Gazdaság

Az alma, a körte és az aktív állampolgárság

Szerző szomkat

Mi köti össze Lengyelországot Belgiummal? Mi a közös az almában és a körtében? Az embargó. Putyin. És amit úgy neveznek, hogy aktív állampolgárság. Ha ez így még mindig nem érthető, akkor íme, levezetve a kapcsolat…

#jedzjabłka, vagyis “egyél almát”. Ezzel a jelszóval indult Putyin-ellenes kampány a lengyel közösségi médiában miután az orosz hatóságok bejelentették, hogy augusztus elsejével embargó lép életbe az országból származó zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozóan.
Putyin a hónapok óta tartó sertésembargó után ezúttal a lengyel mezőgazdaság egy másik fontos pillérét vette célba. Lengyelország Európa legnagyobb almatermelője-és exportőre, a kivitel fele pedig Oroszországban talál gazdára. Vagyis talált mostanáig. Az illetékes orosz hatóság először visszatérő egészségügyi aggályokkal indokolta a döntést, nem kell azonban az összeesküvés-elméletek rajongójának lenni, hogy más összefüggést is felfedezzünk. A lengyel külügy – Radosław Sikorski külügyminiszterrel az élen – az ukrán konfliktus kipattanása óta a valós gazdasági szankciók bevezetését sürgeti.
A közösségi platformokon sebesen terjedő válaszkampányt az egyik gazdasági napilap felhívása indította el, azóta a Twitter, a Facebook és az Instagram is almával vagy almaborral pózoló képekkel van tele. “Napi egy alma, Putyint távol tartja” – hirdeti a legfelkapottabb képaláírás.

Belgium büszke népe pedig, miután Putyin az EU szankcióira válaszul embargót hirdetett az európai élelmiszerekre, körtét zabáló képekkel árasztotta el a twittert.
Belgium körteexportjának a felét, 100 millió euró értékben évi 125 ezer tonnát Oroszország vásárolt fel eddig. A belgák kiszámolták, hogy minden belgának hetente eggyel több körtét kell ennie, hogy ellensúlyozzák az orosz bojkottot. Ebből született a #SHAREaPEAR.

Felmerülhet a kérdés, hogy mit jelent ez Magyarország tekintetében. Nos, az embargó állítólag nem érinti jelentősen a magyar mezőgazdaságot, mert a 2,5 millió tonna zöldség és gyümölcs 5-7%-a irányul az orosz piacra. Ennek értéke nagyjából 15-20 milliárd forint éves szinten, vagyis a jelenlegi termelést állítólag nem dönti be az embargó…

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment