Föld

Veszélyben a Citadella-kristálybarlang

stripslashes(strstr(" title="Citadella-kristálybarlang (fotó: Adamkó Péter)"","rel=") ? " Februárban még örömmel adtam itt hírt az újonnan feledezett barlangról, amit a Gellért-hegyben találtak. Egy szombati szerint azonban az öröm korántsem tarthatott sokáig, mert betemették a kristálybarlangot. 8-10 méternyi építési törmelék fedi a januárban a Citadella alatt feltárt kristálybarlang bejáratát – nyilatkozta Adamkó Péter barlangkutató. A szakember elmondta: az év elején egy luxusvilla építése előtt bukkantak a világszenzációnak számító barlangra, a hatóság viszont csak úgy adott engedélyt a további építkezésre, ha az építtető 24 órás bejárási lehetőséget biztosít a kutatóknak a barlangba. Ezt viszont a cég nem tette meg, sőt, az is lehet, hogy tönkre tette a természeti képződményt. A szakemberek ezt egyelőre nem tudják megállapítani, ugyanis nem férnek hozzá a betemetett barlanghoz. Adamkó Péter szerint, ha a barlangot tönkretették, az kimeríti a természetvédelmi bűncselekmény fogalmát. A barlangkutató – teljesen jogosan – felháborítónak tartja, hogy mindez megtörténhetett. Egy ilyen, fokozottan védett képződményt bárhol máshol világszenzációként kezeltek volna, Magyarországon azonban egy háromszintes luxusvilla építése miatt megsemmisülhet.

Az építkezést egyébként először az építési hatóság leállíttatta, az építtető azonban elfogultságot jelentett a Budavári Önkormányzat ellen, ezután az ügyet a VII. kerületi építési hatósághoz utalta a közigazgatási hivatal. Adamkó Péter nem érti, hogy egy hegyvidéki építkezés ügyében hogyan dönthetett egy olyan kerület, ahol nem járatosak ilyen kérdésekben.
Azonban ez a hatóság is előírta, hogy a kutatáshoz 24 órás bejárást kell biztosítani, és kijáratot kellett volna építeni. Ez azonban nem történt meg, a kutatók most egy megközelíthetetlen barlangot találtak.

(forrás: inforadio.hu)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment