Megélés

Boldog, Fenntartható Új Évet!

Szerző szomkat

Kívánunk mindenkinek nagyon boldog és fenntartható sikerekben gazdag új évet – békében egymással, a természettel és a jövővel!

És mindenek előtt ezúton köszönöm a Planet Fanatics’ Network teljes csapatának a 2022-ben nyújtott munkát, az emberséget és a kitartást, amikor a nehezített pályán sem adtuk fel a célunkat, hogy hatást érjünk el egy élhetőbb bolygó érdekében.

Az év utolsó posztjában pedig, hadd osszam meg összesítve, mi mindenen munkálkodtunk ebben az évben! [igen, ez itt a reklám helye ;)]

Egy kétéves projekttel a hátunk mögött végre napvilágra került a közös munka eredménye, és egy sajtóesemény keretében az E.ON és a Solar Markt képviselőivel közösen végre bemutathattuk a Green Cloud dekarbonizációs csomagot.

Továbbvittük fenntarthatósági sorozatunkat a Ringier Csoporthoz tartozó GEO Magazinnal. A tavalyi fenntartható fejlődési célok bemutatása után idén az egyes világnapok mentén mutattuk be az egyes fenntarthatósághoz köthető eredményeket, eredménytelenségeket. És talán nem árulok el túl nagy titkot, ha megosztom, hogy 2023-ban az egyes kontinsekre utazunk és ott nézzük meg, mi minden történik ezen a téren.

Készült fenntarthatósági stratégia a MoME részére, melynek gerince, hogy 2030-ra karbonsemlegessé váljon az egyetem, és melynek első lépései nem csak az oktatásba történő beépítés, de az energiahatékonysági lépések, és az erdőtelepítések már több nemzeti parkban meg is kezdődnek.

Elkészült a Market első fenntarthatósági jelentése is, amit nem sokra rá követett az E.ON-é (ezt a fenntarthatósági oldalukon lehet megtalálni, mert már az is van :)). Velük párhuzamosan pedig a Bátor Tábor jelentése is elkészült, ami azért is unikális, mert az alapítvány egyrészt kitűzött egy klímasemlegességi célt, másrészt a nonprofit szektorban eddig elsőként és egyedüliként adott ki GRI szabványnak megfeleltetett jelentést. Ez utóbbival el is nyerte a Deloitte Zöld Béka különdíját, amit vállalatok részére hoztak létre [nyilván ezért lett különdíj ;)]

És ha már díjak és jelentés, akkor ideje pár szót ejteni legnagyobb ügyfelünkről, a Magyar Telekomról. Idén is mi koordináltuk szakmailag nem csak a fenntarthatósági stratégiát, de a vállalatcsoport fenntarthatósági jelentésének elkészítését is, ami pedig a Deloitte Zöld Béka Díjának idei nyertese lett [és ha eddig bárkinek kétsége lett volna a Planet Fanatics csapata kapcsán, itt jelzem, hogy a három, díjban részesült jelentés közül kettő a mi kezünk közül került ki, és ez most dicsekvés :)]. A Telekom fenntarthatósági stratégiája azonban nem csak ezt az eredményt produkálta. Az eddigi felelős befektetői értékelésekben azon felül, hogy az egyre magasabb elvárásoknak is megfelelt és hozta az eddigi színvonalat (pl. ISS Prime kategória, FTSE4Good index-tagság), az év végén még pár meglepetés is megörvendeztetett minket. A CDP értékelésében eddig soha el nem ért A- értékelést kapta a vállalat a klímavédelmi eredményeiért, célkitűzéseiért, vállalatirányításáért és klímakockázat-kezeléséért. Az MSCI felelős befektetői értékelésében pedig a december 20-i update szerint elérte a maximum AAA besorolást.

Ahogy nem gondoltuk az év elején, hogy lelkileg, fizikailag és szellemileg is ennyire kemény évnek nézünk elébe, úgy azt sem gondoltuk, hogy az év vége ennyi pozitív visszacsatolással fog megörvendeztetni minket. Személy szerint nagyon hálás vagyok érte.

Összességében szakmailag és lendületében egy nagyon erős évet tudhatunk magunk mögött, amire nagyon büszke vagyok. Ahogy az egész csapatra, a bennünk égő tűzre. Nelson Mandela szavaival élve: „Nincs szenvedély, ha a langyos vizet választjuk, ha olyan életre rendezkedünk be, amely kevesebb, mint amire képesek vagyunk.”
Legyen ez üzenet mindannyiunknak, és legfőképpen azoknak, akik a fenntarthatóságért tesznek, és akik olyan álmokat kergetnek, amit csak kevesen látnak, értenek. A világnak és a következő generációknak szüksége van ezekre a jövőképekre és azokra, akik nem érik be a langyos vízzel. Kitartást kívánok mindannyiunknak szenvedélyünk megtartására. 2023-ban pedig legyen végre béke minden téren! Boldog új évet!

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment