Ember Föld

Búcsúzunk II. Erzsébet királynőtől

Szerző Vida Melinda

96 éves korában, 2022. szeptember 8. napján elhunyt II. Erzsébet királynő, aki uralkodása során számos alkalommal felszólalt a klímaváltozás ellen és többször felszólította a fejlett országokat klímavédelmi lépések sürgetésére.

Bár II. Erzsébet uralkodása során szigorúan őrzite személyes véleményét, az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmait nem egyszer szóvá tette nagyobb hallgatóság előtt is.

Legutoljára tavaly októberben, amikor a walesi parlament megnyitóján a klímaváltozással kapcsolatos intézkedések globális hiányát kritizálta. De a COP kapcsán is megvolt a véleménye. Irritálta ugyanis, hogy még mindig csak beszélnek a dolgokról és nem tesznek.

A néhai uralkodó nem sokkal a 2000-es évek kezdete után kezdte nyilvánosan felkarolni a környezetvédelmi ügyeket. Ahol tudta, nyilvános beszédében, például az ENSZ előtt vagy karácsonykor megemlítette a témát, annak fontosságát.

2004-ben II. Erzsébet azzal került a címlapokra, hogy magánúton sürgette Tony Blair akkori miniszterelnököt, hogy George W. Bush akkori elnökkel együtt agresszívebben foglalkozzanak az éghajlatváltozással.

A Brit Nemzetközösség kormányfőinek 2009. évi találkozóján az 54 tagállam vezetői előtt az uralkodó nyilvánosan sürgette a környezetvédelmi intézkedéseket.

„A környezetünket fenyegető veszély nem új keletű aggodalom. Most azonban olyan globális kihívássá vált, amely még évekig hatással lesz milliók biztonságára és stabilitására. Az érintettek közül sokan a legkiszolgáltatottabbak közé tartoznak, és sokan azok közül, akik a legkevésbé képesek ellenállni az éghajlatváltozás káros hatásainak, a Nemzetközösségben élnek.”

A következő évben a királynő megjelent az ENSZ New York-i székhelyén, ahol a terrorizmust és az éghajlatváltozást sorolta fel a szervezet legnagyobb kihívásai közé.

„Gondosan figyelembe kell venni a kisebb, sebezhetőbb nemzeteket fenyegető kockázatokat, amelyek közül sokan a Nemzetközösséghez tartoznak” – mondta.

Utódlás és a környezetvédelem
II. Erzsébetet 73 éves fia, Károly követi a trónon, III. Károly néven kezdte meg uralkodását. A korábbi walesi herceg közismerten a környezetvédelmi kérdések nyílt szószólója.

Még Donald Trump is megjegyezte ezt róla 2017. évi látogatását követően.
„Ő tényleg foglalkozik a klímaváltozással, és szerintem ez nagyszerű. Úgy értem, én is ezt akarom. Ez tetszik nekem” – mondta Trump a csatornának. „Amit ő igazán akar, és ami iránt igazán melegen érez, az a jövő. Biztosítani akarja, hogy a jövő generációinak jó klímája legyen, szemben a katasztrófával. És én egyetértek vele.”

A néhai királynő unokája és leendő trónörököse, Vilmos herceg szintén felkarolta az éghajlatváltozás kezelésére irányuló erőfeszítéseket. 2020-ban jótékonysági szervezetén, a Royal Foundation-ön keresztül létrehozta az Earthshot-díjat, hogy az éghajlatváltozást célzó új ötleteket és technológiákat támogassa.

A 2030-ig tartó program évente 5 győztest díjaz 1 millió font (azaz mintegy 455 millió forint) értékű támogatással.

Búcsúzás
A királynőtől a halála esetére kidolgozott protokoll alapján várhatóan tíz nap múlva vesznek végső búcsút egykori angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyban. Ott, ahol néhai édesapja és férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik. A királynő temetésének lebonyolítása Norfolk hercegének feladata lesz, a temetés napjára az egész országban munkaszüneti napot rendelnek el.
Nyugodjon békében!

A cikk forrása: E&E News



A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment