Élet-módi

Újabb klímabarát változtatásra készül a McDonalds

Szerző Vida Melinda

A napokban jelentette be a világ legnagyobb étteremláncával rendelkező vállalat, hogy hamarosan megkezdik az újrahasználható és visszaváltható kávéspoharak tesztelését az Egyesült Királyságban a TerraCycle Loop közreműködésével. A TerraCycle több nagy márkával dolgozik együtt, úgy mint a Heinz, a Coca Cola, a Tesco, az Unilever, a Danone vagy a Nivea, hulladékmentes csomagolást biztosítva, hogy a fogyasztók újratölthető változatokat vásárolhassanak a márkák termékeiből.

A McDonalds’ esetében a terv az, hogy pilotként az Egyesült Királyság területén található több étteremben bevezetik majd az újrafelhasználható és visszaváltható kávéspoharakat. Az első vásárlás során betétdíjas lesz a pohár, az összeget viszont visszakapja a vásárló, ha a következő alkalommal visszahozza a poharat, vagy be is válthatja használt poharát egy újra. A visszaváltott poharak pedig tisztítás és fertőtlenítés után ismét visszakerülnek a polcokra, ezzel biztosítva, hogy hulladékmentesen kávézhassunk az étteremben. A poharak tiszítási eljárásának kifejlesztésében és tesztelésében az Ecolab vett részt, akik biztosítják a higiéniai és élelmiszer-biztonsági feltételeket. A tesztelés várhatóan 2021 elején kezdődhet majd el.

Bár erre a megoldásra itthon még várni kell, azért több műanyag-mentesítő lépést eszközölt már a McDonalds’ globálisan vagy Európaszerte az idei évben is.

Jelenleg Európában a McDonalds’ termékek csomagolásának 12%-a műanyag, az össz csomagolásnak pedig 60%-át újrahasznosítják. A vállalat ezzel a számmal azonban nem elégedett, célul tűzték ki, hogy 2025-ig a csomagolás 100%-ban újrahasznosításra kerül majd.

Többek között ez a cél is eredményezte, hogy 2019-ben új csomagolást kaptak a McFlurry termékek, így idén már műanyag tető nélkül vásárolhattuk meg a hűsítő finomságot Európaszerte. Csak ezzel a lépéssel több mint 1200 tonna műanyagtól mentesíti évente a vállalat a Földet.

Szintén tavaly indította el pilotként a játék visszavételi rendszert is, ami egyelőre szintén az Egyesült Királyságban érhető el, valamint 2021-től az Egyesült Királyság és Írország területén csak műanyagmentes játékok kerülhetnek majd a Happy Meals dobozaiba. Utóbbi változtatásokra nagy hatással volt a fogyasztói igény is.

Te milyen megoldásokkal találkoznál szívesen a hazai éttermekben?



A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment