Élet-módi Ember Föld Külön-vélemény Megélés

Díjazta az E.ON a Föld bajnokait

Szerző Vida Melinda

Örömmel osztjuk meg mi is a hírt, hogy partnerünk, az E.ON Hungária Csoport által tavasszal indított Föld bajnokai pályázat lezárult. A zsűri tagjaként az ünnepélyes díjátadón ügyvezetőnk, Szomolányi Katalin is részt vett, így elsők között köszönthette a díjazottakat.
Gratulálunk!

Zöld programokba kezdenek a jövőformáló ovik és sulik: díjazta az E.ON a Föld bajnokait. Kihirdették a 25 millió forint összdíjazású fenntarthatósági pályázat nyerteseit.
  • Az E.ON Hungária Csoport tavasszal indította el a Föld bajnokai pályázatát, hogy összesen 25 millió forinttal támogassa azokat az iskolai és óvodai közösségeket, akik elkötelezetten tenni akarnak a fenntartható jövőért
  • Csaknem 400 közösség nevezett a felhívásra, a legaktívabbak az óvodák voltak, de az általános és középiskolák is nagy számban képviseltették magukat
  • A nyertes projekteket a szakmai zsűri és a közönség választotta ki, az E.ON pedig végigkíséri és bemutatja majd a fenntarthatósági projektek megvalósulását, hogy segítse a jó gyakorlatok terjedését
  • A Föld bajnokai pályázat díjazott zöld programjait mostantól bárki megismerheti, ötletet és inspirációt merítve az óvodai és iskolai programokat bemutató rövid videókból

Csaknem 400, magas színvonalú pályázat érkezett az E.ON Hungária Csoport idén tavasszal meghirdetett „Föld bajnokai” elnevezésű pályázati felhívására, ahova a fenntarthatóság területén példaértékű programokkal, együttműködésekkel és ötletekkel lehetett nevezni. A környezeti fenntarthatóságra nevelés támogatására és népszerűsítésére létrehozott pályázatra olyan közösségi kezdeményezésekkel lehetett jelentkezni, amelyekben a közös munka és élmény hozzájárul a gyerekek oktatásához és neveléséhez, rajtuk keresztül pedig tágabb környezetük szemléletformálásához.

A pályázatokat öttagú zsűri bírálta el, illetve a közönség is szavazhatott. A zsűriben Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója mellett olyan, – a fenntarthatósághoz és energetikához kapcsolódó – szakemberek és közéleti szereplők foglaltak helyet, mint Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, Kump Edina, környezetkutató, Szomolányi Katalin fenntarthatósági szakértő, a Planet Fanatics alapítója és Pokorny Lia színésznő, a Holnapra is marad című fenntarthatósági receptkönyv szerzője.

Az energiavállalat összesen 25 millió forinttal támogatja a szakmai zsűri és a közönség által a legjobbnak ítélt, az erős mezőnyből is kimagasló fenntarthatósági projektek megvalósítását.

Az ország minden részéből érkeztek pályaművek, a győztesek Szekszárd, Pécs, Mórahalom, Székesfehérvár, Hódmezővásárhely, Nyírtelek, Budapest, Zalakomár, Marcali, Sarkad településekről küldték be zöldprogramjaikat, a Facebookon szavazó közönség pedig egy dunaharaszti óvodát juttatott be több mint 11 ezer vokssal a legjobbak közé. A projektek között találunk őshonos növényekkel, biodiverz madár- és beporzóbarát lepkekerttel, sünilakkal, gilisztafarmmal megálmodott tanösvényt (Marcali); kerékpárral az óvodába járást támogató, nagyszülőket bevonó, tiszta levegőt célzó projektet (Taksony); zöld vállalkozásra oktató iskolai programot, ahol a fenntartható életmód egyben üzleti lehetőség is (Budapest), városi lakótelepen megvalósuló, közösségépítő vetőmag-adományozást (Szekszárd); illetve fogyatékos gyerekeket fenntartható módon, papírbrikett készítésével a munka világába bevonó projektet is (Debrecen).

A 14 támogatást nyert kezdeményezést idén ősszel kezdik a gyakorlatba átültetni az intézmények, az E.ON pedig végigkíséri és bemutatja majd a fenntarthatósági projektek megvalósulását. Az energiavállalatnak ugyanis – a nyertes projektek anyagi támogatása mellett – kiemelt célja a példaértékű jó gyakorlatok megismertetése és elterjedésének segítése.

„A Föld bajnokai pályázatunk szorosan illeszkedik azon elkötelezettségünkhöz, hogy saját tevékenységünk környezeti hatásainak csökkentése mellett a gazdaság és a társadalom más szereplőinek is segítsünk fenntarthatósági céljaik elérésében. A megvalósításnak pedig nincs tartósabb és hatékonyabb módja, mintha hozzájárulunk a gyerekek környezettudatos szemléletének formálásához, hiszen ők a kulcsszereplők a zöldebb jövő alakításában.
Példaértékűnek tartom a pályázaton aktív pedagógusok, szülők és közösségek odaadó munkáját. Ösztönző erejű a tenni akarásuk és a jobbító szándékuk, inspiráló volt látni, hogy milyen sok tervük van a szemléletformálásra, és hogy gondolataikat milyen érzékenyen képesek átültetni a gyerekek nyelvére. Biztos vagyok benne, hogy a most bemutatott nyertes programok más intézményeket, közösségeket is zöld tettekre sarkallnak majd. A siker pedig minket is kötelez: a Föld bajnokai pályázatot jövőre is folytatjuk” – mondta el Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója.

A Föld bajnokai díjazott projektjeit október 6-án mutatták be egy egész napos szakmai tudásmegosztó nap keretében, ahol a fenntarthatósági programok felelősei, az intézmények vezetői és szakértők osztották meg tapasztalataikat az iskolai és óvodai zöld programokról. A résztvevők a helyszínen az E.ON 15 éve indított, óvodák és iskolák számára kidolgozott, energiatudatosságra ébresztő ingyenes oktatási és szemléletformáló programjával, az EnergiaKalanddal is megismerkedhettek.

Mostantól bárki meríthet ihletet és ötleteket a nyertes pályázatokból – akár ha pályázna a jövő évi Föld bajnokai programra, vagy ha saját zöld programjához szeretne inspirációt kapni -, amelyeket az eon.hu/afoldbajnokai oldalon lehet megtekinteni. Minden nyertes programról egy-egy rövid videó is készült, ahol maguk a pályázók mutatják be terveiket.

Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a zsűri tagja a támogatást elnyert programokat megvalósító közösségekhez szólva kiemelte: „a Föld bajnokai pályázaton nyert díj egyben felelősség is, mely a győzteseket példamutatásra kötelezi, hogy mintát adjanak más óvódáknak, iskoláknak, a gyerekeknek és a közösségeknek. A fenntarthatóság alapeleme ugyanis a közösség, és épp az ilyen tenni akaró intézményi csoportosulások hozzák vissza a reményt, hogy együtt képesek vagyunk változást elérni a klímaváltozás és a biodiverzitás sérülése kapcsán. Nagy öröm látni a lelkesedést, amellyel az óvodák elindultak ezen a pályázaton, hiszen ők már pici korban elkezdhetik a környezeti nevelését azoknak az óvodásoknak, akiknek néhány év múlva kulcsszerepük lesz az élhető jövő alakításában”.

A tudásmegosztó nap szervezése kapcsán a környezeti hatások minimalizálására törekedtek a szervezők. A vendéglátáshoz szezonális alapanyagokat választottak, a rendezvényen nem használtak műanyagot, a megmaradt ételeket a vendégek hazavihették, elkerülve az élelmiszerpazarlást. A díjak és ajándékok helyi manufaktúrákban, fenntartható módon készülő, egyedi alkotások voltak, köztük autista fiatalok munkái. A rendezvény teljes karbonlábnyomát, beleértve a résztvevők utazásának hatásait is, egy helyi élőhely-rekonstrukciós projekt támogatásával, faültetéssel semlegesítik.

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment