Föld

Újabb – most pozitív – hírek a Kristálybarlangról

Gellért-hegy KistálybarlangNovember 14-én egy sajtóközleményt kaptam a fejövés postaládájába, gondolom az október 28-i bejegyzés okán. A pr szövegtől megkímélem magunkat, és csak a lényeget idézem. Az viszont jó hír ;)

„2007. november 14., Budapest – Sértetlen és zavartalanul kutatható a gellérthegyi kristálybarlang – derül ki a barlang felülvizsgálatára kirendelt barlangkutatók szakvéleményéből. A hétfőn kiadott jelentés szerint a barlang állapota az év eleji feltárás óta változatlan, bejárata pedig akadálymentesen megközelíthető. A szakvéleményt a terület tulajdonosa … azonnal továbbította a vizsgálatot elrendelő Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez…

„Helyszíni szemlénken megállapítottuk, hogy a barlang falát borító kristálykéregben változás nem történt, a barlang érintetlen, sértetlen és a természetvédelmi hatóság valamint az építtető cég gyors intézkedése folytán ismét megközelíthető. Véleményem szerint ezzel az építkezés felfüggesztését kiváltó ok megszűnt, a ház építése folytatható” – nyilatkozta Dr. Leél-Őssy Szabolcs, a feltárást és felülvizsgálatot végző barlangkutató. „Végleges, mindenki számára megnyugtató megoldást a barlang bejáratát a Bérc utcába kivezető táró mielőbbi megépítése fog jelenteni” – fűzte hozzá.

A barlang felülvizsgálatát a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2007. október 27-én tartott helyszíni ellenőrzése után két nappal, határozatban írta elő. Erre azért került sor, mert az ellenőrzés időpontjában a biztonsági páncélajtóval lezárt barlang bejárata előtt – ideiglenes jelleggel – az építési munkák folytatásához szükséges töltőföldet tároltak.

A kivitelező az ideiglenes akadály eltávolítását haladéktalanul megkezdte és az előírások szerint, kézi erővel, 48 órán belül befejezte a föld áthordását egy olyan területre, ahol az nem akadályozta a barlang bejáratának megközelítését. Erről a felügyelőség munkatársai az október 31-én tartott újabb helyszíni szemlén meggyőződtek, illetve ezt jegyzőkönyvben is rögzítették…”

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment