Élet-módi

Milyen gyorsan fertőtlenít az ecet? (TVE vizsgálat)

Szerző Vida Melinda

A TVE kutatása során arra keresték a választ, hogy mennyire rövid idő alatt működik hatékonyan az ecet. Az eredmény szerint azoknak sem kell sokáig tűrniük, akik nehezen viselik el az ecet szagát.

Az ecet simán van annyira hatékony takarításhoz, mint a legnépszerűbb bolti termékek, ezt egyszer s mindenkorra kiderítette a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amikor laboratóriumban Domestos, Sanytol és Frosch termékek, valamint egy házi tisztító keverék és a 20%-os étkezési ecet baktérium- és gombaölő hatását vetették össze.

Az első, korábbi vizsgálat során öt különböző háztartási tisztító-fertőtlenítő szert teszteltek 60 perces hatóidővel: 3 bolti terméket, amelyeket az emberek általában fertőtlenítésre használnak, valamint egy házi tisztító keverék és a 20%-os étkezési ecet baktérium- és gombaölő hatását vetették össze:

60 perc alatt szobahőmérsékleten az ecetet is beleértve az összes vizsgált szer a szabványnak megfelelő fertőtlenítőképességgel rendelkezik. Azaz nem kell sem drága, sem környezetileg károsabb, erős hatású szereket használni ahhoz, hogy eredményt érjünk el.

Miután a TVE kutatása bizonyította az ecet fertőtlenítő hatását, sokan kérdezték, hogy oké, de mégis mennyi idő alatt hat az ecet. Mi az a minimum idő, amíg érintkeznie kell a felülettel ahhoz, hogy biztos legyen a hatás? Hogy pontos választ adhassanak a kérdésre, a TVE munkatársasi újabb laborvizsgálatot végeztek, hogy kiderüljön, mennyi idő alatt hat az ecet, azaz mennyi ideig kell elviselni az ecet szagát.

A TVE részletes beszámolójából kiderül, hogy:

  • a 20%-os ecet gombaölő hatása már 1 perc alatt érvényesül
  • a 20%-os ecet 5 perc behatási idő után rendelkezik baktériumölő hatással
  • az ecet messze a legolcsóbb, egészségünkre és a környezetre nézve pedig a legártalmatlanabb, adalékmentes hatékony tisztítószer
Ecet, a háztartási Jolly Joker

Ecettel nagyon sok minden helyettesíthető, legyen szó általános tisztítószerekről, mosás során az öblítőről, de felmosószerként, ablaktisztítóként és vízkőoldóként is nagy segítségünkre lehet.

Tudatos és felelős vásárlóként javasoljuk, hogy Te is nézz körbe a háztartásodban és lehetőségeidhez mérten kezd el lecsökkenteni durva hatóanyagú, környezetre és egészségre is káros, vegyszeres tisztítószerek mennyiségét. Erre jó opció az ecet tartalmú öko-címkés tisztítószerek választása, de még jobb az otthon, ecetből készült saját tisztítószer, amihez csupán vízre és 20%-os ecetre van szükség.

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment