Élet-módi

Ragyogj Kéken! – Április 2., az Autizmus Világnapja

Szerző Vida Melinda

2007. december 18-án az ENSZ április 2-át jelölte ki az Autizmus Világnapjának és kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismertessék a társadalom tagjaival.

Tudj meg többet az autizmusról!

Az autizmus előfordulási gyakorisága megközelíti az 1,5%-ot, azaz minden 67. ember ennek a tünet-együttesnek valamely formájával él. Az autizmust megközelítőleg 80 éve ismerjük, kapcsolatos ismereteink, tudásunk folyamatosan bővül.

Az autizmus veleszületett állapot és nem gyógyítható. Az érintettség hátterében döntően genetikai tényezők állnak. Az autizmus befolyásolja a személy életét, a családhoz és közösséghez történő illeszkedését.

Az autizmus fő jellemző tünetei, a minden autistára jellemző „autista triász”

  • a kölcsönös kommunikáció zavara
  • a társas viselkedés nehézségei
  • a gondolkodás és viselkedés rugalmatlansága, a változásokhoz való nehéz alkalmazkodás.

Az autizmussal élő emberek egy részénél az autizmus értelmi fogyatékossággal társul, de vannak kiemelkedő képességű autisták is. Az autizmus spektrum zavar kifejezés ezt a sokszínűséget fejezi ki. Minden autizmussal élő ember más és más.

Az autizmust az esetek többségében két éves kor körül lehet felismerni. A korai diagnózis lehetőséget nyújt az autizmus természetének ismeretén alapuló, az egyénreszabott pedagógiai és pszichológiai módszerekkel történő korai fejlesztésre, mellyel az életminőség és a társadalmi beilleszkedés esélye jelentősen javítható.

Tippek, hogy Te is segíthesd az autista embereket:

Türelem és nyitottság: az autizmussal érintettek általában nehezen fejezik ki magukat, de ha nyitottan és megértéssel közelítesz hozzájuk, értékes és őszinte barátot találhatsz bennük.

Egyszerű és egyértelmű fogalmazás: az autista embereknek nehézségei vannak azzal, hogy kitalálják mások szándékait, gondolatait, nehezen ismerik fel mások arckifejezését és érzelmeit. Kevéssé értik a vicceket vagy az íratlan szabályokat.

Ne ítélkezz!: mivel az autizmusnak nincsenek külső, látható jegyei, sokan a különösnek vélt reakciók (pl. valaki befogja a fülét, repkedteti a kezét a szeme előtt, pörög, zümmög, sikít) okán ítélkeznek az érintettek felett. Fogadd el őket olyannak, amilyenek!

Ragyogj kéken!

Az Autizmus Világnapján, április 2-án a „Ragyogj kéken!” elnevezésű program keretében országszerte eseményekkel, helyi akciókkal hívják fel a figyelmet az elfogadásra, megértésre, toleranciára az autistákkal szemben.
Az akciókról az Autisták Országos Szövetsége weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

1% – Te is támogathatod az ügyet!

Zárásként szeretnénk emlékeztetni, hogy május 20-ig lehetőséged van nyilatkozni az 1% felajánlásról, ezért szeretnénk pár szervezetet bemutatni, akik nagyon sokat tesznek az autizmussal élők támogatásáért.

Autisták Országos Szövetsége

Az Autisták Országos Szövetségét (AOSZ) szülők alapították 1988-ban Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Az azóta eltelt, csaknem harminc éves működése során az AOSZ meghatározó szereplője lett az autista emberek és családjaik érdekvédelmének. Mára több mint 90 szervezetet tömörítő országos ernyőszervezetté nőtte ki magát. Fő tevékenységei közé tartozik a szülősegítés, az országos közösség építése és támogatása, érdekvédelem, képzések szervezése, valamint tájékoztató kiadványok és hírlevelek kiadása.

Patrónus Ház

A Patrónus Ház Közhasznú Nonprofit Kft. személyes érintettség révén jött létre 2016 decemberében azzal a céllal, hogy támogatott lakhatás formában létrehozzon egy otthont autizmus és egyéb értelmi fogyatékkal élő fiatal felnőttek számára, valamint külön épületként kialakítson egy olyan fejlesztő központot, amely segíti a korai fejlesztést óvodás kortól a felnőttkoron át, amellett, hogy a bentlakásos otthonban lakó ellátottjai számára is biztosítja a szükséges szolgáltatási elemeket és a fejlesztő foglalkoztatást. A 12 fős otthont 2019. augusztusában nyitották meg lakóik számára.

Élet-Esély Autistákat Segítő Egyesület

Az Élet-Esély Autistákat Segítő Egyesületet autizmussal és egyéb fogyatékossággal élő személyek szülei, és hozzátartozói hozták létre 1999-ben. Egyik legfontosabb tevékenységük egy 11 fős ápoló-gondozó célú lakóotthon fenntartása Kozármisleny központjában.

Autistic Art

Az Autistic Art Alapítvány – korábban Mosoly Otthon Alapítvány néven – 2006 óta foglalkozik autista lakóotthonok támogatásával. Az anyagi támogatáson túl művészeti programot is szerveznek az otthonokban élő autista fiataloknak.

További szervezetek listája: ITT

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment