Föld

Hova lesz a világ tüdeje?

Szerző admin

Az Amazonas esőerdő mára több CO2-t bocsát ki, mint amennyit el tud nyelni.

Tudósok szerint minden eddiginél sürgetőbb a kibocsátás csökkentése, mert az erdő évente már több mint egymilliárd tonna szén-dioxidot bocsát ki.

Az Amazonas esőerdő mára több CO2-t bocsát ki, mit amennyit képes elnyelni – erősítették meg most először a tudósok.

Egy tanulmány szerint a kibocsátás évi egy milliárd tonna szén-dioxidot jelent. Az óriási erdő korábban szénelnyelő volt, elnyelve az éghajlatválságot előidéző kibocsátásokat, de most annak gyorsulását okozza – mondják a kutatók.

A kibocsátások nagy részét tűzvészek okozzák. Sokan szándékosan gyújtanak tüzet, hogy megtisztítsák a területet a marhatenyésztés és szójatermelés érdekében. De a forróbb hőmérséklet és az aszály a tűzesetek nélkül is azt jelenti, hogy az Amazonas délkeleti része az elnyelőből szén-dioxid forrássá vált.

A növekvő fák és növények 1960 óta az összes fosszilis tüzelőanyag kibocsátásának körülbelül egynegyedét nyelték el ebben a legnagyobb trópusi erdőben. A kutatók véleményére alapozva az Amazonas elvesztése a CO2 megkötésére markáns figyelmeztetés, hogy a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának csökkentése sürgetőbb, mint valaha.

A kutatás kis repülőgépekkel mérte az erdő feletti 4500 méter magasban a CO2-szintet az elmúlt évtizedben, megmutatva, hogyan változik az egész Amazonas. Korábbi tanulmányok, amelyek azt jelezték, hogy az Amazonas szén-dioxid forrássá vált, műholdas adatokon alapultak, amelyeket akadályozhat a felhőtakaró vagy a fák talajmérései, amelyek a hatalmas régiónak csak egy apró részét fedhetik le.

A tudósok szerint különösen aggasztó volt az a felfedezés, miszerint az Amazonas egy része tűz nélkül is szén-dioxidot bocsát ki. Szerintük ez nagy valószínűséggel az éves erdőirtásnak és tűzvésznek az eredménye, ami a szomszédos erdőket a következő évben fogékonyabbá teszi. A fák a régió esőzésének nagy részt előidézői, így kevesebb fa súlyosabb aszályt és kánikulát, valamint több fahalálozást és tüzet jelent.

A brazil elnök, Jair Bolsonaro kormányát kemény kritika érte az erdőirtás ösztönzése miatt, amely 12 éves csúcsra emelkedett, miközben a tüzek 2007 óta a legmagasabb szintet érik júniusban.

Luciana Gatti, a brazíliai Országos Űrkutatási Intézet munkatársa és a kutatás vezetője elmondta: „Az első nagyon rossz hír az, hogy az erdőégetés körülbelül háromszor több CO2-ot eredményez, mint amennyit az erdő elnyel. A második rossz hír az, hogy azokon a helyeken, ahol az erdőirtás legalább 30%, a szén-dioxid-kibocsátás tízszer nagyobb, mint ahol az erdőirtás 20% -nál alacsonyabb.”

A kevesebb fa kevesebb esőt és magasabb hőmérsékletet jelentett, ami a száraz évszakot még rosszabbá tette a megmaradt erdő számára. Azt mondta: „Van egy nagyon negatív irány, amely az erdőt érzékenyebbé teszi az ellenőrizetlen tűzre.”

Az Amazonasból származó fa, marhahús és szója nagy részét Brazíliából exportálják. „Globális megállapodásra van szükségünk az Amazonas megmentéséhez” – mondta Gatti. Egyes európai nemzetek azt mondták, hogy blokkolják az EU kereskedelmi megállapodását Brazíliával és más országokkal, hacsak Bolsonaro nem vállalja, hogy többet tesz az amazóniai pusztítások ellen.

A Nature folyóiratban megjelent kutatás során a tűz okozta szén-dioxid és szén-monoxid 600 vertikális profilját vették fel 2010 és 2018 között a brazil Amazonas négy helyszínén, 2010 és 2018 között. Ez megállapította, hogy a tüzek mintegy 1,5 milliárd tonna CO2 kibocsátás okoznak évente, miközben az erdő növekedésével 0,5 milliárd tonnát képes elnyelni. A légkörben maradt 1 milliárd tonna megegyezik Japán, a világ ötödik legnagyobb szennyezőjének éves kibocsátásával.

„Ez egy valóban lenyűgöző tanulmány” – nyilatkozta Simon Lewis professzor a University College London professzora. „Kéthetente repülés és egységes laboratóriumi mérések megtartása kilenc éven keresztül elképesztő teljesítmény.”

„A tudósok attól tartottak, hogy a pozitív visszacsatolás, amelyekben az erdőirtás és az éghajlatváltozás miatt a megmaradt erdőből felszabadul a szén tovább fokozza a további felmelegedést és a szén-dioxid-veszteséget” – mondta. „Most kellő bizonyítékunk van arra, hogy valóban ez történik. A délkelet-amazonasi elnyeléstől a forrásig történet egy újabb éles figyelmeztetés arra, hogy az éghajlatváltozás hatásai felgyorsultak. „

Prof. Scott Denning, a Colorado Állami Egyetemen azt mondta, hogy a légi kutatási program hősies volt. „Délkeleten az erdő már nem növekszik gyorsabban, mint ahogy pusztul. Ez rossz – ha a bolygón a legtermelékenyebb szén-dioxid-elnyelő vált a elnyelőből a forrássá, az azt jelenti, hogy gyorsabban kell megszüntetnünk a fosszilis tüzelőanyagokat, mint gondoltuk. „

Az áprilisban közzétett műholdas tanulmány szerint a brazil Amazonas az elmúlt évtizedben csaknem 20%-kal több szén-dioxidot bocsátott ki a légkörbe, mint amennyit elnyelt. A 30 év alatt 300 000 fát nyomon követő, 2020-ban publikált kutatás azt mutatta, hogy a trópusi erdők kevesebb szén-dioxidot vesznek fel, mint korábban. Denning elmondta: „Ezek egymást kiegészítő tanulmányok, gyökeresen eltérő módszerekkel, amelyek nagyon hasonló következtetésekre jutnak.”

„Képzelje el, ha be tudnánk tiltani a tűzeket az Amazonason – ami karbon elnyelő lehetne” – mondta Gatti. „De mi az ellenkezőjét cselekedjük – felgyorsítjuk az éghajlatváltozást.””A legrosszabb az, hogy nem használjuk fel a tudományt a döntéshozatalban” – mondta. „Az emberek úgy gondolják, hogy több földterület mezőgazdaságivá alakítása nagyobb termelékenységet jelent, de valójában elveszítjük a termelékenységet az esőre gyakorolt ​​negatív hatás miatt.”

[A cikk eredetileg a The Guardian oldalán olvasható. Azért fordítottuk le, mert fontosnak tartjuk.]


A szerzőről

admin

Leave a Comment