Ajánló Föld

Bill Gates: 51 milliárd és 0

Szerző szomkat

Gates szerint az 51 milliárd és a nulla az a két szám, amit a klíma kapcsán meg kell tanulnunk. Új könyve a „Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát”.

Bill Gates holnaptól (kedd) elérhető könyve kapcsán egyre sűrűbben jelennek meg interjúk vele.
Új könyve, a „Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát” (How to Avoid a Climate Disaster) egy útmutató arra, hogyan állíthatjuk meg a globális felmelegedést. Erről a blogján, a GatesNotes-on egy összefoglalót is közzé tett.

A BBC vele készített interjújában Gates szerint az 51 milliárd és a nulla az a két szám, amit a klíma kapcsán meg kell tanulnunk. 
A klímaváltozás megoldása lenne „a legcsodálatosabb dolog, amit az emberiség valaha tett”. Ehhez képest a járvány megállítása „nagyon, nagyon könnyű” – állítja. 
Ne becsüld alá a kihívás mértékét, mondja a BBC videóban. „Még soha nem hajtottunk végre akkora átalakulást, mint amiről az elkövetkező 30 évben szó van. Erre még nincs precedens.” 
51 milliárd: az üvegházhatású gáz tonnában, amit a világ általában évente hozzáad a légkörhöz. Nettó zéró: ahova el kell jutnunk. És bár a faültetés az egyik megoldás a CO2 elnyelésére, Gates arra koncentrál, hogy a technológia hogyan segíthet bennünket ezen az úton. 
Nincs ebben teljesen egyedül, hiszen a közelmúltban Elon Musk is meghirdetett egy 100 millió dolláros díjat a témában.
A megújuló energiaforrások, mint a szél és nap, abban segíthetnek, hogy az elektromosságot semlegesítsék, de ahogy Gates is rámutat, ez kevesebb, mint a teljes kibocsátás 30%-a. A világgazdaság fennmaradó 70%-át is karbonmentesítenünk kell, mint az acél- és cementgyártás, szállítási rendszerek, műtrágya gyártás, és sok-sok minden más.
Egyszerűen sok szektorban egyelőre nincs megoldásunk ezekre. 

Gates szerint tehát a válasz egy olyan léptékű világszintű innovációs törekvésben lesz, amilyet a világ még sosem látott azelőtt. És ez a kormányokkal kell kezdődjön. 
A jelenlegi gazdasági rendszer nem árazza be a fosszilis energia használatát a valós árán. A legtöbb felhasználó semmit nem fizet azért a környezeti kárért, amit például az autójuk üzemanyaga, vagy az otthonukat elektromossággal ellátó szén vagy gáz okozott szennyezésként. „Most nem látod a fájdalmat, amit okozol a szén-dioxid kibocsátásoddal” – magyarázza Gates. Ezért gondolja, hogy a kormányoknak kell közbelépni. „Árjelzésekre van szükségünk ahhoz, hogy a magán szektornak elmondjuk zöld termékeket akarunk” – mondja. És ez hatalmas befektetéseket kíván meg a kormányoktól a kutatás és fejlesztés területén, ahogy az is, hogy támogassák a piacot új termékek és technológiák kifejlesztésében, és az árak csökkentésének segítésében. 
Gates híressé vált arról, hogy a szabályozás fojtogatta innovációról beszélt, amikor a Microsoftot multimilliárd-dolláros behemóttá építette.
A kérdésre, hogy nem furcsa-e tőle most meg igényelni a kormányzati beavatkozást, azt válaszolta, hogy ő mindig támogatta a kormány alapvető szerepét a vezetés, az igazságszolgáltatás, az oktatás és a tudományos kutatás terén. És klímaügyben fenntartja, hogy lehetetlen lesz elkerülni a katasztrófát, főként az egyenlítő közelében, ha a világ kormányai nem állnak az erőfeszítés mögé.
„Az üzleti világ nem változtathatja meg az infrastruktúrát amíg a piaci jelzések erre nem állandóak és egyértelműek.” 

A kevesebb fogyasztás – kevesebb repülőút, helyi élelmiszer, kevesebb elektromosság és gáz – egyszerűen nem fogják megoldani a problémát. 
„India házakat fog építeni az embereknek, amiben éjszakánként világítanak és légkondicionálók fognak működni, hogy élhető körülmények legyenek” – véli Gates, ami szerint a globális igények nem fognak csökkenni. Állítja, hogy a politikai akció fontos, elvárja a kormánytól, hogy helyesen cselekedjen és a fogyasztóktól, hogy hallassák a hangjukat, ugyancsak ezekre buzdítva a vállalatokat is. 
„Ha veszel egy elektromos autót, egy hús helyettesítővel készített hamburgert és elektromos hőcserélőt az otthonodba, akkor segíted növelni ezeknek a termékeknek a gyártását és ezáltal segíted lefelé faragni az árukat.”
De Gates is még élvezi a milliárdos életstílus csapdáját. Privát repülőjét használja, de ragaszkodik hozzá, hogy bioüzemanyaggal legyen megtankolva, a légi közlekedésben használt növényi alapú üzemanyaggal. „Háromszor annyit fizetek a repülőgépem tankolásáért most, több mint 7 millió dollárt egy évben, az összes ellentételezési költséget is beleértve.”
És beszállt egy 3 milliárd font értékű licitbe, hogy megvegye a világ legnagyobb privát légiszolgáltatás vállalatát, a Signature Aviation nevű céget. 
Rendben van ez így, amikor épp arról írt könyvet, hogy hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?
„Nem hiszem, hogy a repülés elkerülésének értelme lenne” – válaszolja – „Ez a fajta brutális erőtechnika nem vezet oda.” A választ abban kell keresni, hogy „milyen típusú légi üzemanyag lesz, ami nem került sokkal többe, de zéró a kibocsátása, és ezek a bioüzemanyagok, vagy elektromos üzemagyagok, vagy a zöld hidrogén használata a repülőgépek meghajtására.”

Gates mára valahogy a koronavírus konspiráció teóriák mumusává vált. Vádolták már mindennel. Titkos laborokban a vírus kotyvasztásától, ami globális elit projektjének része, hogy a népességet csökkentsék, a vakcinák alkalmazásáig, amikkel mikro-chipeket juttatnak az emberekbe, hogy nyomon követhessék és kontrollálhassák őket. 
Nevet, amikor ezek felmerülnek: „Miért akarnám követni az embereket? Tudod, nem érdekel, hogy hol és hova mennek.” Jótékony erőfeszítéseinek fő fókuszában manapság az egészségügy nyomon követése áll a fejlődő országokban. 
Azt mondja, azt szeretné, ha az ő elképzelései is táplálnák a zöld csomagok ösztönzését világszerte, amit aztán a soron következő klímacsúcson, Glasgowban, idén novemberben átbeszélnek. Fontos ponthoz értek a klímatárgyalások Gates szerint. És itt a fiatal generáció, akiket szintén be kell vonni, hogy változás születhessen ebben a kérdésben. „Ezt az energiát most arra kell fordítani, hogy a politika valóban változást hozzon.” – állítja. 
És bár arra figyelmeztet, hogy ez nem lesz egyszerű, és hogy hogy a témának folyamatosan hatalmas prioritása kell legyen a világban, mégis reméli, hogy „egy picit szerencsések leszünk” és sikeresen kifejlesztünk olyan új technológiákat, amik a nehéz területeken megoldást jelentenek.
Optimista, hogy még elkerülhetjük a klímaváltozás okozta legrosszabb forgatókönyvet: „Tudod, sokszor láttam, hogy az innováció pozitív meglepetést okoz.”

Bill Gates

  • A Microsoft társalapítója 1975-ben
  • A világ negyedik leggazdagabb embere nettó 124 milliár USD értékkel, a Forbes szerint
  • Feleségével, Melindával 1994-ben létrehozott jótékonysági alapítványán keresztül közel 50 milliárd dollárt adományozott
  • A napi szintű szerepről 2008-ban mondott le a Microsoftnál, hogy a filantrópiára koncentrálhasson
  • Jelenleg elsősorban a globális egészségügyre és fejlesztésére, az oktatásra és a klímaváltozás megakadályozására fókuszál. 



A szerzőről

szomkat

Leave a Comment