Föld Gazdaság

Amikor a vállalatok kezükbe veszik a zöld energia ügyét

Szerző admin

Egy terület, amelyen belül egy listán említhető a luxus divatház Prada, a cementgyártó Holcim, a Ferragamo és az alumíniumiparból ismert Alcoa. Mind olyan vállalatok, amelyek nem kívánnak tovább várni az országok törvényhozásaira a megújuló-energiakapacitás terén.

A vásárlóerejüket a zöld átmenet elősegítésére szándékosan és közvetlenül használó cégek sora egyre nő Európában. Saját dekarbonizációs céljaik elérése érdekében – amely rendszerint rövid távon a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, hosszú távon pedig a karbonsemlegesség elérését jelenti – ezek a vállalatok vállalják, hogy például napelemfarmok és szélerőmű-telepek építését segítik elő. A divatipar két meghatározó szereplője, a Prada és a Ferragamo 2023 októberében tíz másik vezető divatmárkával együtt írt alá kollektív hosszútávú elektromos áram-szerződést a megújuló fejlesztésekben utazó Lightsource bp-vel. Az ilyen piaci alapú beszerzés nagyban hozzájárul az európai megújuló-energiakapacitás létfontosságú bővítéséhez.

A vállalatok részéről motiváló erő is lehet az elmúlt évek kiszámíthatatlan energiapiaci árváltozásainak való kitettségük. Az élen járó vállalatok saját zöld átmenetük felgyorsításán túl az árstabilitás elérésére is törekednek. Az árstabilitás mellett ezek a hosszútávú energia-szerződések jelentős pénzügyi megtakarítást (akár 5-10%) is jelenthetnek a vállalatoknak, valamint segítenek stabilitást teremteni a területen.

A vállalatokat legjelentősebben ösztönző erő azonban minden bizonnyal a növekvő társadalmi nyomás, amely egyre inkább megköveteli a dekarbonizáció terén tett lépéseket és az ezekről való transzparens beszámolókat. Az MSCI Emerging Markets Index (feltörekvő piacok) által jegyzett 9 189 vállalat közül 2023 márciusáig a vállalatok 44%-a határozott meg dekarbonizációs célokat – ez az elmúlt hét hónapban nyolc százalékpontos növekedést jelent. A célok meghatározása azonban a dolog egyszerűbb oldala. A problémát sokkal inkább a célok eléréséhez szükséges megújuló-energiakapacitás hiánya jelenti. Az S&P becslése szerint a megújulókkal kapcsolatos beruházások éves finanszírozási hiánya 2050-ig nagyjából évi 700 milliárd dollár.

A vállalati vásárlóerő nagy lökést jelenthet ennek a hiánynak a csökkentésében, ám az ilyen hosszútávú megállapodások főként a liberálisabb energiapiacokon működnek, ahol a privát szektor segíti elő a kapacitásnövelést. Továbbá sokkal kényelmesebbek a legnagyobb energiaéhségű piaci szereplők számára, akik elég nagy volumenben tudnak vállalásokat tenni. Az energiaátállás valódi sikeressége érdekében azonban a közepes és kis szereplők bevonása is kulcsfontosságú lesz.

A divatipar szereplői által nemrég aláírt kollektív megállapodás rámutat, hogy mekkora helye van az innovációnak a megújulókra való átállás folyamatában. Egy kölcsönösen kedvező B2B szerződés például mind a vállalatok, mind az energiaátállás szempontjából sokkal fenntarthatóbb, mint teljes egészében az állami támogatásokra és keretrendszerre hagyatkozni.

Források:
iea: Are market forces overtaking policy measures as the driving force behind wind and solar PV?
S&P Global: Renewable Energy Funding in 2023: A “Capital Transition” Unleashed

A szerzőről

admin

Leave a Comment