Föld Gazdaság

Tudományosan az IPCC jelentésről

Szerző szomkat

Az IPCC „utolsó figyelmeztetést” adott ki, hogy a 1,5°C-ot még elérhető közelségben tartsuk – az SBTi reakciója a szintézis jelentésre.

Miután az Éghajlatváltozással foglalkozó Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) végső és sürgős felhívást tett közzé az éghajlatváltozás elleni küzdelemre, mielőtt túl késő lenne, a SBTi vezérigazgatója, Luiz Amaral is elmagyarázta, hogyan válaszol kezdeményezésük a kihívásra, és további lépésekre szólította fel a vállalati szektort.

A bolygó inflexiós ponton van, amikor az éghajlatváltozásról van szó. A tudományos bizonyítékok egyértelműek. A globális felmelegedés már minden régióban veszélyes zavarokat okozott a természetben, az emberi jólétben, a vállalkozásokban és a gazdaságban. Az 1,5°C-os hőmérsékleti cél betartására és a katasztrofális hatások elkerülésére szolgáló ablak pedig már szinte bezárult.

Az IPCC legutóbbi jelentésében, a Climate Change 2023: Synthesis Reportban (Klímaváltozás 2023: Összefoglaló jelentés, amit itt is összefoglaltunk) utolsó figyelmeztetését adta ki, mivel a kibocsátási görbe még mindig felfelé ível. 2010 és 2019 között az emberiség történetének legmagasabb szintű kibocsátását tapasztaltuk.

Történtek ugyan előrelépések az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedésekben, és vannak megoldások a mérséklésre és az alkalmazkodásra, ez azonban nem elég a válságra való reagáláshoz. Sürgősen szükség van a kibocsátás azonnali és mélyreható csökkentésére minden ágazatban. Az IPCC jelentése szerint a globális felmelegedés 1,5°C-ra való korlátozásához 2025 előtt meg kell törni a csúcsot, 2030-ra 43%-kal, 2035-re 60%-kal kell csökkenteni a kibocsátást, és 2050 elején elérni a nettó nulla kibocsátást.

A következő hét év kritikus

A rövidtávú cselekvés létfontosságú az éghajlatösszeomlás megelőzésében. Már csak hét évünk van arra, hogy megtartsuk a 1,5°C alatti szintet. A jóváhagyott, tudományosan megalapozott célkitűzésekkel rendelkező szervezetek bebizonyították, hogy óriási csökkentés lehetséges – a Scope 1. és 2. kibocsátása évente átlagosan 12%-kal csökkenthető –, amely meghaladja a Párizsi Megállapodás 1,5°C-os céljának eléréséhez szükséges évi 7,6%-os csökkentést. Az éghajlat változásának üteme azonban azt jelenti, hogy minden vállalatnak cselekednie kell.

Logikus, hogy ha a tudományos alapú cselekvést teljesen kibővítik a globális gazdaságban, akkor a 1,5°C is lehetséges.

Az SBTi Net-Zero szabvány kulcsszerepet játszik abban, hogy a vállalatok a következő 5-10 évben felére csökkentsék a kibocsátást és 2050-re elérjék a nettó nullát. A magánszektor támogatása érdekében, hogy az SBTi is kivegye részét a klímaválság elleni küzdelemben, szektorspecifikus útmutatók révén biztosítanak személyre szabott útvonalakat a vállalatok számára a célmeghatározási folyamatban. Figyelembe véve az egyes ágazatok egyedi nehézségeit és lehetőségeit, a közelmúltban útmutatást és célmeghatározási eszközöket vezettek be az erdő, a föld- és mezőgazdasági (FLAG), a cement és a tengeri ágazatok számára – melyek együtt a globális kibocsátás 30%-át teszik ki.

Az éghajlatváltozás mértéke az együttműködés erejével

A vállalatok és a pénzintézetek egyaránt lehetnek vezetői és haszonélvezői a nettó nullára való átállásnak – de ezt egyedül nem tudják megtenni. A katasztrófa megelőzésének egyetlen esélye az, ha a vállalkozások, a kormányok, a városok és a civil társadalom együttműködnek és erősítik egymást. Ahogy Antonio Gueterres, az ENSZ főtitkára mondta: „Ez a jelentés egyértelmű felhívás az éghajlatváltozás elleni küzdelem terén tett erőfeszítések masszív felgyorsítására minden országban és minden szektorban, minden időkeretben. Világunknak minden fronton éghajlati akcióra van szüksége: mindent, mindenhol, egyszerre.”

A politikai döntéshozóknak olyan politikák kialakítására kell összpontosítaniuk, amelyek biztosítják, hogy a tudományos alapú célok kitűzése váljon „a szokásos üzletmenetté” a vállalatok és pénzügyi intézmények számára világszerte. Nem számít a méretük, elhelyezkedésük vagy ágazatuk. E nélkül a világ küzdeni fog azért, hogy érdemi változást érjen el. A jogszabályi változásra irányuló vállalati felhívások kulcsfontosságúak lesznek ennek előmozdításában.

A fosszilis tüzelőanyagoktól való függést azonnal meg kell szüntetni

Nem korlátozhatjuk a globális felmelegedést 1,5 °C-ra, és nem kerülhetjük el az éghajlatváltozás kockázatait anélkül, hogy a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünket ne szüntetnénk meg.

Létfontosságú az új fosszilis tüzelőanyagok finanszírozásának és állami támogatásának megszüntetése. Ehhez merész szakpolitikai válaszra lesz szükség annak érdekében, hogy a vállalatok a tiszta energiákba fektessenek be, és lehetővé tegyék polgáraik számára, hogy aktívabb szerepet játsszanak az éghajlatváltozás elleni küzdelem felgyorsításában. A pénzügyi intézmények egyre inkább felismerik az éghajlati kockázatok mértékét és azok hatását minden piaci szektorra. Az SBTi eszközöket fejlesztett ki bankok, befektetők, biztosítótársaságok, nyugdíjalapok és mások számára, hogy tudományosan megalapozott célokat tűzzenek ki hitelezési és befektetési tevékenységeiknek a Párizsi Megállapodáshoz való igazítása érdekében. Eddig több mint 55 pénzintézet tűzött ki tudományosan megalapozott célokat.

Tudományos alapú célmeghatározási módszereket is fejlesztenek a vállalkozások, a befektetők, a kormányok és a civil társadalom számára, hogy megértsék, milyen átalakulást kell végrehajtaniuk az olaj- és gázipari vállalatoknak a Párizsi Megállapodáshoz való igazodás érdekében. A kulcsfontosságú dokumentáció idén látott napvilágot, és további, a projekttel kapcsolatos frissítések várhatóak az év folyamán.

A tudományos alapú célok kritikus szerepe

Ketyeg az óra, és kifutunk az időből. Az SBTi tevékenysége az éghajlati fellépések léptékében kritikusabb, mint valaha. A merész és ambiciózus politikáknak támogatniuk kell a vállalatokat abban is, hogy ambiciózus, tudományosan megalapozott célokat érjenek el a tudomány által megkövetelt ütemben és léptékű kibocsátáscsökkentés érdekében, miközben csökkentik a fosszilis tüzelőanyagok iránti keresletet.

Luiz Amaral kiemelte: „Még mindig van idő – és sürgős szükség –, hogy a magánszektor változást hozzon. Állítson be tudományosan megalapozott célt szervezete számára, és még ma valósítson meg változást.”


A szerzőről

szomkat

Leave a Comment