Gazdaság

Egységes töltő minden hordozható elektronikus készülék számára?

Az Európai Bizottság tegnap előterjesztett javaslata számos elektronikai cikk esetében egységesen használható töltő bevezetését szorgalmazza. A javaslat fő célja a fogyasztói oldalon megjelenő frusztráció és az e-hulladék mennyiségének csökkentése.

2020-ban 420 millió telefonkészüléket és egyéb hordozható elektronikai cikket értékesítettek az Európai Unióban. Egy európai polgár átlagosan 3 mobiltelefon-töltővel rendelkezik, ennek ellenére a lakosság 38%-a tapasztalt már inkompatibilitási problémákat telefontöltés közben. Ez nagyjából 170 millió embert jelent.

A töltők csatlakozóinak és a gyorstöltő technológia harmonizálásával kerülne bevezetésre az USB-C sztenderdizált, márkafüggetlen (!) port, amely alkalmas lenne az összes okostelefon, tablet, kamera, fényképezőgép, hordozható hangszóró és videojáték konzol töltésére. Ez növelné a fogyasztói elégedettséget és csökkentené a töltők előállításához és életútjához (különös tekintettel a visszamaradó elektronikai hulladékra) köthető környezeti lábnyomot. Ezáltal pedig végső soron elősegítené a körforgásos gazdasági modellbe illeszkedő zöld digitális átmenetet.

A gyorstöltő technológia egységesítésével kikerülhetővé válna az a gyártói gyakorlat is, amely bizonyos termékek esetében – sokszor nehezen azonosítható okokból – korlátozza a töltési sebességet. A jövőben minden kompatibilis eszközt azonos sebességgel lehetne tölteni. A Bizottság ráadásul elválasztaná egymástól az elektronikai eszközök és a hozzájuk tartozó töltők értékesítését. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztók anélkül tudnának telefonkészüléket vásárolni, hogy kapnának hozzá egy, csakis ahhoz a készükékhez használható töltőt is a dobozban, mely jelenleg sok esetben sajnos kihasználatlanul a szemétben landol, évente 250 millió euró értékben világszerte. Becslések szerint éves szinten több ezer tonna e-hulladék keletkezését lehetne így elkerülni az Európai Unióban.

Margrethe Vestager, „A digitális korra felkészült Európáért” felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „Az európai fogyasztókat immár hosszú ideje frusztrálta, hogy fiókjaikban egyre csak halmozódtak az egymással összeférhetetlen töltők. Sok időt adtunk az iparágnak arra, hogy saját megoldásokat találjon; most elérkezett az idő az egységes töltőre irányuló jogalkotási intézkedésre. A fogyasztók és a környezet egyaránt sokat fog nyerni általa, ezenfelül zöld és digitális törekvéseink is ezt az utat jelölik ki.”

Útravaló

Összességében elmondható tehát, hogy a Bizottság javaslata egy hosszú ideje fennálló problémát kíván megoldani, megkönnyítve a fogyasztók életét és csökkentve a hulladékmennyiséget. Amennyiben az Európai Parlament és az Európa Tanács megszavazza, a hatálybalépést követően 2 év türelmi időt fognak kapni a gyártók az átállásra.

A rádióberendezések forgalmazására vonatkozó tagállami jogszabályok harmonizációjáról szóló 2014/53/EU irányelv módosítására vonatkozó európai parlamenti és tanácsi irányelvjavaslat itt érhető el.


A szerzőről

Pálfi Nándor

Leave a Comment