Gazdaság Inno/Tech

A zöld és tiszta energiaátmenet buktatói

Szerző szomkat

Míg a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos leállítása körüli súrlódások domináltak a közelmúltban, egy másik kulcsfontosságú éghajlati kérdésben, konkrétan a kritikus ásványi anyagok biztosításában sem sikerül egyelőre konszenzusra jutni. Ahogy az se tiszta, hogy hogy lesz ez tiszta.

A G20 országainak energiaügyi miniszterei idei összejövetelét megelőzően India együttműködést remélt a fémek globális ellátási láncának javításában, a lítiumtól a kobaltig, amelyeket a zöld technológiában, például az elektromos járművek akkumulátoraiban használnak. India, amely idén a G20 elnöki tisztét tölti be, azt akarta, hogy a csoport közös jövőképet dolgozzon ki a kritikus ásványi anyagokkal kapcsolatban, ami kiterjed a megfigyeléstől a stratégiai készletezésig – mindezt egy olyan időszakban, amikor a nemzetek versenyfutást folytatnak az ellátás biztosítása érdekében, hogy elérjék a nettó nulla célokat. Nem sok sikerrel járt.

Ugyancsak egy érdekes kérdés, hogy ha már van mit, akkor azt mégis hogyan bányásszák és állítják elő. Pedig a szén-dioxidtól és a kényszermunkától való mentesség az energiaellátási láncok terén egy költséges, de szükséges, és egyre nagyobb kihívás.

Amikor a nyugati döntéshozók az ellátási lánc Kínától való leválasztásának okairól beszélnek olyan területeken, mint a félvezetők és a tiszta energia technológia, gyakran két kellemetlen igazsággal néznek szembe. Először is, az olcsó kínai alapanyagokat, például a napelemekhez szükséges poliszilíciumot és az akkumulátorokhoz szükséges kritikus ásványi anyagokat, gyakran kényszermunkával állítják elő vagy nyerik ki Hszincsiangban. Másodszor, sok, amit Kínából „tiszta” energiatechnológiának hirdetnek, olyan gyárakban készülnek, amelyek szénnel működő villamos energiát használnak. Ha összeadjuk az adott termelés valódi szén-dioxid kibocsátását és munkaerőköltségét, akkor már nem is tűnik olyan „tisztának”.

De mielőtt belemennénk a kritikus kérdésekbe, érdemes számba venni néhány fontos tényt – kicsit ismételve a tavalyi cikkünket.

Hol vannak azok a kritikus ásványi anyagok?

A kritikus ásványi anyagok – köztük a réz, a kobalt, a lítium, a mangán és a nikkel – létfontosságúak a tiszta technológiákhoz a szélturbináktól az akkumulátorokig. 

Az olyan ásványi anyagok, mint a kobalt, a lítium és a mangán az akkumulátor teljesítményéhez kellenek, a réz pedig minden elektromossággal kapcsolatos technológia szerves részét képezi, míg ritkaföldfém elemeket, például neodímiumot használnak az elektromos járművek motorjait és turbináit tápláló állandó mágnesekben.

Ezen ásványok többsége azonban mindössze 15 országban koncentrálódik. Ők rendelkeznek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákhoz szükséges kritikus ásványi anyagok globális készleteinek 55-90%-ával – legalábbis az indiai bányászati minisztérium megbízásából készült friss jelentés szerint.

Bolíviában található a legnagyobb bányászatlan lítiumkészlet, a kobaltkészletek 46%-a pedig a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Kína adja a természetes grafittermelés közel 79%-át, és a világ lítiumtermelésének mintegy felét Ausztráliában bányásszák.

Ugyanez a 15 ország állította elő ezen ásványok 70-95%-át 2022-ben a jelentés szerint. Az energiaszektor volt a hajtóerő a lítium iránti kereslet megháromszorozódásában 2017 és 2022 között, miközben a kobalt iránti kereslet 70%-kal, a nikkelé pedig 40%-kal nőttáll a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) júliusban közzétett jelentésében.

