Ajánló Gazdaság Megélés

Megcsináltuk! – Elkészült az első hazai ESG vállalati toplista

Szerző Vida Melinda

Egy közel féléves projektünk mérföldkőhöz érkezett, hiszen a HVG mai számában mutathatjuk be az ESG-lista TOP 25 elnevezésű fenntarthatósági rangslitát, amelyben hazai nagyvállalatok fenntarthatósági teljesítményük alapján kerültek értékelésre.

„Ahhoz, hogy a világ a 1,5 Celsius-fokos átlagos hőmérséklet-emelkedésnél meg tudjon állni, és a klímaváltozás ne okozzon még drasztikusabb folyamatokat, az üvegházhatású gázok kibocsátását globálisan csökkenteni kell. Ebben az Európai Unió és Magyarország is (több ország csatlakozásával együtt) vállalta, hogy 2050-re klímasemleges lesz. Ahhoz azonban, hogy ezt elérjék, szabályozniuk kell minden szereplőt, így a vállalatokat is. Sőt ahhoz, hogy az európai zöld megállapodás teljesülhessen, a pénzek (befektetések, hitelek) áramlását is ezzel harmonizálnia kellett. A történet tehát már nemcsak a részvényesekről és a részvénykibocsátókról szól, de szinte minden piaci szereplőről.” – mondta Szomolányi Katalin, a Planet Fanatics’ Network Kft. ügyvezetője az ESG-lista TOP 25 megjelenése kapcsán készített interjúban a HVG-nek.

A nemzetközi trendek, a szigorodó szabályozói elvárások, a globális és lokális klímacélok, na meg persze a szűnni nem akaró kíváncsiságunk, mind-mind arra sarkallták csapatunkat, hogy létrehozzunk egy olyan objektív, szakmai és hiteles értékelési rendszert, amely képet ad a hazai gazdasági szereplők valós fenntarthatósági értékéről. Hiszen, ahogy az interjúban is elhangzott, a fenntarthatóság és a klímaváltozás elleni fellépés minden piaci szereplőt, így a vállalatokat is érinti.

Az értékelés első körben a HVG által 2022. november közepén publikált HVG TOP 500 alapján a száz legnagyobb árbevételű magyarországi vállalat, valamint a hét legnagyobb összbevételű nagybank (az MNB Aranykönyve alapján) adatait vizsgálta. Mivel az adatszolgáltatás és a közzététel is időben nagyon nagy eltérést mutatott a vállalatok esetében, így meghatároztunk egy záró dátumot (2023. február 28.) és az eddig publikált nyilvános információkat, az elérhető 2021-es publikus adatokat vettük alapul az értékelésünk során.

Az első körben főként a fenntartható működés alapjainak számító politikák és célok meglétét vizsgáltuk meg, valamint az alapján értékeltük az egyes szervezeteket, hogy adnak-e ki fenntarthatósági jelentést, és ha igen, ezt milyen formában teszik (saját jelentés, anyavállalati jelentés; szabványosított vagy szabvány nélkül készült; harmadik fél által audiált).

Ezt követően kezdetét vette a második kör, amely során azokat a vállalatokat vizsgáltuk meg mélységében, amelyeknek saját vagy az anyavállalat által kiadott fenntarthatósági jelentése van, illetve az elsőkörös pontszámuk elérte a maximum pontszám felét. A második körben valós teljesítményt értékeltünk, amihez pontos adatokra volt szükség. Az értékeléshez dimenziónként (környezet, társadalom, gazdaság) hét-hét mutatót határoztunk meg, s ezek mentén zajlott az vizsgálat és a pontozás.

A kutatás során csapatunk csak nyilvánosan elérhető adatokat használt fel, amelyeket a vállalatok az ESG jelentéseikben, a weboldalukon, vagy egyéb nyilvánosan elérhető online felületükön tettek közzé.

Megjelent az ESG-lista TOP 25 magyar vállalati ranglista

A legnagyobb magyar cégekről rendhagyó, ESG szempontú lista készült, amely megmutatja, hogy üzleti jelentőségük mellett mennyire felelősen működnek környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontból.
Úttörő, az összes magyarországi nagyvállalatot górcső alá és sorba állító ESG (Environmental – környezeti, Social – társadalmi, Governance – irányítási) szempontú listát készített a Planet Fanatics’ Network fenntarthatósági tanácsadócég és a HVG.

Az értékelés részletei, valamint a fenntarthatóság magyar bajnokai (TOP25) a HVG cikkében, valamint az újságárusoknál kapható különszámban olvashatók.


A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment