biztosított erőforrásokat és ökológiai szolgáltatásokat. A következő 4 hónapban minden felhasznált energia és erőforrás a jövő készleteit éli fel.

A Túllövés napjának meghatározásában több tényezőt is figyelembe vesznek a szakemberek, így a szén-dioxid-kibocsátás, az erdőgazdálkodás, az élelmiszerigény, hiszen ezek mind befolyásolják a globális biokapacitást és az ökológiai lábnyomot.

Az idei koronavírus-járvány hatásainak felvétele érdekében a Global Footprint Network a legmegbízhatóbb adatokat egyesítette, és a legmegfelelőbb feltételezéseket készítette az emberiség jelenlegi erőforráshelyzetének felmérésére.

2019-ben július 29. napjára eset ez az időpont, de aztán jött a COVID-19, az élet és a fogyasztás lelassult, ennek pedig az lett az eredménye, hogy 3 héttel tovább kitartottak a bolygó éves erőforrásai.

Ez a 3 hetes eltolódás globálisan értendő, ha országokra levetítve vizsgáljuk meg az erőforrások felhasználását, hatalmas különbségeket tapasztalhatunk. Ha a világon mindenhol úgy élnének az emberek, mint Qatar vagy Luxemburg területén, akkor az éves erőforrás-keretünket már február közepére felélnénk, de ha a világ minden részén Indonéziához hasonló lenne az erőforrások felhasználásának üteme, akkor december 18. napjáig lenne elegendő az éves keret.
2020-ban az USA-ban március 14-én, Japánban május 12. napján, Kínában június 13-án Magyarországon pedig a tavalyihoz hasonlóan már június 14-én elértük a túlfogyasztási határt.

Bár a három hetes kitolódás és a globális ökológiai lábnyom hirtelen zsugorodása reménykedésre adhat okot, sajnálatos módon továbbra is nagyon lassú és kis léptékű a folyamat. Földünk regenerálódási képessége véges, az pedig, hogy továbbra másfél bolygó erőforrásait használjuk el egy év alatt, veszélyezteti az ökológiai egyensúlyt és az emberek jólétét.

#MoveTheDate

A #MoveTheDate kezdeményezést az a cél hívta életre, hogy 2050-re sikerüljön az emberiség ökológiai lábnyomát olyan mértékben csökkenteni, hogy az éves erőforrás keret elegendő legyen 365 napra. Ehhez arra van szükség, hogy évente 5-5 nappal sikerüljön kitolni a túllövés napját. Az idei évben a koronavírus-járvány határozott lökést adott a kezdeményezésnek, de mindez csak akkor értékelhető hosszú távon is pozitívan, ha a világ újraindítása során olyan új technológiák és mindennapi eljárások, szokások kerülnek bevezetésre, amelyek támogatják az ökológiai lábnyomunk csökkentését.



A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment