Nem kategorizált

A klímaváltozás emberi eredetű – IPCC jelentés

klímatérképek „Nagyon valószínű”, hogy a globális klímaváltozásnak emberi oka van.

A Klímaváltozást vizsgáló Kormányközi Bizottság (Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)) állítása szerint a hőmérséklet valószínűleg 1,8 – 4 °C között fog emelkedni a század végére.

A számítások szerint a tengerszint emelkedése valószínűleg 28-43 cm között lesz, és a globális felmelegedés következtében megnőhet a trópusi viharok intenzitása.

„Nagyon biztosak lehetünk benne, hogy 1750 óta az emberi tevékenység egyike a felmelegedésnek” jelentette ki Párizsban a delegáltaknak Dr. Susan Soloman társvezetője a szerzőknek.

Erősebb szavak

A jelentésnek, amit egy csoport készített az volt a feladata, hogy a klímaváltozás elemző tudományán alapulva foglalja össze az éghajlati eltolódásokat, amikkel a világ az elkövetkező években fog szembesülni.

Az ügynökség kijelentette, hogy innentől erősebb kifejezésekkel fogja illetni az emberi tevékenységek hatását a klímaváltozásra, mint azt az előzőekben tette.

2001-ben a jelző „valószínűleg” volt arra vonatkozóan, hogy emberi tevékenységek állnak a bolygót érő különböző trendek mögött. A „valószínűleg” az IPCC terminológiájában 66-90% közötti valószínűséget takar.

Most a panel abban állapodott meg, hogy minimum 90%-os bizonyosságú, hogy az emberi üvegházhatású gázok emissziója melegíti inkább a bolygó felszínét, mint a természetes eredetű tényezők.

A prognózisok szerint a hőmérséklet emelkedése 1,8 és 4 °C között lesz, bár előfordulhat 1,1 °C, vagy akár 6,4 °C-os emelkedés is.

2001-ben más módszer alapján ezek a számok 1,4 és 5,8 °C közöttiek voltak.
A tengerszinten nagyobb vita volt

A számítógépes klímamodellek általában nem foglalják magukban azt, hogy vizek érkeznek az óceánba az olvast jégsapkákból. Ezért az IPCC-nek el kellett döntenie, hogy kizárja-e ezt a tényezőt a számításokból, vagy megbecsüli a folyamat hatását, amit a tudósok nem ismernek, de nagy lehet.

Végül a bevált, konzervatívabb megközelítést alkalmazták, előrevetítve egy átlag globális 28 – 43 cm közötti tengerszint-emelkedés. A 2001-es jelentést idézve ez a skála 9-88cm között mozgott.

Arra vonatkozóan, hogy a klímaváltozás hatására a trópusi viharok intenzitása megnő a világon, az IPCC arra a következtetésre jutott, hogy valószínűleg bekövetkezik, ami a 66%-nál magasabb lehetőséget jelent.

„Kétségtelen”

Dr. Rajendra Pachauri, az IPCC elnöke elmondta: „Nagyon bátorító, ahogy a tudomány a Harmadik Értékelő Jelentés óta haladt”

„Ha látod annak mértékét, ahogy az emberi tevékenység befolyásolja a klímarendszert, a lehetőségek az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklésére más színben tűnnek fel, mert tudod, hogy mibe kerül, ha nem teszel semmit” – mondta a delegáltaknak Párizsban.

Achim Steiner, az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Progarmának (United Nations Environment Programme (UNEP)) ügyvezető igazgatója kijelentette, hogy az eredmények egy történelmi határkövet jelentenek a vitában arról, hogy valóban emberi eredetre vezethető-e vissza az atmoszféra állapota.

„Tények kétségtelen sorozata {mutatja, hogy} a fosszilis tüzelőanyagok égetése és a területhasználatban bekövetkezett változás hatással vannak a bolygónk éghajlatára.”
Hozzáfűzte: „Ha egy afrikai gyermek vagy, aki 2007-ben született, akkor 50 éves korodra betegségekkel és a szárazság újabb szintjével kell szembenézned.”
Elmondta, hogy reméli, az IPCC jelentés cselekvésre ösztönzi a nemzetek kormányait.

Különbségek

Egy tanulmány az IPCC jelentés kiadásának estéjén azt sugallta, hogy a nemzetközi szervezet előző jelentése túl konzervatív volt.

A Science magazinban egy nemzetközi tudós csoport arra a következtetésre jutott, hogy a hőmérséklet és a tengerszint emelkedése az legutóbbi, 2001-ben kiadott jelentésben megadott maximum lehetőségeket érte el, vagy afölött volt.

A magazin összehasonlította a 2001-es becslést a valósággal mind hőmérséklet, mind pedig tengerszint tekintetében.
A modellek előrejelzése szerint a hőmérséklet-emelkedés 0,15-0,35C közötti volt erre az időszakra. Az aktuális emelkedés azonban 0,33C volt, nagyon közel az IPCC által megadott felső határhoz.

Egy még drámaibb képet hozott a tengerszint összehasonlítása. Az aktuális átlag szint a dagály mérőműszerek és a szatellit mérései alapján gyorsabban nőtt, mint a kormányközi testület tudósai jósolták.

Az IPCC teljes klímatudományi jelentése idén később kerül kiadásra. mint más fejezetek, amik a lehetséges hatásait latolgatják a klímaváltozásnak, lehetőségek, hogy a hatásokat adaptálják, és lehetséges utat mutassanak az üvegházhatású gázok csökkentésére.
IPCC prognózisa

(Forrás: Richard Black, környezetvédelmi újságíró, BBC News website, Paris)

Összegzés

  • Valószínű hőmérséklet-emelkedés: 1,8- 4 C
  • Lehetséges hőmérséklet-emelkedés: 1,1 – 6,4 C
  • Legvalószínűbb tengerszint-emelkedés: 28-43cm
  • A sarki nyári tengeri jég eltűnik a század második felében
  • Nagyon valószínű, hogy a hőhullámok növekednek
  • Valószínűleg nő a trópusi viharok intenzitása

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment