Élet-módi

Fenntartható Valentin-nap? Egy lépéssel közelebb.

Szerző admin

Tudtad, hogy a szerelmesek napján évente átlagosan 9 millió kilogramm CO2 kerül a levegőbe, az átlagos napi kibocsátáson felül? Cikkünkben pár tippet osztunk meg, amelyek révén környezetbarátabban ünnepelhettek.

A Valentin-nap közeledtével sokak fejében megfordulhat a kérdés, hogy mit adjon a párjának, amivel meglepheti őt és kifejezheti az érzéseit. Fontos lenne azonban az ötletelés előtt figyelembe venni a döntés környezetre gyakorolt hatását is (ahogy fontos lenne ez minden döntés előtt).

A Valentin-nap mára már nem csupán az Egyesület Államokban meghatározó ünnep és gazdasági tényező, világszerte milliók ajándékoznak és költenek február 14-én.
Egy friss statisztika szerint csak az Egyesület Államokban az idei évben 25,9 milliárd amerikai dollár értékben értékesítenek virágot, csokoládét, ékszert, plüss macit, pezsgőt és egyéb kapcsolódó terméket, sőt az sem ritka, hogy a család kutyáját is megajándékozzák.

Továbbra is az édesség és a virág a legnépszerűbb ajándék

Csak az Egyesült Államokban évente közel 200 millió rózsát vásárolnak február 14-én. Sajnos a vágott virágokat a származási országukból importálva, természetes gázokkal fűtött üvegházakban növesztik, így több ezer kilogramm CO2-kibocsátás írható a gyönyörű csokrok számlájára.

Nem kisebb problémát okoznak a környezet számára az üdvözlőkártyák, lufik és eldobható ajándékok.
A Valentin-nap a karácsony után a második legnagyobb kártyaosztó ünnep, több mint egymilliárd kártyát adnak át az ünnepen. Ezeket a kártyákat gyakran műanyaggal laminálják, csillámmal borítják, vagy más módon díszítik, ami miatt még csak újra sem lehet őket hasznosítani.

A csokoládé ajándékozása az ünnepen normális, de a csokoládé nagy része etikátlan forrásból származik. Ha ehhez hozzávesszük a többi eldobható ajándékot, például a lufikat, plüssállatokat és dekorációkat, a Valentin-nap eléggé megterhelő lehet a környezet számára. De nem kellene, hogy így legyen.

Be My Sustainable Valentine!

Ha tudatosan és felelősen szeretnénk ajándékot választani, akkor az alábbi pár tippet ajánljuk a fenntarthatóbb ünneplés érdeékben:

  • Vásárolj Fair Trade csokoládét – Ezek a termékek nem csupán finomak és jobb minőségű kakaóból készülnek, de a gyártásuk is felelősebb, így mind környezeti, mind társadalmi, mind pedig gazdasági szempontból fenntarthatóbb.
  • A hasznos ajándék mindig jobb választás – A legtöbb cuki plüss, a 100. bögre, egy újabb illatos gyertya vagy vicces zokni a szekrény/fiók mélyén, majd rövid időn belül a kukában végzi.Ezek helyett vásárolj tartós, időtálló ajándékot, vagy olyan fogyasztási cikket, ami párod kedvence és aminek minden alkalommal örül, amit önmagának esetleg az ára miatt nem vásárolna meg.
  • Vágott virág helyett cserepes növény, amiben tovább gyönyörködhetünk – Ahogy fent írtuk, bár a rózsa csokrok szépsége vitathatatlan, sajnos hatalmas karbonlábnyomuk miatt nem felelős választás. Egy cserepes növény a lakás éke lehet, amellett tartós ajándék és még tisztítja is a levegőt. Ha mégis vágott virág mellett döntesz, akkor helyi termesztőtől vedd a virágot, és ne Dél-Afrikából hozott csokorral ünnepelj.
  • Kézzel készült ajándékok, szeretettel – nem kell konyhatündérnek vagy profi séfnek lenned ahhoz, hogy meglephesd választottad. Egy hosszú nap után egy meglepetésvacsora, házi sütemény, bonbon, vagy granola a közös reggelikhez, mind szuper választás. Az üdvözlő kártya is sokkal személyesebb, ha kézzel készítjük, de akár saját festményt, dekorációt is készíthetünk ajándékként.
  • Közös élmény ajándékba – egy romantikus séta, egy kirándulás, mozi, színház vagy koncert jegyek mellett nagyszerű ötlet lehet a párunk hobbijára építve workshopot, főzőiskolát, vagy épp táncórát ajándékozni. Akik inkább otthon maradnának, azok is ünnepelhetnek közös filmmaratonnal, játékkal, piknikkel a nappaliban, vagy otthoni spa programmal

A végére a csattanó az anti-Valentinoknak

Azok számára, akik most épp másképp szeretnének ünnepelni, a texasi San Antonio állatkert Valentin-napi programja megoldást nyújthat. Jelképes összegért lehetőségetek van elnevezni egy csótányt, zöldséget vagy rágcsálót az exetekről, amit megetetnek a bent lakó állatokkal, egy nagyobb csomag keretében pedig videót is kaphattok az etetésről. ;)

Források:
https://www.waste360.com/resources/environmental-impact-valentines-day
https://plasticoceans.org/valentines-day-and-plastic-pollution/
https://edition.cnn.com/2023/01/29/us/san-antonio-zoo-cockroach-valentines-day-trnd/index.html


A szerzőről

admin

Leave a Comment