Ajánló Élet-módi Ember Föld

Ők sajnos egyedül töltik a Valentin napot

Szerző Vida Melinda

300 kilométer a szerelemtől – ma sok bölény lány hiába várja párját Zalissiában (Ukrajna).

Az orosz-ukrán háború társadalmi és gazdasági hatásait sokan tárgyalják nap mint nap, de fontos látnunk, hogy egy háborús helyzetnek környezeti hatásai is vannak. Talán nem is gondolnád, hogy egy-egy faj fennmaradására is hatással lehet.

A WWF Ukrajna Valentin napi kampánya arra hívja fel a figyelmet, hogy nem maradt hím bölény Zalissiában. A Kijevtől északra található Zalissia Nemzeti Parkban megtelepedett bölénycsorda több mint egy hónapig háborús övezet volt. A bölények élőhelye, a környező falvakkal együtt heves harcok színtere volt a háború első hónapjaiban, tüzérségi és aknavetős támadások, valamint katonai csapatok útvonala érintette az erdőt, ezáltal pedig a bölénycsordát is. Egyetlen felnőtt hím bölény sem maradt, bika nélkül pedig a csorda kihalásra van ítélve Zalissiában.

Az adománygyűjtés célja, hogy hím bölényeket telepítsenek át a Kijevtől nyugatra fekvő Vinnicja régióból, ezzel megmentve a zalissziai csordát. Ehhez viszont az állatoknak körülbelül 300 km-t kell megtenniük Kijev környékén. Hosszú út és nehéz terep.

A kampány célja 400.000 UAH (ukrán hrivnya) összegyűjtése. Ez az összeg tudná fedezni Európa legnagyobb szárazföldi állatának áttelepítésének szükséges egy éves összehangolt akciót.
A cikk készítése során a bika az út első harmadát már megtette, adományoddal Te is támogathatod, hogy a következő Valentin napot már együtt tölthesse Zalissiában a csordával.

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment