Inno/Tech

Fenntarthatóság és innováció: energiatárolás

Az energiatároló rendszerek lehetővé teszik, hogy a termelés és a felhasználás időben elkülönült módon valósulhasson meg.

Ez történhet kémiai (pl.: lítium-ion akkumulátor), mechanikus módon (pl: víztározóba pumpálással) vagy termális módszerrel (pl: olvadt só, homok, forróvizes tartály).

A megújuló energia előretörésével az energiaellátás időbeni egyenletességének biztosítása kulcsfontosságú kérdés, hiszen az időjárásfüggő energiaforrások villamosenergia-hálózatba vezetésével ez egyes időszakokban nehezen megvalósítható.

Az energiatárolás kapacitása az IRENA tanulmánya alapján 2030-ra meg fog triplázódni, hogy le tudja követni a nap- és szélenergia gyors növekedését. A következő években pedig a jelenleg előszeretettel használt lítium-ion akkumulátoroknak költséghatékonyabb alternatívái is megjelenhetnek a piacon.

Magyarországon jelenleg kb. 30 MW az energiatárolók elérhető kapacitása, azonban a MAVIR Zrt. 2025-re fogja befejezni Szolnokon az ország eddigi legnagyobb energiatároló-beruházását, amely révén további 20 MW-tal bővül ez az érték.

Folyadékáramos akkumulátor

A folyadékáramos akkumulátorok esetén az elektrolit egy vagy több elektrokémiai cellán áramlik át, miközben egyik tartályból a másikba kerül. Ennek jelenleg a vanádiumon alapuló változata (VRFB) a leginkább piacképes. A hagyományos akkumulátorokhoz képest kisebb a környezeti terhelése, ráadásul Kínában egy olyan terméket is fejlesztenek, amely nem csak az elektromos autók esetében, hanem a háztartási energiatárolásban is nagy segítség lehet. Az IRENA előrejelzése alapján a technológia ára kb. két-harmaddal csökkenhet 2030-ra.

Nátrium-kén (NaS) akkumulátor

A magas hőmérsékletű NaS-akkumulátorok Japánban már az 1990-es évek óta a hálózat részét képezik. Nagy előnye, hogy magas az energiasűrűsége, vagyis az egységnyi térfogatban tárolható energia mennyisége. Az IRENA kb. 70%-os csökkenést vár az árában az évtized végére. A fogalom hazánkban sem teljesen idegen: Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont NaS demonstrációs energiatárolót telepít, amely 1,45 MWh villamosenergia tárolását fogja lehetővé tenni. Az akkumulátor, valamint az inverterek idén februárban már meg is érkeztek a kutatóközpont telephelyére. Amikor üzembe helyezik, ez lesz Magyarország első Na-S technológiájú akkumulátora. (Forrás: Energiatudományi Központ)

Kép forrása: HUN-REN

Borítókép forrása: IEEFA

[A sorozat szerkesztői: Ali AminaPálfi Nándor és Szomolányi Katalin]

A szerzőről

Pálfi Nándor

Leave a Comment