Ajánló Ember

Filmajánló: Kerékbe törve

Kerékbe törve Ma a Reklámkonferencia ‘Fenntarthatóság – Új szelek?’ szekcióban Novák Péter és Geszti Péter beszéltek az esélyegyenlőségről, a média úgymond ‘akadálymentesítéséről’. Itt hívták fel a figyelmünket egy most készült dokumentumfilmre is.
A film bemutatójára október 2-án 19h-kor kerül sor a Millenáris Teátrumban.

A filmről:
Magyarországon évente kb. 200 ember válik baleset következtében mozgásképtelenné. Ezeknek az embereknek a 90%-a távol van az öregkortól, többnyire aktív életet él, lételeme a mozgás. A tény, hogy mozdulatlanná válnak, nem pusztán egy állapot, valamiféle végeredmény, hanem egy folyamat kezdete, amelynek számos következménye van életfunkcióik, társas kapcsolataik, szocializációjuk, önrendelkezésük szempontjából.

Bénulásuk érzelmi és mentális életüket is teljesen átalakítja.
Milyen érzelmi megpróbáltatásokat kell bejárniuk azoknak, akik egyik pillanatról a másikra mozgásképtelenné válnak, milyen esélyeik vannak, milyen menekülési útvonalakat választanak, hol és miért veszítenek játszmát?

A Kerékbe törve rendezője Vincze Zoltán öt éve egy baleset következtében deréktól lefelé lebénult. Tizenkilenc hónapot töltött kórházakban, már otthon van, újból dolgozik.
Bár a film nem az ő történetét kívánja elbeszélni, nem is szerepel benne, de az hogy a filmet ő rendezi lehetőséget, nyújt az alkotók számára, hogy egy olyan mozit készítsenek, ami nem ragad meg a sajnálat vagy szánakozás szintjén, nem hiszi el a hivatalosan kialakított vélekedéseket és nemcsak meri, hanem kötelességének érzi az éltért vívott valódi harc bemutatását.

A film az ő szemléletén keresztül, a lehető legbelsőbb módon próbálja bemutatni azt az állapotot, amikor a térbeli, szociális, érzelmi koordináták – amelyek sokszor nem is tudatosulva határozzák meg mindannyiunk életét – egyszer csak megkérdőjeleződnek, eltűnnek, újra értelmezendővé (sőt, újra alkotandóvá) válnak.

Részletek a filmből:

Adatok

  • a film címe: Kerékbe törve
  • játékidő: 75′
  • rendező: Vincze Zoltán
  • operatőr: Patócs Róbert
  • vágó: Csillag Mano
  • producer: Juhász István

(forrás: NEKO Alapítvány)

A szerzőről

szomkat

11 hozzászólás

  • Kedves Ayra,
    Nem tudom, hogy mi a megoldás, de mint minden téma ismertetésének, szerintem ennek is egy kommunikációs csatornája az Internet. Ellátogattam az oldalra, és beleolvastam a fejezetekbe. Tetszett :)
    A másik, ami eszembe jutott a „Strucc”, Novák Péter esélyegyenlőségi műsora. Megkérdezzem?
    szomkat

  • Kedves szomkat!
    Most jutottam ide…
    Köszönöm, hogy belolvastál, ez nagyszerű!
    Ismerem Novák Péter műsorát, azaz láttam már belőle… Kérlek, kérdezd, ha gondolod, hogy felfigyelne rá…
    Üdv: Ayra

  • Elküldtem Péternek, aki szívesen fogadta, és tovább is küldte a főszerkesztőnek. Azt is mondta, hogy ez lehet, hogy csak januárra kerül elő, mert sok van már betervezve. Szorítok :)

  • IHozzaszolas: Kissne Telegdi Jolan Elküldve: 2010.o3.l9 de írd a Kedves Papay Aranka!hMost talaltam erre az oldalra. Remélem most sem késő pozitiv pozitiv hozzaszolasom. Az irásaid gyönyörüek,Jó lenne az egészhez hozzá jutn, de hogyan? Mi személyesen ismerjük egymást a mARCZIBÁNYI téri intézetből. Örülök, hogy megtalaltalak!!! Ha Te is emlékezel rám és a kapcsolatot ujra éleszteni. irj: kissne.jolika@gmail.com

  • IKedves Papay Aranka! Kétszer irok,hát ha valamrlyik irásimmal megtalállak. Olvatam az „Ómama” és „Anyosom emlékére”. Minden elismesésem. Bárcsak a többire is rá találnék, igaz internetem csak négy hónapja van. Boldog vagyok, hogy végre megtakáltalak. Mi személyesen ismerjü egymást a Marczibányi intézetből. Ha Te is emlékezel rám és akarod a kapcsolatot felvenni – én nagyon akarom – irj!!! Millio puszi Kissne Telegdi Jolán E-mail cim: kissne.jolika@gmail.comde írd a hozzászólásodat!

Leave a Comment