Élet-módi

Így (NE) légy műanyagmentes

Szerző Vida Melinda

Te elindultál már a műanyagmentesség útján? Mik voltak a legnagyobb hibák, amiket Te is elkövettél?

Még mindig nem késő belevágni és csatlakozni a #műanyagmentesjúlius akcióhoz. Ebben az időszakban megsokszorozódik a netes keresgélés a témában és persze a vásárlások is. Azzal igazoljuk magunknak az extrém kiadásokat, a mérhetetlen hulladéktermelést, hogy erre azért volt szükség, hogy műanyagmentes lehessen az otthonunk. Pedig ez sajnos többet árt, mint használ.

A júliusi 31 napos kihívás, ha úgy tetszik, remek lehetőség, hogy a mindennapjainkat formáló szokásokat alakítsunk ki, amelyeket aztán az év hátralevő részében is tarthatunk.
Bár a legjobb szándék vezérel ilyenkor mindenkit, mégis, van pár hiba, ami nagyon nagy károkat okozhat a műanyagmentességre törekvés útján.

1. Máról holnapra műanyagmentessé teszem a háztartásom!

A cél nemes és ambíciózus, de ha ez azt jelenti, hogy a korábban tárolásra használt műanyagokat, funkcióval ellátott zacskókat, eszközöket egyszersmind kidobásra ítéljük, az nem megoldás. Nem az a cél, hogy az otthonunkban lévő, funkcionális műanyagoktól megváljunk, hanem hogy mindennapjaink során ne termeljünk vagy minimalizáljuk a műanyag hulladékot. Ami már nálunk van, azt pedig használjuk ameddig lehet. Majd ha már valóban nem képes betölteni semmilyen funkciót – és talán itt a remek alkalom, hogy adózzunk egy perccel a tejfölös vödröknek – kerüljön a szelektívbe.

2. Csak a vászon táska! Van vagy 30 belőle…

Az nagyon sok emberben tudatosult már, hogy a vászontáskák jobbak, mint a műanyag/nejlon változatok. Amellett, hogy környezetbarátabbak, szebbek is, strapabíróbbak, moshatók, csupa-csupa előny. Azonban pont a lényegre nem koncentrálnak nagyon sokan. Akár vászon-, akár műanyagtáska, a lényeg, hogy vigyük magunkkal és ne vásároljunk feleslegesen. Ha hétről-hétre minden vásárlás során a kosarunkban landol egy újabb táska, akármilyen anyagból is van, az bizony terheli a környezetet. Ez vonatkozik persze a kulacsok és elviteles poharak vagy tárolók felhalmozására is.

3. Bambusz szettekkel a műanyagmentes mindennapokban!

Gondoljunk csak bele, miért is van szüksége táskába helyezhető bambusz evőeszközökre, szívószálra? Ha higiéniai és tartóssági szempontból megvizsgáljuk ezeket a termékeket, van egy sokkal jobb és sok esetben kölcséghatékonyabb megoldás, ami bizony környezeti terhelésben is kedvezőbb. Ezek a fém eszközök, amik egyébként is otthon vannak a fiókban, így bármikor összeállíthatunk egy szettet belőlük a táskánkba.
Arról nem is beszélve, hogy hazánkban nem bővelkedünk a bambuszokban, így a termék szállításához tartozó kibocsátással csak tovább károsítjuk a környezetünket.

Talán ezek a hibák is segítenek megvilágítani, hogy a tudatos fogyasztói magatartás elengedhetelen ahhoz, hogy valóban pozitív hatással legyenek tetteink a környezetre és az életünkre. Éppen ezért, mielőtt bármilyen nagy változtatást eszközölünk a háztartásunkban, célszerű kipróbálni már meglévő eszközök használatával, hogy a gyakorlatban praktikus-e a tervezett változtatás, tudunk-e így élni vagy jelenleg még nem állunk készen a változtatásra.

A low waste életmód vagy a műanyagmentesség nem sprint, hanem maraton, sok buktatóval és végeláthatatlan tanulással.

Nem vettük el a kedved attól, hogy kipróbáld magad? Akkor most jöjjön a tipp gyűjteményünk:

  • Napjainkban már nagyon sok környezetkímélő tisztítószer (mosószer, öblítő, stb.) érhető el, akár drogériákban és bevásárló központokban, de ezeknek a csomagolása továbbra is jellemzően műanyag flakon. Nézz körül a környéken és ha lehet, szerezd be a tisztítószereket csomagolásmentes boltban, válaszd a papír, fém vagy üveg csomagolású verziókat, ha pedig nem riadsz meg egy kis kísérletezéstől, próbáld ki a házi készítésű szereket. Az ecet és a szódabikarbóna csodákra képes.
  • Szappanok minden mennyiségben: fürdéshez, mosogatáshoz, folttisztításhoz, hajmosáshoz. A szilárd termékek általában újrahasznosítható papírcsomagolásban vagy akár csomagolásmentesen kaphatók.
  • Tudatos vásárlás: ami ott kezdődik, hogy listát írunk és ennek megfelelően bepakoljuk a táskákat, szütyőket, tárolókat, amelyekre szükségünk lesz a vásárlás során. Megtervezzük, hogy hol vásárolunk és az adott bolt/piac lehetőségeihez mérten törekszünk minimalizálni a csomagolóanyagokat, különös tekintettel a celofánok, nejlon és egyéb műanyag csomagolások mennyiségét.
  • Cseréljük le az egyszerhasználatos eszközeinket tartós, újrahasználható alternatívákra: ilyen például az eldobható borotvák helyett a cserélhetőfejes verzió, a mosogatószivacsok helyett a komposztálható mosogatókefe, a folpack helyett a méhviaszos kendő és az újraszalvéta.
    Ugyanígy lehetőségünk van eldobható pelenka helyett mosipelust, eldobható egészségügyi betét és tampon helyett pedig mosható betétet, menstruációs bugyit, mentsurációs kelyhet használni. Ezekkel a lépésekkel nem csupán a környezeti terhelésünket tudjuk nagy mértékben csökkenteni, de hosszú távon pénzügyi előnyökkel is jár.

Korábbi cikkeink a témában a blogon.


A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment