Az alma, a körte és az aktív állampolgárság


apple

Mi köti össze Lengyelországot Belgiummal? Mi a közös az almában és a körtében? Az embargó. Putyin. És amit úgy neveznek, hogy aktív állampolgárság. Ha ez így még mindig nem érthető, akkor íme, levezetve a kapcsolat…

#jedzjabłka, vagyis “egyél almát”. Ezzel a jelszóval indult Putyin-ellenes kampány a lengyel közösségi médiában miután az orosz hatóságok bejelentették, hogy augusztus elsejével embargó lép életbe az országból származó zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozóan.
Putyin a hónapok óta tartó sertésembargó után ezúttal a lengyel mezőgazdaság egy másik fontos pillérét vette célba. Lengyelország Európa legnagyobb almatermelője-és exportőre, a kivitel fele pedig Oroszországban talál gazdára. Vagyis talált mostanáig. Az illetékes orosz hatóság először visszatérő egészségügyi aggályokkal indokolta a döntést, nem kell azonban az összeesküvés-elméletek rajongójának lenni, hogy más összefüggést is felfedezzünk. A lengyel külügy – Radosław Sikorski külügyminiszterrel az élen – az ukrán konfliktus kipattanása óta a valós gazdasági szankciók bevezetését sürgeti.
A közösségi platformokon sebesen terjedő válaszkampányt az egyik gazdasági napilap felhívása indította el, azóta a Twitter, a Facebook és az Instagram is almával vagy almaborral pózoló képekkel van tele. “Napi egy alma, Putyint távol tartja” – hirdeti a legfelkapottabb képaláírás.

Belgium büszke népe pedig, miután Putyin az EU szankcióira válaszul embargót hirdetett az európai élelmiszerekre, körtét zabáló képekkel árasztotta el a twittert.
Belgium körteexportjának a felét, 100 millió euró értékben évi 125 ezer tonnát Oroszország vásárolt fel eddig. A belgák kiszámolták, hogy minden belgának hetente eggyel több körtét kell ennie, hogy ellensúlyozzák az orosz bojkottot. Ebből született a #SHAREaPEAR.

Felmerülhet a kérdés, hogy mit jelent ez Magyarország tekintetében. Nos, az embargó állítólag nem érinti jelentősen a magyar mezőgazdaságot, mert a 2,5 millió tonna zöldség és gyümölcs 5-7%-a irányul az orosz piacra. Ennek értéke nagyjából 15-20 milliárd forint éves szinten, vagyis a jelenlegi termelést állítólag nem dönti be az embargó…

Infó és linkek


Elôzô és következô cikk

Szólj hozzá

Szánj rá egy kis idôt és oszd meg velünk gondolataidat. Alap HTML kódokat használhatsz.

Hozzászólások

Szólj hozzá elsônek!