Inno/Tech

Innováció és fenntarthatóság: árapály- és hullámenergia

Az árapályerőművek az árapályok által okozott vízszintváltozásból származó energiát hasznosítják villamosenergia-termelésére.

Az árapály erőművek általában megbízható és kiszámítható energiaforrást biztosítanak, mivel ciklikusak és jól ismertek.

Árapály gát

Az árapály gát a leghatékonyabb energiatermelő formája az árapály erőműveknek. A gáttal szabályozni tudják a vizet, a víz felhalmozása és elengedése között pedig a kiáramló vízmennyiség egy turbinát hajt meg, ami áramot termel.

Árapálykerítés

Az árapálykerítéseknél nincs gát, ami mesterségesen szabályozza a víz megtartását és elengedését, ezek a kerítések csupán a vízáramlás erejét kihasználva elektromos energiát termelnek. A rendszer általában sorokban vagy hálózatokban elhelyezett, a vízáramlatokban elhelyezett rotorokból áll, amelyek forognak az árapálymozgás hatására. Ezek a rendszerek általában kisebb méretűek és rugalmasabbak, mint a hagyományos gátas árapályerőművek, és alkalmazhatók olyan helyeken, ahol a hagyományos árapályerőművek nehezebben megvalósíthatók. 

Árapály turbinák

A tengeri árapály turbinák kinézete és működése hasonlít a szélerőművekhez. Ahogy az árapály jelensége történik, a turbinák lapátjai forgásba lendülnek, meghajtva egy generátort, ami elektromos energiát termel.

Hullámenergia-generátorok 

A hullámenergia-generátorok olyan berendezések, amelyek a tengeri hullámok mozgásából nyernek energiát, és ezt elektromos árammá alakítják át. A hullámenergia-generátorok különböző típusokba sorolhatók, de az alapvető működési elv az, hogy a hullámok mozgása valamilyen mechanikai rendszert (például úszó szerkezetet vagy hengert) kényszerít mozgásra, amely a generátorban található elektromos gépet hajtja meg.

Ezek a rendszerek tehát a víz felszínén helyezkednek el. Jelenleg számos startup cég foglalkozik ezeknek a fejlesztésével. Ezek egy része ígéretesnek látszik, azonban még kísérleti fázisban vannak.

Forrás: Asianwater.com

[A sorozat szerkesztői: Ali AminaPálfi Nándor és Szomolányi Katalin]

A szerzőről

Pálfi Nándor

Leave a Comment