Ember Föld Gazdaság

Országok életminőségi ranglistája

Franciaországé az első hely, Magyarországé a 25.

Magyarország Csehországgal holtversenyben a világ 25. legkellemesebb országa – az International Living értékelése alapján.
A különböző nemzetközi szervezetek és statisztikai hivatalok adatain alapuló lista kilenc tényezőt vesz figyelembe:

  • a megélhetési költségeket
  • a kulturális és pihenési lehetőségeket
  • a gazdaság helyzetét
  • a környezet állapotát
  • az élet szabadságát
  • az egészségügyi ellátást
  • az infrastruktúrát
  • a biztonságot és
  • az éghajlatot.

Az idei felmérésben 193 ország szerepel. Magyarország a 25. helyen végzett, ami nem rossz eredmény (bár az előző évben az 55 helyezésből a 21. helyen végzett (szomkat)).
A kelet-közép-európai országok közül – az éghajlatnak és a tengerpart nyújtotta kikapcsolódási lehetőségeknek köszönhetően – egyedül Horvátország előzi meg hazánkat, míg Szlovákia, Szlovénia, Lengyelország, Románia vagy Bulgária jócskán lemaradt Magyarország mögött. Figyelemre méltó, hogy például a turistaparadicsomnak számító Görögország (37.) is rosszabb eredményt ért el.

A világranglistát évek óta vezető Franciaország ezúttal is az élre tört. Párizsban nagyon drága az élet, és általában véve magasak az adók; vidéken azonban viszonylag kevés pénzből élvezni lehet a változatos, műemlékekkel tűzdelt tájakat, a remek borokat és ételeket, a tengerpart vagy éppen a síparadicsomok kínálatát – mutatnak rá az amerikai szerzők. A francia gazdaság stabil, az infrastruktúra – különösen a gyorsvasúti (TGV) hálózat és a városi tömegközlekedés – elsőrangú, az egészségügyi ellátást pedig a Világ Egészségügyi Szervezete, a WHO a világon a legjobbnak minősítette.

Az élmezőnyben találjuk a természeti szépségekben gazdag Ausztráliát és Új-Zélandot, a magas megélhetési költségeket és a hűvös időjárást leszámítva minden kategóriában jól teljesítő észak-európai országokat, valamint a kulturális kínálatban verhetetlen Olaszországot is. Az Egyesült Államok a tavaly hetedikről az ötödikre lépett előre, ez a magazin szerint az ország méretével, változatosságával, a lehetőségek széles körével és az összességében alacsony árszínvonallal magyarázható.

(forrás: vg.hu)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment