Föld Gazdaság

Szokatlan kampány az élelmiszerek valódi költségéről

Szerző admin

Csak egy hétig 30 dkg maasdamer sajt 2,49 euró helyett 4,84 euróért, a bécsi virsli 3,19 euró helyett 6 euróért, a gyümölcs joghurt 1,19 euró helyett 1,56 euróért. Szokatlan kampánnyal állt elő egy közismert szupermarketlánc Németországban: a “valódi költség” (“True Cost”) kezdeményezés keretében kilenc terméket árulnak az üzletekben olyan áron, amelyek tükrözik azok környezetre gyakorolt hatását. 

“Szembe kell néznünk azzal a kellemetlen üzenettel, hogy az élelmiszerárak nem tükrözik a környezetre és a társadalomra háruló költségeket” – nyilatkozta a közismert szupermarketlánc, név szerint a Penny szóvivője a kampány elindításáról.  A kampány célja, hogy megmutassa, mennyibe kerülnének a termékek, ha figyelembe vennék a termelés összes környezeti és éghajlati következményét, a természetre gyakorolt hatásoktól kezdve az üvegházhatású gázok, például a metán és a szén-dioxid-kibocsátáson át az erőforrások, műtrágyák és növényvédő szerek felhasználásáig.

A szóvivő szerint “Az üvegházhatású gázok például az éghajlatváltozást és ezáltal a szélsőséges időjárási viszonyokat idézik elő, „amelyek kárát mindannyian megfizetjük a magasabb adókon vagy biztosítási költségeken keresztül”. Egy másik példa a műtrágyák által szennyezett ivóvíz kezelésének költségei. Az éghajlat és a víz mellett a talajkárokat és az egészségügyi hatásokat is figyelembe vették.”

A Greenpeace környezetvédelmi szervezet becslése szerint a németországi hús- és tejtermelésből eredő környezeti és éghajlati károk költségei elérik az évi 6 milliárd eurót. A német mezőgazdaság tavaly 55,5 millió tonna üvegházhatású gázkibocsátásért volt felelős, ami az ország kibocsátásának nagyjából 7,4%-át jelenti.

A kampány kritikusai szerint azonban valós hatást nem érhet el a kezdeményezés, sőt zöldre festésnek tekinthető, hiszen közben rengeteg terméket továbbra is jóval a “valós” áruk alatt árusít az üzletlánc. A Föld Barátai (Friends of the Earth) valamint más szakmai szervezetek is a kormányzati szinttől várják a beavatkozást, elsősorban az adó kulcs megváltoztatásán keresztül. Az áremelkedést azonban a szervezetek szerint mértékkel kellene kezelni, különösen az alacsonyabb anyagi lehetőségekkel rendelkező emberek esetében. Hasonló javaslattal idén tavasszal a zöld párti agrárminiszer is előállt Németországban, aki a gyümölcsök, zöldségek, valamint a hüvelyesek esetén törölte volna el az általános forgalmi adót (a felvetést az ország pénzügyi helyzetére, valamint az alapból is magas élelmiszerárakra hivatkozva elvetette a kancellár).

Azzal kapcsolatban, hogy az említett kampány mennyire lesz sikeres az áruházlánc igazgatója  így reagált: “Nem feltételezzük, hogy sokan vásárolják majd a drágább termékeket, valójában forgalomcsökkenésre számítunk, hiszen sokak így is küzdenek a jelenlegi magas élelmiszerárakkal. Ennek ellenére, ha nem teszünk lépéseket, a hosszú távú költségek jelentősen magasabbak lesznek. Ez egy „kellemetlen üzenet”, amellyel szembe kell nézni.”

A szerzőről

admin

Leave a Comment