Kik, mennyit és mire?

A G20-ak felelősek a globális kibocsátás legalább 75%-áért, miközben gazdaságuk szén-dioxid-mentesítésére törekszenek.

India ambiciózus célkitűzése például, hogy 2030-ig 500 gigawatt (GW) megújuló energiával bővítse villamosenergia-hálózatát, és hogy villamosítsa az ország közlekedésének jelentős részét a személygépkocsiktól a haszongépjárművekig. Ehhez sok akkumulátorra lenne szükség, amit India szeretne otthon építeni, hogy elkerülje az importfüggőséget. A kritikus ásványi anyagok folyamatos ellátása ezért létfontosságú az ország számára.

Kína messze előrébb jár ebben a versenyben, és nagyrészt uralja a világ kritikus ásványianyag-ellátási láncait. Az ország a globális nikkel 68%-át, a réz 40%-át, a lítium 59%-át és a kobalt 73%-át finomítja. A Brookings Institution, az egyesült államokbeli agytröszt 2021-es jelentése szerint az akkumulátorcellákhoz szükséges ásványi anyagokban gazdag alkatrészek globális termelésének 50-80%-át Kína végzi. Ráadásul Kína rendelkezik a világ elektromos jármű akkumulátor cellagyártási kapacitásának 78%-ával. Az ország ad otthont a világ összes lítium-ion akkumulátor-megagyár háromnegyedének. Ez azt jelenti, hogy Kína az általa finomított ásványok legnagyobb fogyasztója is.

A nemzetek versenyfutása ezen ásványok biztosításáért megváltoztatja az energiabiztonság hagyományos paradigmáját, ami eddig a fosszilis tüzelőanyag-ellátási zavarokra és az áremelkedésekre korlátozódott. 

Reakciók

A COVID-19 világjárvány idején a megújuló energiaforrások ellátási láncában fellépő akadályok több országot is arra ösztönöztek, hogy csökkentsék az erőforrások importjától való függőségüket, beleértve a kritikus ásványi anyagokat, és olyan politikákat fogadjanak el, amelyek biztosítják a megfelelő és fenntartható ellátást.

Az IEA Critical Minerals Policy Tracker programja közel 200 ilyen szabályzatot és szabályozást azonosított szerte a világon, és ezek több mint felét az elmúlt néhány évben léptették életbe.

Ezek közé tartoznak többek között az olyan kezdeményezések, mint az Európai Unió kritikus nyersanyagokról szóló törvénye (CRM), az Egyesült Államok inflációcsökkentési törvénye (IRA) és hasonló politikák Ausztráliában és Kanadában.

India sem akarja megkockáztatni, hogy lemaradjon, ezért a múlt hónapban csatlakozott az Egyesült Államok vezette multinacionális egyezményhez – az Ásványbiztonsági Partnerséghez (MSP), amelynek célja a kritikus ásványok ellátásának biztosítása. 

India és Ausztrália vezetői idén találkoztak, hogy megerősítsék a kapcsolataikat, és megvitassák a bányászat és a kritikus ásványi anyagokkal kapcsolatos együttműködés és kereskedelem fokozását.

Az indiai bányászati minisztérium a közelmúltban közzétett egy értékelést, amely 30 olyan ásványt térképezett fel, amelyek létfontosságúak a zöld úthoz. Az értékelést követő egy hónapon belül a kormány jóváhagyta több ilyen ásvány – lítium, berillium, titán, nióbium, tantál és cirkónium – kereskedelmi kitermelését.

És akkor erre még rájön az ellátási lánc tisztasága

A Financial Timesban megjelent Rana Foroohar véleménycikke olyan kérdéseket feszeget, ami az előzőekben említett problémákat tovább fokozza. 

Az amerikai inflációcsökkentési törvény (IRA) célja, hogy elkezdje összeszámolni a munkaerő és a károsanyag-kibocsátás valós költségeit. Célja a kényszermunka és a piszkos hatalom kiiktatása az ellátási láncokból. Elméletileg ez Kínát is kiszorítja a tiszta energiára való átállásból az Egyesült Államokban, hacsak nem változtat a szénnel és Hszincsianggal kapcsolatos álláspontján.

Vagy mégse? Az már nyilvánvaló, hogy jelenleg nehéz – ha nem lehetetlen – teljesen elszakadni Kínától olyan területeken, mint a napenergia. Nagyon kemény globális beszélgetések várhatóak azokról a kompromisszumokról, amelyeket meg kell tenni, ha valóban tiszta és zöld energiára való átállást akarunk, amely tisztességes körülményeket teremt.

Vegyük például az Egyesült Államokban az új napelem- és zöld akkumulátorgyárak bejelentésének utolsó évét. Az új szabályok azt jelentik, hogy az Egyesült Államok határán lefoglalhatják azokat a napelem modulokat, amelyeket kényszermunkával készítettek ezekben a piszkos kínai gyárakban. Első pillantásra ez óriási győzelemnek tűnik a Biden-adminisztráció számára. És bizonyos értelemben az is: Amerika végre elmozdul a fenntartható, inkluzív növekedést ösztönző politikák felé.

De ha mélyebbre ásunk, rájövünk, hogy az olyan dolgokra vonatkozó IRA-specifikációk, mint például a modulok vagy a napelemelemek, nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy szinte az összes nyers poliszilícium, nem kerül azonosításra származása szerint, pedig Kínában készül, nagy része Hszincsiangban. Ez azt jelenti, hogy alig van olyan napelem, ami kvázi „tiszta” és ami tisztességes munkavégzési gyakorlattal készült, tekintettel Kína dominanciájára a piacon.

Az ausztrál kormány erőfeszítéseinek részeként Quinbrook Infrastructure Partners (egy ausztrál cég, amely megújuló energiákat épít és ezekbe fektet be) megvizsgálta, hogy mibe kerülne például a zöld poliszilícium bányászata és előállítása Queenslandben anélkül, hogy bármilyen kínai inputot vagy szakértelmet igénybe venne. Tekintettel arra, hogy Ausztrália bőven rendelkezik nyersanyagokkal, mint például a kvarc, és felhasználhatja a szellemi tulajdont és a tehetségeket, például Dél-Koreából, Németországból, Japánból vagy az Egyesült Államokból, hogy megépítse az ilyen erőfeszítésekhez szükséges gyárakat és berendezéseket. A baj az, hogy legalább kétszer annyiba kerülne ezt megtenni. Sőt, ha egy ausztrál vagy akár amerikai cég (amely szintén rendelkezik a poliszilícium előállításához szükséges alapanyagokkal) ezt akarná, nagyjából hat évbe telne egy új létesítmény felépítése. 

Egyértelmű tehát, hogy a szétválás folyamata során beüt az a nehéz kérdés, hogy ki fizeti meg a fenntarthatóságot, a tisztességes munkakörülményeket és mindazt, amivel a nyugati országok állításuk szerint törődnek. 

Jelenleg csak két út van előre. Az egyik lehetőség az, hogy az Egyesült Államok, esetleg szövetségesei társaságában összefog, és létrehoz egy stratégiai beszerzési szervezetet, amely hosszú távon vállalja a zöld átállás valódi költségeit. Ezek az országok vásárlóerejüket használhatnák fel arra, hogy a teljes ellátási lánc számára a minimum elvárásokat meghatározzák.
Másik megoldásként Kína asztalhoz ülhet, és valódi beszélgetést folytathat a modern rabszolgaság és a szénenergia felszámolásáról. De amíg a „pénz beszél…„ és kereslet van a termékükre, addig valószínűleg a kínai cégeknek ez nem sürgős. 

A kritikus ásványi anyagokhoz való hozzáférés nélkül a zöld energiára való átállás nehézkes, de biztosan drágább és lassabb lesz. Megfelelő kínálat esetén pedig ezek tisztaságát csak komoly politikai szándék és összefogás teheti lehetővé.

[a cikk a Financial Times és a Context írásai alapján készült]

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment