Ember

Újabb hírek a 100 dollásor PC-ről

100$-os laptop

Vannak ugyan fenntartásaim a tárgyi kezdeményezéssel kapcsolatban, mint pl. kurblis laptop, digitális írástudatlanság, de nagyon nagy szükség lenne a profi és etikus megvalósításra. Lássuk az ezzel kapcsolatos legfrissebb híreket:

A nyugat fizetné a fejlődő országok gyermekeinek PC-it
A „Minden gyereknek saját laptopot” kezdeményezés kiötlői azt tervezik, jövő évtől bárki megvásárolhatja a 100 dolláros XO PC-t, a nyugati fogyasztók azonban rögtön kettőt kell, hogy vegyenek, s az egyik gép a fejlődő országok gyermekeihez jut el.
Idén nyáron ötmillió laptopot osztanak szét a fejlődő országok gyermekei közt, az eddigi legnagyobb szabású oktatásfejlesztési program keretein belül –írja a BBC.
„Akár azonnal is elkezdhetnénk a laptopok értékesítését, óriási üzletet csinálva ezzel, elsődleges célunk mégis, hogy ellássuk a fejlődő országok tanuló fiatalságát IT-eszközökkel” – nyilatkozta Michalis Bletsas, a projekt kommunikációs vezetője a Las Vegas-i Consumer Electronic Show (CES) informatikai szakvásáron. „Az ipar kötelessége elérni, hogy a ma még számítógépet nem használó 5,5 milliárd földlakó is csatlakozzon a világhálóhoz”- teszi hozzá.

A 100 dolláros laptop úgy lett kifejlesztve, hogy a legalacsonyabb legyen az előállítási költsége, mégis tartósan és megbízhatóan és rendkívül egyszerűen működjön. Az eredeti cél az volt, hogy a fejlődő országoknak darabját 100 dollárért adják el, egy ilyen gép jelenlegi teljes költsége mégis 150 dollár körül van.

Kofi Anan (ENSz főtitkára), Negroponte (a projekt atyja)

Az első országok, melyek hivatalosan is jelezték igényüket az XO-ra Brazília, Argentína, Uruguay, Nigéria, Líbia, Pakisztán és Thaiföld. Az XO operációs rendszerét kifejezetten oktatási céllal fejlesztették, beépített Wi-Fi eléréssel és videó-konferencia üzemmóddal, hogy a gyerekek egy-egy csoportja egymással együttműködve is tudjon dolgozni és alkotni.
A projekt azon is dolgozik, hogy a laptopot megkapó gyerekek kapcsolatban legyenek egymással. „Biztos akarok lenni abban, hogy a világon mindenhol kapcsolatba lépnek egymással. Nagyon kíváncsiak vagyunk mi fog történni, amikor Brazíliában és Namíbiában egyszerre kiosztunk egy-egy millió laptopot.”
A Google vigyázó szemei

Az XO projekt összetartója a Google lesz, mely ragasztóként funkcionál a tervek szerint, összekötve a világon szétszórt új felhasználókat. A keresőóriás abban is segíti a gyerekeket, hogy publikálhassák munkájukat a világhálón, s így a világ is megcsodálhatja alkotásaikat – mondja Bletsas.
A tervek szerint, valamikor a jövő évtől kereskedelmi forgalomban is megjelenik majd az XO, nagy kihívás azonban úgy megoldani az értékesítést, hogy az ne dobja meg jelentősen a kiadásokat. Ehhez a projekt vezetői az eBay-ben igyekeznek partnerre lelni, mert a nyugati világban a forgalmazás költségeinek féken tartása szinte lehetetlen kihívás.
„Filantrópikus szervezetet szeretnénk létrehozni, mely begyűjti az igényeket és megoldja a célba juttatását a készülékeknek. Ez sokkal nagyobb kihívás, mint laptopokat előállítani” – mondja Bletsas.
A cél, hogy kapcsolatot létesítsünk a gép megvásárlója, és aközött a gyerek között, akihez az XO eljut a fejlődő országokban. A szponzor megkapja annak a gyermeknek az email címét, akihez az általa vett gép eljut. Minderről a kommunikációs szakember a CES-en beszélt Las Vegasban, több ezer profitorientált informatikai szakértő és üzletember előtt.
Bletsas emellett szigorúan bírálta az iparágat a CES-en, mert annak „a legkevésbé sem nagyra törő terve, a következő egymilliárd felhasználó csatlakoztatása világhálóra”. Szerinte „a maradék” 5,5 milliárdra kellene koncentrálni.
„A jó megoldás nem a kipróbált és alkalmazott megoldások értékesítése, hanem új megoldások és technológiák fejlesztése kifejezetten a fejlődő országok igényeit és adottságait figyelembe véve” – magyarázta.

(Forrás: HVG)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment