Inno/Tech

Tetőkert-óriások és robotok a városi kertészet jövője?

Szerző Vida Melinda

Mára már ez sem sci-fi, ahogy az sem, hogy 15 ezer négyzetméteres üvegházat építettek egy raktárépület tetejére Montrealban.

A kanadai Lufa Farms új trendet indított azzal, hogy hatalmas méretű üvegházakat telepít a tetőkre, és így a nagyvárosokban is lehetővé teszi, hogy a fogyasztók helyi terményeket vásárolhassanak.

A legújabb, közel 15 ezer négyzetméteres üvegház Montréalban kapott helyet egy raktárépület tetején, ahol fenntartható módon, a fogyasztókhoz közel tudják majd kiegészíteni az élelmiszer-ellátást.

Az új óriás a cég negyedik kertje már a városban. Az elsőt még 2011-ben építették, de azóta más cégek is üzleti lehetőséget láttak a megoldásban, így van már tetőkert New Yorkban, Chicagóban és Denverben is. Európában az elsőt 2022-ben tervezi átadni a French Urban Nature nevű cég Párizsban.

Miért olyan különlegesek ezek a kertek?

A Lufa Farms 2009-ben azzal a céllal jött létre, hogy változást hozzon az élelmiszer-szállítás területén. Helyben szeretnék fedezni az emberek zöldség- és gyümölcsszükségleteit, hogy így a szállítással járó kibocsátást elkerüljék.

Azon túl, hogy hatalmas, kihasználatlan területeket tesznek termővé az üvegházak használatával, rengeteg fenntartható megoldás is társul ezekhez a kertekhez.

A tetőkertóriásban közel 100 zöldség és gyógynövény fajtát termesztenek egész évben hidroponikus tartályokban, amelyeket kókuszdiórosttal bélelnek. A kert mentes a rovarírtószerektől és más vegyi anyagoktól, itt a beporzást poszméhek végzik, a tetvek ellen pedig darazsakat és katicákat vetnek be.

A Lufa Farms nem csak a termelés kapcsán különleges, de új vásárlói élményt is nyújt. Minden hónapban az adott időszak terméseiből, valamint helyi kézműves termelők áruiból (sajtok és tejtermékek, húsok, pékáruk, édességek, tojás, stb.) lehet válogatni az online piactéren.

És ahogy a számok mutatják, igény is van a fenntartható módon megtermelt alapanyagokra. Hetente 20 000 család számára elegendő zöldségfélét takarítanak be, amit aztán szabvány áron (30 $ / kosár) adnak el.

De hol vannak a robotok?

Bostonban. Legalábbis ott működik a Root AI startup, akiknek a terménybetakarító robotjai elhozzák a jövőt a jelenbe. Az agrár szektort érintő innováció remek lehetőséget biztosít a technológia szerelmeseinek, hiszen sok munkafolyamat remekül automatizálható, az egyre fejlettebb robotika pedig megoldást jelenthet a folyamatos munkaerőhiányra

A következő videóban megismerheted AI Virgo-t, a robottípust, akik közül az elsők paradicsomszüretelésben mutatják majd meg tudásukat a piacon.

A startup szerint a robotoké a jövő a betakarításban, hiszen későbbi szoftverfrissítésekkel a ma még paradicsomot szüretelő robotokat könnyen át tudják majd programozni, így más növényekkel is elboldogulnak majd.



A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment