Gazdaság Külön-vélemény Megélés

Klímasemlegessé válik a Bátor Tábor Alapítvány 2030-ra

Szerző Vida Melinda

A hazai nonprofitok között elsőként adott ki Fenntarthatósági jelentést a szervezet.

A Bátor Tábor Alapítvány a globális jelentéskészítési szabvánnyal (GRI) teljes összhangban elkészítette első Fenntarthatósági jelentését. Az Alapítvány 2030-ig a klímasemlegesség elérését tűzte ki céljául az általa irányított működésben, amelyet energetikai korszerűsítéssel és hatékonyságnöveléssel, üvegházhatású gázkibocsátás és üzemanyaghasználat csökkentéssel szeretne elérni. Az Alapítvány kibocsátásának szignifikáns részét a hatvani táborhely épületkomplexumának energiafogyasztása teszi ki, így 2021-ben 28,6 tonnányi CO2e-t tett ki a Bátor Tábor éves kibocsátása.

A fontos társadalmi misszió és az eddigi etikus, átlátható működés mellett újabb lépésként a fenntarthatóság környezetvédelmi vetülete is egyre inkább előtérbe kerül a Bátor Tábor Alapítvány életében. Először 2021-ben készült egy rövidített ESG-értékelés, amely környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontok mentén vizsgálta működésük fenntarthatóságát. Következő lépésként a szervezet 2022-ben elkészítette első Fenntarthatósági jelentését, amelyben a Planet Fanatics’ Network Kft. volt a segítségükre. Az adatok kiszámításához a nemzetközi elvárásoknak megfelelően a Greenhouse Gas Protocol sztenderdjét használták. Ennek eredményeként született meg a 2019-2021-es év adatait tartalmazó Fenntarthatósági Jelentés.

„A hazai társadalmi élet egyik meghatározó alapítványaként kötelességünknek érezzük, hogy működésünk fenntarthatóvá tételével jó példával szolgáljunk a társadalom egésze számára. A gyerekeknek és támogatóiknak nyújtott segítségre fókuszáló missziónkat megvalósító munkánkat etikusan, korrekt munkaadóként, fenntartható pénzügyi alapokon végezzük. Lelkesítő számomra, hogy mostanra nemcsak számszerűsítve láthatjuk környezeti hatásunkat, de olyan világos és előremutató célkitűzések mellett is el tudunk köteleződni, mint a 2030-ra nullára csökkentett üvegházhatású gázkibocsátás.” – fejtette ki a mérföldkő fontosságát Kindli Erna, a Bátor Tábor Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Az ENSZ Fenntarthatósági Fejlődési Céljai (SDG) közül két aspektusban az Alapítvány évtizedek óta kiemelkedően teljesít, ezek az Egészség és jóllét (SDG3), valamit az Egyenlőtlenségek csökkentése (SDG10). A Bátor Tábor Alapítvány az elmúlt 20 év során több mint 15 000 embernek, daganatos vagy egyéb súlyos, krónikus betegséggel küzdő gyermeknek és családtagjaiknak adott bátorságot a programjain, akik azóta is a Bátor Tábort tartják az életükre legpozitívabb hatást gyakorolt közegnek. A társadalom mentális jóllétének támogatása mellett az Alapítvány az adakozás és önkéntesség kultúráját is támogatja, ezzel hozzájárulva a társadalmi szolidaritás erősödéséhez. Az élményterápiás táborokon túl kórházi, online és iskolai programokkal is szolgálják a súlyosan és krónikusan beteg gyermekek közösségekbe való beilleszkedését, egészséges emberi kapcsolataik és interperszonális készségeik fejlődését.

„A Bátor Tábor Alapítvánnyal ebben a formánkban először két évvel ezelőtt működtünk együtt, amikor a Fenntarthatósági Nap online rendezvényünk szereplői voltak. Tavaly az egyszerűsített ESG értékelésüket végeztük el és az ÜHG leltárukat számoltuk ki. A Bátor Tábor által képviselt ügyet, és az Alapítvány működési módját nagyon becsüljük, a kihívás pedig – jelentést készíteni egy nonprofit szervezetről a vállalatok által használt GRI alapján – annyira egyedi volt, hogy nem volt kérdés, belevágunk-e.” – mondta Szomolányi Katalin, a Planet Fanatics’ Network Kft. ügyvezetője az együttműködésről.

A kitűzött fenntarthatósági célok megvalósítása érdekében a Bátor Tábor Alapítvány 2021-ben napelemekkel szerelte fel a néhány éve átadott programos épületet hatvani táborhelyükön, továbbá a kazánok komplex cseréjét és a nyílászárók karbantartását is elvégezte. Mivel kibocsátásuk jelentős része villamosenergia-fogyasztásból áll, ezért különös hangsúlyt fektetnek a jövőben is a magasabb hatékonyságot megcélzó intézkedésékre. Ennek érdekében 2030-ig ingatlanjaik energiaigényét csökkenteni tervezik, közvetett kibocsátásaik elkerülése érdekében pedig növelni fogják napenergia-kapacitásukat. Az üzemanyagfelhasználás visszafogása érdekében az önkénteseket és a munkatársakat érintő nagyobb létszámú utazás esetére telekocsi táblázatokat szerveznek évek óta az egy főre jutó üzemanyagfelhasználás optimalizálása érdekében. További feladatként gépjárműparkuk korszerűsítését és elektromos gépjárművek beszerzését határozták meg. A napelemes energiaellátás és az elektromos járművek együttesen nemcsak a kibocsátások csökkentése miatt fontosak, hanem a külső kényszerektől való függést is csökkentik és biztosítják ezzel a folyamatos működést.

A Bátor Tábor Alapítvány hisz abban, hogy az üzleti szféra progresszív mintáit a civil szervezeteknek is követnie kell, a fenntarthatóság pedig különösen olyan terület, amely szektortól függetlenül mindenkit érint, mindenkinek tennie kell érte. Ezért is tartotta fontosnak, hogy még egy lépést tegyen a fenntartható fejlődés felé..

A Bátor Tábor Alapítvány Fenntarthatósági Jelentése letölthető az alapítvány honlapjáról.

***

A Bátor Tábor Alapítványról
A Bátor Tábor Alapítvány 2001 óta szervez ingyenes élményterápiás programokat súlyosan és krónikusan beteg gyerekek és családtagjaik számára. Az Alapítvány jelenleg Magyarországon kívül további három közép-európai országban (Csehország, Lengyelország és Szlovákia) látja el tevékenységét. Küldetése, hogy minél több gyermeknek lehetőséget nyújtson a gondtalan gyermekkor megélésére az aktív kezelések közben és után is – beleértve az iskolai újrakezdés időszakát. Önkénteseik és támogatóik segítségével már több mint 15 000 súlyosan beteg gyereknek és családjának nyújtottak életre szóló kalandokat a táboraikban, kórházi, iskolai és online programjaikon.


A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment