Gazdaság

Kína élre tör az energiafelhasználásban

élre tör Kína az energiafelhasználásban Ezt a rövid hírt már a csütörtöki ‘holnapután’-ban is emlegettük, de most találtam egy részletes írást róla a Greenfo-n. Íme: 

2010-re Kína lesz a világ legnagyobb energiafelhasználója – áll a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) által készített tanulmányban. Jelenleg az ausztrálok a világ legnagyobb környezetszennyezői.

A szervezet World Energy Outlook című éves kiadványában felvázolt előrejelzése szerint Kína az Egyesült Államok energiafelhasználását is felül fogja múlni. Az ázsiai ország energiaigénye 20 év alatt a duplájára fog emelkedni, és ennek az az ára, hogy Kína a világ legnagyobb környezetszennyezőjévé, valamint az üvegházhatást okozó gázok legnagyobb kibocsátójává is válik – derült ki az IEA jelentéséből. Az IEA adatai szerint bár Kína a széndioxid-emisszió terén az év első felében már az Egyesült Államok előtt járt, a népesség szerinti egy főre jutó károsanyag-kibocsátás csak töredéke a nyugati átlagnak. Kínában a múlt hónapban 885 környezetvédelmi beruházást hagytak jóvá, amelyek évente 1,5 milliárd tonnával csökkentik az ország széndioxid kibocsátását.

A világ erőműveit vizsgáló amerikai cég, a Carma (Carbon Monitoring for Action) friss kimutatása szerint az ausztrálok a világ legnagyobb környezetszennyezői egy lakosra számolva, bár összességében az Egyesült Államok a legnagyobb környezetszennyező ország. Ám lakosonként számítva az ausztrálok után máris az amerikaiak következnek a legnagyobb környezetszennyezők között. Egy amerikai átlagosan tizenhatszor annyi szén-dioxidot juttat a levegőbe, mint egy indiai.

Az ausztrálok fejenként ötször annyi szén-dioxidot juttatnak a légkörbe az energiatermelés során, mint a kínaiak. A második helyezett Egyesült Államokat Kína és Oroszország követi. A Carma internetes statisztikája  az első, amely az erőművek szén-dioxid-kibocsátását mutatja, és mintegy 50 ezer erőmű adatait öleli fel.
Az adatokat a CDG (Center for Global Develepment = Globális Fejlődés Központja), egy amerikai agytröszt szolgáltatja hivatalos források alapján.

A két toplista tehát a következő:

Az első tíz legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó (tonnában):
1. Egyesült Államok (2530 millió)
2. Kína (2430 millió)
3. Oroszország (600 millió)
4. India (529 millió)
5. Japán (363 millió)
6. Németország (323 millió)
7. Ausztrália (205 millió)
8. Dél-Afrika (201 millió)
9. Nagy-Britannia (192 millió)
10. Dél-Korea (168 millió)

Egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás (tonnában):
1. Ausztrália (10,0)
2. Egyesült Államok (8,2)
3. Nagy-Britannia (3,2)
4. Kína (1,8)
5. India (0,5)

( forrás: Greenfo)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment