Ajánló Ember

Október 2. – az Erőszakmentesség Világnapja

október 2Az ENSZ Közgyűlése május végén Mahatma Gandhi születésnapját, október 2-t az Erőszakmentesség Világnapjává nyilvánította.

Az ENSz döntés a következőket hangsúlyozta: az erőszakmentesség, a tolerancia, minden emberi jog és a mindenkit megillető alapvető szabadságjogok teljes körű tisztelete, a demokrácia, a fejlődés, a kölcsönös megértés, valamint a sokszínűség tisztelete összefüggenek és egymást erősítik.
Keresgéltem a YouTube-on, és rengeteg film van fenn Gandhiról és az erőszakmentességről, de egyik sem volt az igazi. Az alábbit azért választottam, mert ez mégis csak az ő születésnapja; meg nekem a zene is bejön.
%%VideoBlogger:youtube:GuP1_hn1yG0%%

Programajánló erre a napra:
A Humanista Mozgalom kezdeményezésében a Budapesten október 2-án, 18 órakor az Erzsébet téri Gödör Klubnál fognak gyülekezni az ünneplők, ahol megemlékeznek az erőszakmentesség nagyjairól, Mahatma Gandhiról, Martin Luther Kingről, Siloról.

Az ünneplők ezt követően az Andrássy úton a Hősök terére vonulnak, ahol az élő békejel hagyományaira építve megalkotják az erőszakmentesség élő jelét.

Budapesten a nap megünnepléséhez számos civil szervezet, iskola, nagykövetség csatlakozott. Felszólal Ranjit Rae indiai és – az ez alkalomból Bécsből idelátogató – Horacio Bazoberry Otero bolíviai nagykövet is.

Az este során folytatódik az Amnesty International és a Humanista Mozgalom aláírásgyűjtése a mianmari helyzet békés megoldásáért. Résztvevő szervezet még a Greenpeace, a Roma Polgárjogi Alapítvány, az ATTAC, a Fauna, Védegylet, a Zöld Fiatalok, és több mint 20 további szervezet.

A fő eseményt megelőzően számos általános és középiskola is megemlékezik az erőszakmentesség világnapjáról. 17 órakor a Gödör Klubban iskolások rajzkiállítása nyílik, „Ha Gandhi ma élne…“ címmel.

A Humanista Mozgalom a világ minden táján további 160 rendezvényt szervez a világnap alkalmából. Pécsett az ünneplők a Lehet Más a Világ! Aktivista Klub szervezésében 19 órakor gyülekeznek a Szent István téren.

(további információ: az Erőszakmentesség Világnapja weboldalán)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment