Föld

Kipusztulás fenyegeti a cápa- és rájafajokat a Földközi-tengerben

közönséges cápa Harminc fajt fenyeget a kihalás veszélye.

Kipusztulás fenyegeti a Földközi-tengerben élő különböző cápa- és rájafajok több mint 40%-át, főleg a túlzott lehalászás következtében – állapította meg a Természetvédelmi Világszervezet.

Harminc fajt eltűnés veszélye fenyeget, és a világon ebben a térségben a legveszélyeztetettebb a cápa- és a rájaállomány – mutatott rá a Világszervezet jelentése, amely a Földközi-tengerben élő porcogós halfajok helyzetét elemzi.

Claudine Gibson, a jelentés egyik társszerzője szerint az e fajokat fenyegető számos „jelentős veszély” között szerepel az élettér zsugorodása, a sportszerű halászat és az „egyéb emberi kártevés” is.

Tizenhárom fajt „kipusztulás súlyos veszélye” fenyeget, nyolc „veszélyben van” és kilenc „sebezhető” – áll a jelentésben.

kékcápaA kipusztulás súlyos veszélye fenyegeti a máltai ráját (Leucoraja melitensis), amely csak a Földközi-tengerben található és amelynek populációja 80%-kal csökkent a mélytengeri lehalászás következtében. Ebbe a kategóriába sorolható még Mobula mobular, amely főleg a Földközi-tengerben fejlődik, és amely szokatlan nagysága (öt métert is elérhetnek a nőstények), ritka szaporasága (egyszerre csak egy utód), valamint a kivetett úszóhálók miatt került végveszélybe. Végül súlyos veszélyben van az uszonya miatt igen keresett kékcápa (Isurus oxyrinchus) és a közönséges cápa (Lamna nasus) is, mivel lehalászásuk aránya messze meghaladja a szaporulatot.

A Világszervezet jelentése szerint csak a mélytengeri halászat embargója és az úszóháló használatának eltiltása adhat reményt a helyzet javulására. Egyúttal felszólította az Atlanti-óceán halászatát szabályozó hatóságokat, hogy korlátozzák a kékcápák lehalászását.

(forrás: Híradó)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment