Megélés

A miért

Szerző szomkat

Egy ideje követem a Virgin alapítójának, Richard Bransonnak a blogbejegyzéseit, és egy, a napokban közölt írásában találtam rá Simon Sinek TEDx-es beszédére, amit rajtam kívül már 3 millióan láttak ugyan, de én most először. Megnéztem, és több tekintetben megvolt az „aha” élmény.
Ez a post pedig most nem arról szól, hogy hol építettek újabb naperőművet, vagy milyen inspiratív dolgok történnek a nagyvilágban, sem más fejlövésről, hanem magáról a fejlövésről. A miértről. Ha Simon Sineknek igaza van, akkor a válasz arra, hogy hogy tudok még naponta bemenni dolgozni, hogy tizenéve tudok a fenntartható fejlődésért dolgozni, hogy tudok újat és jó kihívásokat találni a munkámban, hogy európai projektet voltam képes sikerre vinni, amiben rajtam kívül kizárólag nyugat-európaiak és csakis pasik dolgoztak, valószínűleg a miértben van.

Az előadás arról szól, hogy miért lehetséges, hogy néhány vállalat innovatívabb másoknál. Miért lehet pár vezető inspiratívabb a többieknél. Miért lehet, hogy néhány üzlet megcsinálja, míg mások nem. Miért lehet, hogy néhány márkának hűséges követői vannak. És a válasz a „miért”-ben van.
A Golden Circle teóriát alkalmazva, Simon arra vezet, hogy mindenki, aki vállalkozásban dolgozik, tisztán kellene értse, hogy miért teszik azt, amit tesznek: „Az emberek nem azt veszik meg, amit csinálsz, hanem amiért csinálod”.
Simon azt is állítja, hogy „A cél nem az, hogy mindenkivel üzletet köss, hanem azokkal, akiknek szüksége van arra, ami neked van; a cél az, hogy azokkal dolgozz együtt, akik abban hisznek, amiben te.” Egész közeli példákat tudnék erre is mondani. Úgy mint a fenntarthatósági nap, a valamikori holnapután című rádióműsor, az innovációs projektjeink partnerei, vagy akár a Planet Fanatics filozófiája.
A videó azt is részletesen bemutatja, hogy döntéseink milyen erősen érzelmek által vezéreltek, nem pedig racionális gondolkodás által. Ezért is olyan fontos, hogy egy üzlet arra koncentráljon miért csinál valamit, amivel az emberi viselkedést irányítja. Ha pedig nem tudod, hogy miért teszed, amit teszel, hogyan várod el, hogy az emberek higgyenek benned és megvegyék a termékedet?
„Akár egyénekről legyen szó vagy szervezetekről, azokat a vezetőket követjük, akiket akarunk, és nem azokat, akiket kell. És a vezetőket nem értük követjük, hanem magunkért. És ők azok, akik a miérttel kezdik, akiknek megvan a képességük arra, hogy másokat inspiráljanak maguk körül, vagy megtalálják azokat, akik őket inspirálják.”
Ennyi. Mostantól pedig tudatosan is lefordítom, hogy mit is csinálok, hogyan; az pedig egyértelmű, hogy miért – hiszem, hogy a világ megváltoztatható, és ebben nekem is megvan a szerepem.

Íme az előadás:

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment