Megélés

„A fenntarthatósági témakör az egyetlen, amiben el tudom képzelni magam…”

Szerző Vida Melinda

Ismerd meg a Planet Fanatics’ csapat legújabb tagját, Báthory Zitát.

Mi szerettél volna lenni gyerekkorodban?

Számomra a lovaglás jelentette az életet egészen 16 éves koromig, mindig biztos voltam benne, hogy lesz a díjugrató sporthoz közöm egész életemben. Persze nagyravágyóként olimpiákon képzeltem el magam, de ahogy nő az ember ennél kicsit reálisabbá válnak a vágyak, most már boldog leszek, ha tudok kikapcsolódásként lovak közelében lenni, bármikor az életem során.

Mi volt az a meghatározó élmény, ami ahhoz vezetett, hogy fenntarthatóság lesz a hivatásod?

Állatok között nőttem fel, főleg a lovardában, mindig is nehéz volt látni, ahogy az életterük folyamatosan csökken. Jól emlékszem arra a pillanatra is, amikor megértettem, hogy az állatok, amiket ismerek, nem a természetes élőhelyüknek és természetüknek megfelelően élnek. Egyre jobban megerősödött bennem a gondolat, hogy ahol az ember elér, ott a természet rendjét felborítja, nem tud alkalmazkodni az ott kialakult rendhez. Ez sosem tetszett, s most már azt is látom, hogy nem csak a természetet tesszük tönkre, hanem az egész bolygónkat. Ez számomra erősen ösztönöz arra, hogy tegyek azért, hogy ez máshogy legyen, mert muszáj!

Mióta foglalkozol a témával?

Egyetemistaként mostanság fogalmazódott meg a fejemben, hogy a fenntarthatósági témakör az egyetlen olyan téma, amiben el tudom képzelni magam, ami igazán számít. Ezért is csatlakoztam a Planet Fanatics csapatához.

Mit tartasz a legnagyobb szakmai sikerednek?

A figyelemfelhívást! A körülöttem lévő emberek, biztos, hogy nem tudják már a fülük mellett elengedni ezeket a problémákat. Felhívom rá a figyelmüket. Bár ezt néha nehéz elviselni, de nekem így is megéri.

Mi a következő szakmai célkitűzésed?

Szeretnék ebben a szférában elhelyezkedni, szeretnék hatni a változásra és segíteni azt. Egyelőre nincs sok eszköz a kezemben, ami ebben segítene, de remélem lesz lehetőségem átlátni a fenntarthatóság szegmenseit, lehetőségeket és megpróbáltatásokat a területen, és képes leszek azokkal együtt dolgozni.

Magánemberként mit teszel a fenntarthatóságért?

Nem eleget, de sosem lehet eleget. A szemét minimalizálását látom elsőszámú célomnak, aztán hazai termékek támogatását, kevesebb kocsi, több bicikli. Csak olyan boltban vásárolni, amit támogatni szeretnék, mert jó és fenntartható kezdeményezés.

Mire vagy legbüszkébb az életedben?

Fenntarthatósági téren arra, hogy az egész háztartásunk mostmár odafigyel a csomagolásmentes vásárlásra és már mindegyikünket érdekli ez a téma, tudunk egymásnak segítséget nyújtani, új ötleteket adni.

Mi az a három dolog, amit a barátaid mondanának rólad?

Megbízható, belevaló, határozott.

Melyik a 3 legrosszabb tulajdonságod?

Nem mindenben vagyok elég precíz, sokszor utolsó pillanatra hagyom a fontos dolgokat, túlságosan szeretek középpontban lenni.

Mi az, ami igazán kikapcsol?

Lovaglás, úszás, séta – igazából bármilyen sport.



A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment