Élet-módi

Naptej teszt

Szerző szomkat

Még tombol a nyár, így elég aktuális a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) legújabb tesztje. A TVE ugyanis nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt 25 naptejet tesztelt laboratóriumban és önkénteseken. 30 faktoros felnőtt (17 termék) és 50+ faktoros gyerek (8 termék) naptejeket véve górcső alá.
Mérték a termékek UVB és UVA sugárzás elleni hatékonyságát, vizsgálták a termékek gyakorlatban való használatát, a naptejek környezetre való hatását és a termékek címkéjének információtartalmát is. Az eredmények azt mutatják, hogy a termékek ára és minősége között nincs összefüggés.

Hogy készült a teszt?

Mivel mindenki más-más mértékben érzékeny a napsugárzásra, ezért a teszteléshez is úgy választották ki a résztvevőket, hogy a nemzetközileg elfogadott Fitzpatrick-skála szerint mind a 6 bőrtípus képviselve legyen. Ezt követően laboratóriumi körülmények között, nemzetközi szabványok alapján mérték a termékek valós fényvédő faktorszámát (SPF: ez mutatja az UVB sugárzás elleni védelmet) és UVA sugárzás elleni védelmét is. Az önkéntesek pontozták a naptejek kozmetikai tulajdonságait is, mint például a beszívódás gyorsasága, a termékek állaga, a ragadásmentesség, a zsírmentesség vagy a készítmény illata.

Azt is kiderítették, hogy mely termékekben találhatóak olyan összetevők, amelyek káros hatással lehetnek az egészségünkre. Ilyen például:

  • a propilparabén, butil-parabén és ethylhexyl-methoxycinnamate, amelyek mind a belső elválasztású mirigyek működését károsító, a hormonális rendszerbe beavatkozó anyagok. A tesztelt termékek közül egy tartalmazott ilyeneket.
  • a butylphenyl methylpropional, amely mesterséges illatanyag és a használata nem biztonságos.
  • továbbá a nanorészecskék (a fény hatására szabad gyökökre bomló titán-dioxid), allergének, octocrylene (fokozhatja a többi fényvédő káros hatását azáltal, hogy mélyen beszívódik a bőrbe, és ott ártalmas szabadgyökök keletkezését segíti elő), hormonkárosító kockázatú ethylhexyl methoxycinnamate, potenciálisan allergizáló BHT.

Illetve, olyan összetevőket is találtak néhány termékben, melyek a környezetre káros hatással vannak, különös tekintettel a vízi élővilágra és a korallokra.  

Jobb-e a drága a naptej?

A vizsgált naptejek ára széles skálán mozog (600-8000 Ft/100 ml tartományban), és az eredmények ezúttal is azt mutatják, hogy az ár és a termék minősége nem feltétlenül egyenesen arányos. Az élen drágább márkákat találták, így például a Biotherm és a La Roche Posay egyes cikkelemeit, de nem sokkal maradtak le a Lidl és Rossmann sajátmárkás termékei sem. Az első és az utolsó helyen szereplő fényvédő készítmény is 10.000 Ft körüli áron mozog, de 1600 Ft-ért is hozzájuthatunk több, az élmezőnyben végzett termékhez. 

A lista végén szereplő három termék esetében a fényvédő faktort meghatározó laboratóriumi mérés kisebb értéket mutatott, mint amit a gyártó ígért.

Összességében nem volt akkora az eltérés, hogy egy adott termék „elbukjon” a teszten, de felhívják a vásárlók figyelmét arra, hogy amennyiben ezeket a fényvédő készítményeket használják, körültekintőbben, gyakrabban kenjék be magukat velük.

A teljes teszt eredménye megtekinthető itt: https://tesztek.tudatosvasarlo.hu/naptej/teszt

[Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesületének sajtóközleménye]


A szerzőről

szomkat

Leave a Comment