Gazdaság Inno/Tech

Szén-dioxid elnyelés: az EU karbonsemlegességének záloga

Szerző szomkat

2022 a valaha mért legmelegebb év volt. A klímavédelem tehát nem várhat. A csökkentés mellett a szén-dioxid kivonása pedig elengedhetetlen a klímasemlegesség eléréséhez.

Miután 2022-t a valaha mért legmelegebb évnek minősítették, az éghajlatváltozás kezelése még sürgetőbbé vált. Ez nem újdonság az EU számára, hiszen még 2019-ben indította el az Európai Zöld Megállapodást, hogy 2050-re elérje a nettó nulla üvegházhatásúgáz-kibocsátást, és ezáltal Európát az első klímasemleges kontinenssé tegye.

De valamit meg kell értenünk. Minden erőfeszítésünk ellenére kihívást jelent majd az üvegházhatású gázok kibocsátásának abszolút nullára csökkentése. Éppen ezért, hogy kiegyensúlyozzuk a nehezen elkerülhető kibocsátásokat, meg kell kötnünk a már kint lévő szén-dioxid (CO2) egy részét, és el kell távolítanunk a légkörből.

Ennek különféle módjai vannak, például a természet vagy a technológia felhasználásával, illetve a szén tárolásával olyan termékekben, mint a fa és más tartós anyagok.

Hogyan működik tehát a szén-dioxid kivonás, és hogyan támogatja az EU a különböző projekteket ezen a területen?

A szénelnyelő gazdálkodás, avagy a természet útja

Földjeink és erdőink nagy mennyiségű szenet képesek elnyelni. [A természet adta lehetőségeket egy korábbi cikkben már tételesen felsoroltuk.] Az éghajlatváltozás elleni küzdelem elősegítése érdekében ökoszisztémánkat jó állapotban kell tartanunk, és klímabarát mezőgazdasági gyakorlatokat kell alkalmaznunk. LIFE programjával az EU számos olyan kezdeményezést finanszíroz, amelyek segítik az európaiakat ebben.

A tőzeglápok – a lápos vizes élőhelyek egy fajtája – hatalmas széntárolók, gazdag biológiai sokféleségnek adnak otthont, és természetes árvízvédelmet jelentenek. Az elmúlt három évtizedben csaknem 400 LIFE projekt segítette megvédeni ezt a veszélyeztetett ökoszisztémát Európa-szerte. Finnországban például a Hidrológia LIFE projekt több mint 5000 hektárnyi tőzeglápot állít helyre, amelyet az intenzív erdőgazdálkodás károsított. Ennek eredményeként mostanra visszanyeri képességüket a felesleges víz, tápanyag és szén tárolására.

Megfelelő technikák alkalmazásával növelhetjük mezőgazdasági talajaink széntároló képességét. A LIFE AGROMITIGA projekt éppen ezt teszi. Spanyolországban, Portugáliában, Görögországban és Olaszországban népszerűsítik az olyan klímaintelligens gazdálkodási gyakorlatokat, mint a „nem művelés”, amely csökkenti az eróziót azáltal, hogy növényi maradványokkal borítja a talajt, és megakadályozza a talajban tárolt CO2 felszabadulását.

Szén-kivonás a levegőből, vagy a jövő technológiája

A szén-dioxid légkörből történő kivonására szolgáló technológia alkalmazása az elmúlt években nagy figyelmet kapott. Az Innovation Fund segítségével a világ egyik legnagyobb innovatív alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák finanszírozási programja – az EU Európa-szerte támogatja az ilyen megoldásokat.

Stockholmban például az EU társfinanszírozással támogatja egy szén-dioxid-leválasztási és tárolási (CCS) létesítmény hozzáadását egy helyi erőműhöz. A 2026-os befejezést követően a meglévő technológiák újszerű kombinációjának köszönhetően a létesítmény évente 800 000 tonna szenet távolít el – ami körülbelül 4,8 millió laptop gyártásához szükséges kibocsátásnak felel meg –, amelyet egyébként az üzem a légkörbe bocsátana.

A silverstone-i projekt részeként az EU támogatja a természetes geológiai folyamatokat utánzó és a szén-dioxidot a föld alatt ásványi anyagokká alakítva tároló technológia kereskedelmi léptékű alkalmazását. Izlandon egy létesítményt építenek, amely a becslések szerint évi 25 000 tonna szén-dioxidot köt meg és tárol – ez egyenértékű a mintegy 10,2 milliárd melléklettel ellátott e-mail kibocsátásával.

A szén-dioxid-lezárás vagy fenntartható tervezés

De van még egy út. A Vivihouse projekt kifejlesztett egy fenntartható építési rendszert, amely – a hagyományos építési módszerekhez képest – csökkentheti az erőforrás-felhasználást, és segíthet kivonni a CO2-t a légkörből a szén-dioxid-tárolás révén a fában és más, hosszú élettartamú, ill. bioalapú anyagokban. Ez a moduláris, előregyártott lakóegységekből álló „csináld magad” építési rendszer akár hat emelet magasságot is elérhet, könnyen szétszedhető és máshol is összeszerelhető. A háromszintes prototípus évtizedeken át körülbelül 15 tonna CO2 tárolására képes, ami körülbelül 480 okostelefon gyártásából származó kibocsátásnak felel meg, ami azt jelenti, hogy a szén távozik a légkörből erre az időszakra, pontosabban a termék teljes élettartamára.

Tekintettel arra, hogy milyen szerepet játszhat az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, a projektet a 2021-es New European Bauhaus egyik döntősének jelölték az előző, az EU által azon résztvevők jutalmazására létrehozott nemzetközi versenyen, ahol olyan projektek és ötletek kerülnek díjazásra, melyek az európai zöld megállapodás megvalósítását segítik.

Új szabályok a szén-dioxid eltávolítására

Mindenekelőtt a cél, hogy csökkentsük az üvegházhatású gázok kibocsátását. De szerencsére nem csak a kivonás az egyetlen eszköz a klímaváltozás kezelésére. A szén-dioxid eltávolítása a csomag lényeges részét képezi, és sokkal nagyobb léptékben kell előmozdítani és végrehajtani.

A bennük rejlő lehetőségek tudatában az EU támogatja ezen megoldások alkalmazását. Mivel azonban a szén-dioxid-eltávolítás dinamikusan fejlődő terület, és folyamatosan új projektek indulnak, alapvető fontosságú azok minőségének nyomon követése és ellenőrzése. Ez az oka annak, hogy az Európai Bizottság tavaly javasolta az első önkéntes szabályrendszert, hogy tanúsítsa a jó minőségű szén-dioxid-kivonást, és ezzel párhuzamosan ösztönözze az innovatív technikák alkalmazását a szén-dioxid atmoszférából történő kivonására és tárolására.

[forrás: EU Directorate-General for Climate Action 2023.02.17-i cikke]


A szerzőről

szomkat

Leave a Comment