Föld Gazdaság

Green Cloud – hazai napenergiával zöldülhetnek a felelős vállalatok

Szerző Vida Melinda

A mai napon egy sajtóesemény keretében az E.ON, a Solar Markt és a Planet Fanatics képviseletében bemutatásra került a Green Cloud dekarbonizációs csomag.

Ma a fenntartható, klímatudatos stratégia nem választás kérdése, hanem elengedhetetlen feltétele egy értéknövelő vállalat működésének. A felelős működés egyik legfontosabb eleme a széndioxid-kibocsátás jelentős csökkentése, ami az energiatermelés és -fogyasztás drasztikus átalakításával érhető el. Ebben nyújt segítséget a piacon elsőként az E.ON és a Solar Markt dekarbonizációs csomagja, a Green Cloud, amely dedikált hazai naperőművekből, versenyképes áron, hosszú távú garanciával biztosítja a zöldenergiát ügyfeleinek, és még ennél is többet.

A Green Cloud dekarbonizációs szolgáltatáscsomag áttörést hozhat a hazai vállalatok zöldenergia-fogyasztásában. Az E.ON és a Solar Markt kifejezetten olyan cégeknek ajánlja a termék megvásárlását, melyek már most, a többieket megelőzve biztosítani kívánják hosszútávú hozzáférésüket a zöldenergiához, és néhány év alatt a teljes dekarbonizációt és zöld átállást célozzák meg. A szolgáltatás közvetett célja a fenntartható gazdasági versenyelőny biztosítása a vállalatok számára.

A Green Cloud platform tanácsadási szolgáltatást is tartalmaz, kiaknázva partnere, a Planet Fanatics’ Network tanácsadói tapasztalatát a vállalati fenntarthatóság és klímastratégia terén, valamint – a Zöld Energia Klub keretében – exkluzív csatlakozási lehetőséget, tudásmegosztást és marketingtámogatást is biztosít ügyfeleinek.

A Green Cloud szolgáltatásra szerződött ügyfelek tanácsadói szolgáltatás részeként egy alapszintű energetikai auditot kapnak, melyet az E.ON biztosít számukra, a Planet Fanatics’ Network pedig elkészíti a cég működéséből származó közvetlen és közvetett szén-dioxid kibocsátási leltárát, elvégez egy klímaelvárásokon alapuló stakeholder-kutatást, valamint ezek alapján felvázolja a lehetséges célokat az üvegházhatású gázok minimalizálására, ambiciózusabb esetben a zéró kibocsátásra.

A zöldenergia-piac trendjeiről, a vállalatok fenntarthatósági törekvéseiről, igényeiről és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokról és hozzájuk kapcsolódó elvárásokról beszélgetett Jamniczky Zsolt, az E. ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese, Lehoczki Balázs, az E.ON Energiamegoldások Kft. ügyvezető igazgatója, Mécs Imre, a Solar Markt Csoport elnöke és Szomolányi Katalin, a Planet Fanatics’ Network alapítója, ügyvezetője.

Planet Fanatics szerepe a projektben

A Planet Fanatics-nál valljuk, hogy a fenntarthatóság nem a profit ellensége, és ezt az elvet ebben a projektben is a kezdetektől fogva képviseltük. Arra törekedtünk, hogy olyan értéknövelt szolgáltatás születhessen, amire a cégeknek ma és a közeljövőben valóban szükségük van ahhoz, hogy változhassanak és változtassanak. Erre pedig klímavédelmi szempontból egyre kevesebb időnk van. A „most vagy soha” időszakhoz értünk, hogy a kritikus 1,5 Celsius-fokos szinten tartsuk a globális felmelegedés mértékét.

Ezt erősítik meg a sorra kiadott jelentések és kutatások (a legfrissebb IPCC jelentés szerint 3 évünk van, azaz 2025-ig van lehetőségünk fellépni a ránk váró klímakatasztrófa ellen).

Tenni kell, lépni a fenntartható működés felé. Erre sarkallják a vállalatokat a különböző nemzetközi és hazai szabályozások, irányelvek és megállapodások (pl. Európai Unió Zöld Megállapodása), valamint a befeketetői elvárások is, amelyek bár lassabb ütemben, de mára már a hazai vállalatokra is egyre nagyobb hatást gyakorolnak.

A fenntarthatóság, vagy a vállalatok dekarbonizációjában is jól látható, hogy egyre nagyobb a nyomás. Egyre többen indulnak el a megszokott, kisebb befektetést igénylő projektekkel, mint faültetés, digitalizáció (elektronikus számlák), elektromos autók beszerzése. A tudatosabbak már ÜHG-leltárat is készíttetnek, valamint egyre szélesebb körben megkezdődik a megújulók beszerezése. Ez egy hosszú, de a nemzetközi példák alapján jól behatárolható út a vállalatok dekarbonizációjához, amit külföldön ma már sok esetben tudományos alapú kibocsátáscsökkentési tervek mentén végeznek.

Jól szemlélteti a lemaradásunkat az is, hogy a Science Based Target (SBT) közel 3000 szerveztet foglal magába, akiknek tudományos alapú klímavédelmi céljai vannak, s melyek közül jelenleg 2 magyar vállalatot találhatunk.

A Green Cloud dekarbonizációs csomag keretében a Planet Fanatics elkészíti a vállalat szén-dioxid kibocsátási leltárát, ami a 0. lépés ahhoz, hogy egy szervezet felmérje a jelen helyzetét és felfedezze a problémás területeket, valamint a rövid-, közép- és hosszútávon bevezethető kibocsátás-csökkentést eredményező fejlesztéseket.

A tanácsadói szolgátatás részeként a belső működés és a kibocsátás feltérképezése mellett a vállalat érdekelt feleinek igényei is felmérésre kerülnek egy klímaelvárásokon alapuló stakeholder-kutatás keretében, hogy a jövőben klímavédelmi céljait a vállalat már induláskor összehangolhassa a tulajdonosi kör, az ügyfelek és munkatársak, partnerek és egyéb stakeholderei igényeivel.

Célunk, hogy támogatásunkkal a szén-dioxid kibocsátási leltár és a stakeholder felmérés alapján a vállalkozások valós hatást jelentő célokat alakítsanak ki az ÜHG minimalizálásra, ambiciózusabb esetben a zéró kibocsátásra.

Green Cloud

Magyarország is elkötelezte magát amellett, hogy 2050-re eléri a karbonsemlegességet, ám a zöldenergia-piac evolúciójának még mindig korai szakaszában járunk. Jól jellemzi a helyzetet, hogy még egy felelősen gondolkodó és működő hazai vállalkozás is komoly beruházások árán, vagy külföldről beszerzett garanciák révén tudta csak elektromosenergia-szükségletének jelentős részét zöldenergia-forrásokból fedezni. Az előrejelzések szerint a magyar vállalkozások jövőbeni zöldenergia-igényeit is csak kis részben tudja majd kiszolgálni a hazai piac, a kereslet meg fogja haladni a kínálatot.

Ugyanakkor a vállalkozások és közösségek számára nincs választási lehetőség, hiszen az energiatermelés és -fogyasztás radikális átalakítása nélkül nem lehetséges a karbonsemlegesség elérése. Az energiapiaci szereplőknek tehát lépni kell. Az E.ON és a Solar Markt ennek érdekében egy határozott lépést tett: a két cég kizárólagos stratégiai együttműködési megállapodást kötött, melynek keretében létrehozták a leginnovatívabb hazai zöldenergia-platformot és -szolgáltatást, a Green Cloud dekarbonizációs szolgáltatási csomagot. Az együttműködés eredményeként a partnerek a hazai zöldenergia-piac vezető szereplőivé válhatnak a következő években.

(balról jobbra: Lehoczki Balázs, Jamniczky Zsolt, Szomolányi Katalin és Mécs Imre)

A Green Cloud dekarbonizációs szolgáltatáscsomag keretén belül a Solar Markt zöldenergia-ellátást biztosít ügyfeleinek az ország legnagyobb, piaci alapon működő napenergia-rendszerének felépítése és üzemeltetése révén. A beruházásban megépülő hazai napenergiaparkok a napenergiát elektromos árammá alakítják, és továbbítják azt az elosztóhálózatba. Az E.ON mérlegkörébe veszi a zöldenergiát, igényre szabottan kiegészíti azt hagyományos módon megtermelt villamosenergiával, így biztosítja a teljes ellátás biztonságát. A szolgáltatás igénybevételéhez az ügyfelek közvetlen, hosszú távú zöldenergia-vásárlási megállapodást, ún. Power Purchase Agreementet (PPA) írnak alá a termelővel és egy részleges ellátási szerződést a kereskedővel, így pénzügyileg is kiszámítható és előre kalkulálható, biztonságos energiaellátást kapnak hosszú távra.

A szolgáltatáscsomagban nyújtott zöldenergia a jelenlegi piaci körülmények között nem drágább a hagyományos, fosszilis forrásból származó energiánál, miközben jelentős mértékben hozzájárul a vállalatok dekarbonizációs- és klímacéljainak eléréséhez és pénzügyileg is kiszámítható, hosszú távú, biztonságos ellátást biztosít.

A hivatalos sajtóközlemény itt érhető el.


A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment