Föld Nem kategorizált

A Föld Napja – vállalati perspektívából

Habár a Föld Napja mindenkinek szól, a hivatalos esemény idei tematikájával leginkább a vállalati szféra tud azonosulni: „Invesztálj a bolygóba, és építs egészséges gazdaságot!”

A fenntarthatóság (ESG) hármas pillére – Környezet, Társadalom, Vállalatirányítás – ma már minden bizonnyal a legtöbb vállalat számára nem hangzik idegenül, hiszen szabályozói, befektetői és társadalmi oldalról is egyre nagyobb a nyomás rajtuk, hogy működésük szerves részévé tegyék a fenntarthatóságot.

Következzék néhány egyszerű tipp, mellyel a fenntarthatóság terén még csak a szárnyaikat bontogató vállalatok is hamar hatást tudnak elérni:

  • Használjatok kevesebb papírt és több internetet! Váltsatok online számlázásra!
  • Mérjétek fel üvegházhatású gázkibocsátásaitokat! A klímavédelem, így a kibocsátás-csökkentés első lépése az, hogy megtudjátok, mennyi kibocsátás kötődik a tevékenységetekhez akár közvetlenül (scope 1), akár közvetetten (scope 2).
  • Bátorítsátok munkavállalóitokat arra, hogy akár céges, akár egyéni szinten apró, fenntartható változtatásokat eszközöljenek a minden napi életükben! Sokan tévesen azt hiszik, hogy a fenntarthatóbb életvitel azonos a kényelmi tényezők teljes visszaszorításával. Ez nem így van! Az apróbb változtatások nem csupán a környezetünkre, hanem az egészségünkre is pozitív hatást gyakorolnak.
  • Álljatok ki határozottan az erdőirtás ellen! Az erdőirtás visszaszorítása nem csupán az Európai Uniós törvényalkotásban forró téma az utóbbi időben, hanem a társadalom széles rétegében is. Akár így is mondhatnánk: Állj ki az erdőirtás ellen – lehetőleg vállalati politikában deklarálva -, és nyerj vele új ügyfeleket!
  • Futóeseményt terveztek? Szuper! Futás után közösségépítő levezetés lehet a verseny során keletkező hulladék összegyűjtése.
  • Használjatok zöld energiát! Akár az on-site megújuló energiatermelés, akár a zöldenergia-vásárlás mellett teszitek le a voksotok, egy biztos: nem csak a környezet, hanem a vállalat is jól jár vele hosszú távon.

+1: Minden nap legyen a Föld napja, ne csak a mai! Valódi hatást nem ideig-óráig tartó kampányokkal, hanem jól felépített stratégiával lehet elérni.


A szerzőről

Pálfi Nándor

Leave a Comment