Ember Föld Gazdaság

Túlértékelik a tűzhelyekből származó karbonkreditek kibocsátást ellensúlyozó hatását

Szerző Ónodi Vanda

A tűzhelyeken alapúló karbonkreditből egyre több lett az elmúlt években, mára pedig a piac 15%-át is kiteszik. Egy új tanulmány azonban rámutatott arra, hogy a mostani rendszer túlértékelt.

A globális kibocsátás 2%-a köthető a főzésből származó faégetéshez, miközben a WHO adatai alapján 3,2 millió a száma a belső légszennyezésből származtatható halálozásoknak évente, amelyek köthetők a primitív főző eszközök működéséhez.

Az ENSZ fenntarthatósági céljai között is szerepel a nem biztonságos és nem hatékony tűzhelyek csökkentése, cseréje. A nagyvállalatok karbonkrediteken keresztül támogatják az SDG cél elérését, ezen felül a kibocsátásaikat próbálják meg ellentételezni olyan projektek finanszírozásával, amelyek máshol kevesebb szén-kibocsátást eredményeznek.

Egy új tanulmány szerint azonban a mostani rendszer akár átlagosan 10-szeresére is felértékelheti a tűzhelyek cseréjéből származó karbonkreditek értékét. Ennek hátterében több faktor is állhat, köztük az optimizmus az eredményekkel szemben, a tűzhelyek több használata, illetve szinkronhasználata a régivel, valamint a tüzelőanyag is szerepet játszhat.

Ennek az egyik következménye, hogy a cégek, akik karbonsemlegesítési projektekbe fektetnek, ezeket túlbecsült krediteket veszik és ezzel a nem létező kibocsátás-megtakarítással próbálnak karbonsemlegessé válni, miközben hatalmas működési kibocsátásaik vannak.

A tanulmány támogatja a tűzhely karbonkredit kezdeményezést, de javaslatokat és kritikákat fogalmaz meg a módszertannal kapcsolatban, hogy a kreditek mögött valós karbon megtakarítás legyen.

A Verra és a Gold Standard (karbonkreditek vezető tanúsítója) vitatják a kutatás eredményeit, véleményük szerint a tanulmányban szereplő evidenciák nem támasztják alá a levont következtetéseket. Ennek ellenére a jövőben figyelembe veszik a tanulmány javaslatait.

A karbonkredit piac kritikus szerepet játszik a fejlesztésekben, ezért fontos hogy megbízható legyen. Jelen esetben a cél nemes, a támogatásokon keresztül juthatnak a szegényebb közösségek jobb életkörülményekhez, hatékonyabb technológiához, viszont a kapcsolódó karbonkreditek esetében a tényadatok mérését csak utólag lehet megtenni, így megbecsült értékek alapján határozzák meg a kreditek értékét.

Ez azonban nem változtat azon, hogy ez egy megtérülő és érdemi befektetés lenne, mivel az effektívebb tűzhelyek segíthetnek nem csak a kibocsátás-csökkentési célokban, de a jobb minőségű berendezések a közvetlen környezetükben lévő szennyezést, füstöt is csökkenthetik, amelyek egészségügyi szempontból is előrelépést jelentenek. A szénfelhasználás egyes energiahatékony tűzhelyen 39%-kal kevesebb a hamu mennyisége és a költségek alapján, miközben a főzés menete és a tűzhely használata ugyanaz marad, és még betanítás sem szükséges hozzá.

És bár valóban nem szükséges az új tűzhelyek alkalmazásához betanulás, ugyanakkor azok fenntartása gondot okoz. A fejlesztést követően a karbantartás nem megoldott, a nem megfelelő tisztítás és karbantartás hiánya miatt pedig sajnos a hosszú távú egészségügyi javulás is elmarad. Ehhez pedig az is hozzájárul, hogy párhuzamosan a régi tűzhelyet is használják, ezzel semmissé téve mind a kibocsátáscsökkentés, mind az egészségjavítás érdekében tett lépéseket. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy ezeknek a hatásosságát illetően hosszabb távú gyakorlati és nem csak laborban elvégzett kontrollált kísérletek is kellenek.

Forrás: The Guardian
Az SDG célok mentén írt korábbi cikkeink pedig itt érhetők el.

A szerzőről

Ónodi Vanda

Leave a Comment