Ember Föld Gazdaság

Értékelték a globális ESG-értékelőket

Szerző admin

A vállalatok egyre nagyobb elvárásokkal szembesülnek a befektetők részéről, hogy minél inkább beépítsék az ESG szempontokat a politikájukba. Ezt még inkább ösztönzik az egyre szigorodó közzétételi szabályozások az Európai Unióban. 

Nemrégiben jelent meg a Rate the Raters (Értékeld az értékelőt) legújabb felmérése arról, hogy a befektetők és a vállalatok hogyan minősítik az ESG-értékelőket. A jelentés fő következtetése, hogy míg az ESG-értékelők a fenntartható befektetés kulcsszereplőivé váltak, a minősítésekkel és működésükkel kapcsolatos elégedetlenség és a transzparencia hiánya az érdekeltek meglátása szerint egyre nő. Ha az ESG-értékelők elhanyagolják ezeket a visszajelzéseket az egyrészt a hitelességen is csorbít, másrészt a minősítők fenntartható finanszírozásban betöltött szerepe is erodálódhat. 

Az említett felmérésben a válaszadó befektetők 43%-a nyilatkozta, hogy a tavalyi évben a munkáltatójuk előírta számukra, hogy az ESG minősítéseket és adatokat beépítsék a befektetési stratégiákba (ez az arány a 2019-ben 12% volt). A vállalatok 52%-a és a befektetők 59 %-a csak mérsékelten bízik abban, hogy az ESG minősítések pontosan tükrözik az ESG-teljesítményt (ahol a „mérsékelt” egy 3-as minősítésnek felel meg az 1-től 5-ig terjedő skálán). A befektetők 5-ből mindössze 3,31-re értékelték az ESG minősítések szolgáltatóival szembeni általános bizalmat, míg a vállalatok (azaz az értékeltek) véleménye ennél is lesújtóbb: ők 2,91-re értékelték a teljesítményüket.  Egy másik jel, hogy a befektetők nem elégedettek azzal, amit az ESG minősítőktől kapnak, hogy egyre inkább saját, belső ESG-elemzési és -minősítési rendszereket építenek ki, és csak adatszolgáltatóként veszik igénybe a minősítőket, ami korlátozza az ESG-értékelők hozzáadott értékét és csökkenti az objektivitást a minősítésekben. 

A felmérés központi része volt az is, hogy a vállalati és befektetői résztvevőket arra kérték, hogy mondják el, mely ESG minősítő szolgáltatókat tartják jelenleg a legszínvonalasabbnak és leghasznosabbnak. A befektetők és a vállalatok mind a minőség mind a hasznosság tekintetében az első öt helyezett közé sorolták a CDP, az S&P Global ESG, az ISS-ESG, valamint a Sustainalytics minősítőket. Mindkét csoportban a CDP-t ítélték a legminőségibb szolgáltatónak. 

Hazánkban nemhogy az ESG-értrékelők minősítése, de a vállalatok ESG-értékelése is gyerekcipőben jár.  A legnagyobb magyar cégekről rendhagyó, ESG szempontú lista készült, amely megmutatja, hogy üzleti jelentőségük mellett mennyire felelősen működnek környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontból. Úttörő, az összes magyarországi nagyvállalatot górcső alá vevő és sorba állító ESG (Environmental – környezeti, Social – társadalmi, Governance – irányítási) szempontú listát készített a Planet Fanatics’ Network fenntarthatósági tanácsadócég és a HVG.

Az értékelés részletei, valamint a fenntarthatóság magyar bajnokai (TOP25) a HVG cikkében, valamint az újságárusoknál kapható különszámban olvashatók.


A szerzőről

admin

Leave a Comment