Élet-módi

A 2024-es párizsi olimpia fenntarthatósági tervei

Szerző Ali Amina

A párizsi olimpia szervezői elkötelezték magukat amellett, hogy a világ eddigi legfenntarthatóbb olimpiai játékait bonyolítják le.

A 2024-es nyári olimpiai játékok, amit Párizsban rendeznek, nem csupán a sport iránti szenvedély ünnepe, hanem egyben a fenntarthatóság és a környezettudatosság fontos mérföldköve is. A híres, nagyobb sportcsapatoknak általában jelentős környezeti és társadalmi hatásuk van, de ritkán fordítanak külön figyelmet arra, hogy stratégiát vagy jelentést dolgozzanak ki ezen hatások kezelésére, de tény, hogy találtunk már jó példát. Az olimpiai játékok hagyományosan hatalmas hatással vannak a környezetre, hiszen jelentős CO2-kibocsátással, hulladékképződéssel és természeti erőforrás használattal járnak.

A párizsi olimpia szervezői azonban elkötelezték magukat amellett, hogy a világ eddigi legfenntarthatóbb olimpiai játékait hozzák létre, ehhez egy fenntarthatósági terv is elérhető. Az alábbiakban áttekintjük, milyen intézkedésekkel igyekeznek csökkenteni a környezeti lábnyomot, és hogyan viszonyul mindez a korábbi olimpiákhoz.

CO2 kibocsátás

A párizsi olimpia célja, hogy a játékok teljes CO2-kibocsátása 1,5 millió tonna alatt maradjon. Ez jelentős csökkenés a korábbi olimpiákhoz képest. Például a 2016-os riói olimpia körülbelül 3,6 millió tonna CO2-kibocsátást eredményezett. Ezt úgy kívánják elérni, hogy az épületek 95%-a már meglévő vagy ideiglenes létesítmény lesz, ami jelentősen csökkenti az építési munkákhoz kapcsolódó kibocsátásokat. Emellett a megújuló energiák használatára és az energiahatékonyságra is nagy hangsúlyt fektetnek.

Bejelentették, hogy törekedni fognak a karbonsemlegességre és 100%-ban megújuló energiaforrásokat terveznek használni a játékok alatt. A szervezőbizottság bevezette a The Climate Coach for Events nevű alkalmazást, amivel a beszállítók, közreműködő szervezetek, kollégák is mérni tudják a kibocsátásaikat.

Hulladékkezelés

A hulladékkezelés szintén központi szerepet játszik a párizsi olimpia fenntarthatósági stratégiájában. A cél, hogy a játékok során keletkező hulladék 70%-át újrahasznosítsák vagy komposztálják. Az egyes sportlétesítményekben és olimpiai faluban szelektív hulladékgyűjtést vezettek be, valamint kampányokat indítottak a résztvevők és a látogatók körében a hulladék minimalizálása érdekében.

Zöld közlekedés

A szervezők törekednek arra, hogy a látogatók és a sportolók minél nagyobb arányban használják a tömegközlekedést, kerékpárokat és elektromos járműveket. Párizs kiváló tömegközlekedési hálózata lehetővé teszi, hogy a helyszínek könnyen megközelíthetők legyenek környezetbarát módon, valamint több millió új bérelhető biciklit fognak forgalomba helyezni.

Vízhasználat csökkentése

Az új létesítményekben víztakarékos technológiákat alkalmaznak, és a meglévő épületekben is felújítják a vízrendszereket. Az esővizet gyűjtik és újrahasznosítják, például öntözésre és WC-öblítésre.

Környezetbarát anyagok

Az építkezéseknél és felújításoknál környezetbarát és újrahasznosított anyagokat használnak, valamint helyi beszerzésű anyagokat részesítenek előnyben, csökkentve ezzel a szállításból származó kibocsátásokat. Törekednek továbbá minél több természetalapú megoldásra, például a növényi étrendet fogják előnyben részesíteni.

A társadalmi témákat érintő kérdésekben is fogalmaztak meg célokat

A 2024-es olimpiai játékok célja, hogy mindenki számára hozzáférhető legyen, különös tekintettel a fogyatékkal élőkre és más marginális csoportokra. Az esemény lesz az első olyan olimpiai játék, ahol ugyanannyi női és férfi sportoló vesz részt, elősegítve a nemek közötti egyenlőséget. A helyi közösségek sportolási lehetőségeinek bővítése is prioritás, különösen a Seine-Saint-Denis régióban, ahol új sportlétesítmények és zöldterületek jönnek létre.

Forrás: olympic.com

A Paris 2024 Alapítvány több mint 1,000 projektet támogatott, amelyek a sportot használják az egészség, jólét, oktatás, befogadás, egyenlőség és környezeti javítások előmozdítására. Emellett a játékok részeként kulturális események sorozata is megrendezésre kerül, amelynek célja a művészet, kultúra és sport összekapcsolása, valamint a közösségi összetartozás erősítése.

A szervezők gondolnak arra is, hogy az olimpia miatt megépített falu egy örökség és hosszú távú pozitív hatás legyen. Ezért 2025-ben átalakítják egy olyan környezetbarát övezetté, ahol több mint 12,000 ember élhet és dolgozhat. Továbbá a Szajna szennyezésének megtisztítását is vállalták, amely új fürdőhelyeket biztosít a párizsi régió lakosainak.

A versenyzőket is készítik a fenntarthatósági fókuszra

Az olimpia szervezőin kívül az egyes országokat és azok versenyzőit is felkészítik, például tudatosítással, fenntartható utaztatással, vagy a ruháik fenntarthatóvá tételével.

Például Japán nemzeti olimpiai bizottsága különös figyelmet fordít a csapatok fenntartható utaztatására. A versenyzők számára közös járatokat szerveznek, minimalizálva az egyéni utazások számát, ezzel csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást. Emellett a japán csapat Párizsban elsősorban a tömegközlekedést fogja használni, és a versenyzők ruháin szerepelni fog, hogy azok előállítása mekkora CO2 kibocsátással járt.

Az ausztrál sportruhák többnyire újrahasznosított műanyagból készültek.
A kanadai csapat egyik szponzora egy fenntartható energiaforrásokkal foglalkozó vállalat, amely segít csökkenteni a csapat ökológiai lábnyomát.
A német nemzeti olimpiai bizottság környezetvédelmi tudatossági programokat indított a sportolók és az edzők számára. Ezek a programok magukban foglalják a hulladékkezelést, az energiatakarékosságot és a vízhasználat csökkentését.

Korábbi olimpiákhoz viszonyítva

A korábbi olimpiai játékok fenntarthatósági tapasztalatai vegyesek. Az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb hangsúlyt kapott ugyan a téma, de számos alkalommal nem sikerült elérni a kitűzött célokat. Például a 2012-es londoni olimpia nagy előrelépést jelentett a fenntarthatóságban, de a hulladékkezelés és az építési munkák kibocsátása terén még mindig jelentős kihívások voltak. A riói olimpia pedig komoly kritikákat kapott a környezetre gyakorolt negatív hatásai miatt.

A párizsi olimpia tehát egy olyan mérföldkő lehet, amely új standardokat állít fel a jövőbeni sportesemények számára. A szervezők ambiciózus céljai és a konkrét intézkedések arra engednek következtetni, hogy Párizs valóban megvalósíthatja a világ eddigi legklímabarátabb olimpiáját. Ez nemcsak a helyi környezetre lesz pozitív hatással, hanem globálisan is inspirációt nyújthat a fenntartható gyakorlatok terén.

A szerzőről

Ali Amina

Leave a Comment