Föld Gazdaság

A vállalatok objektív teljesítményértékelése a klímaváltozás kapcsán

Szerző admin

Azaz, a 2022-es CDP eredmények a világban és Magyarországon.

Korábban már bemutattuk, hogy mi is az a CDP, kik és miért jelentenek a szervezetnek. Azt is láthattuk, hogy az éves kérdőíveket egyre több résztvevő tölti ki. 2022-ben ez a szám egyébként meghaladta a 18 000-et (az éghajlatváltozással kapcsolatban, ez a Climate kérdőív), így több mint duplája lett 3 év alatt.


Talán az kevésbé ismert, hogy a különböző jelentési szabványokhoz (pl. GRI vagy SASB) képest a CDP (Carbon Disclosure Project) sokkal dinamikusabban fejlődő elvárásokat támaszt a kitöltőkkel szemben. A kérdések köre évről évre bővül, illetve módosulnak a tartalmi elvárások. Az értékelés ezzel a gyors, éves ciklussal képes lépést tartani a tudományos elvárásokkal, és ezzel egyedülálló módon tudja ösztönözni a jelentőket az egyre komolyabb teljesítményekre. Ebben a tekintetben a befektetői értékelések között is kiemelkedik. Az az eredmény, ami pár évvel ezelőtt elegendő volt a legmagasabb, A – vezető kategóriához, mára már a B – menedzsment kategóriához elég csak, hiszen a korábban úttörőnek számító intézkedések (pl. kibocsátáscsökkentési célok) mostanra bevett gyakorlattá váltak.

A CDP kérdőívei nem csupán arra kíváncsiak, hogy milyen elköteleződések mentén az egyes cégek milyen teljesítményeket mutatnak, de vizsgálja azt is, hogy rendelkezésre állnak-e a megfelelő belső ösztönzők, a stratégiához kialakított intézkedések és hogy a cselekvésbe a teljes értékláncot képes-e bevonni a jelentő. Utóbbi az a pont, amire egyre nagyobb hangsúly helyezkedik, hiszen az éghajlatváltozás mérsékléséhez néhány úttörő nem lesz elég, mindenkinek ki kell vennie a maga részét.

Az értékelések végeredményei nyilvánosak, ám a beküldött válaszokat csak regisztrált felhasználók nézhetik meg, ha azt nyilvánosan küldte be a jelentő cég. A legjobban teljesítőket ezen kívül az ún. A-listán is közzé teszik.

Idén az éghajlattal kapcsolatos (Climate) értékelésben 283 vállalat került fel a listára, ez a kitöltők kb. 1,5%-a. Az A-listának nemcsak pontokhoz köthető kritériumai vannak, meg kell felelni további követelményeknek, mint a scope 1-2-3 kategóriákban a kibocsátások verifikálása vagy a CDP hírnévvel kapcsolatos ellenőrzés pozitív kimenetele. Az A-listásokat a pontozást követően egy komplex vizsgálat lezárása után megszületett döntés alapján hirdetik ki az adott év végén. Az éghajaltváltozással vállalati szinten a legkiemelkedőbben foglalkozó kontinens Európa (a vállalatok székhelye alapján) lett, ahol 156 vállalat került fel az A-listára 2022-ben. Magyarországról 14 vállalat küldte be a válaszait, amiből összesen 4 kapott értékelést (az értékelési határidő elmulasztása miatt fordulhat ez elő), 8 pedig nem adott válaszokat, de A-listás sajnos nem volt.

Azt azonban itt is büszkén tesszük közzé, hogy a Planet Fanatics’ Network által összefogott válaszok alapján a Magyar Telekom Nyrt. 2022-ben először elérte az A- minősítést, ami a magyar beküldők között a legjobb eredmény. Még ennél is nagyobb siker az, hogy világviszonylatban az iparági átlaghoz (B) és az európai átlagos vállalati teljesítményhez (B) képest is – kiemelkedő eredményt ért el ezzel a vállalat.

Bár a pontszámokon még javítani kell egyes kategóriában az A-listához, a Magyar Telekom Nyrt. energiafelhasználási teljesítményében, kibocsátáscsökkentési intézkedéseiben és scope 3 (közvetett, értéklánchoz kötődő) kibocsátásainak teljesítményében elért kiugróan magas minősítés kellett ahhoz, hogy az iparági átlagot sikerült meghaladni.


A szerzőről

admin

Leave a Comment