Föld

Újra japán bálnavadászat indult

Greenpeace A japán bálnavadász flotta vasárnap, november 18-án reggel kihajózott, hogy elkezdje eddigi legnagyobb méretű bálnamészárlását, a kereskedelmi bálnavadászatról szóló tilalom ellenére. Több mint 1000 bálna leölését tervezik a déli-tengereken. A 935 csukabálna mellett 50 veszélyeztetett hosszúszárnyú- és 50, szintén a kihalás szélén álló barázdás bálna levadászása is szerepel terveik között.

A japán partoknál állomásozó Greenpeace hajó, az Esperanza fedélzetén tartózkodó Karli Thomas szerint: „Ez nem a tudomány érdekeit szolgálja – ez egy üzletág, melyet a tudomány álcája mögé bújtatnak. Teljesen feleslegesen használják a japán adófizetők pénzét, miközben más országoktól a turisztikai bevételek lehetőségét is elveszik. A hosszúszárnyú bálnák az egyik legfontosabb alapját adják a térségben jelenleg virágzóban lévő bálnamegfigyelési turisztikai iparágnak. A bálnavadászati flottát azonnal vissza kellene hívnia a japán kormánynak! Ha ez nem történik meg, kénytelenek leszünk erőszakmentes direkt akciókkal fellépni ellenük, hogy megakadályozzuk a vadászatot!”

Greenpeace bálna poszter Egy, a Nippont Kutatóközpont által elvégzett 2006-os felmérés szerint a japánok 95%-a soha, vagy csak nagyon ritkán evett bálnahúst. Több, mint kétharmaduk ellenzi a japánok bálnavadászati tevékenységét. Japánban közel 4000 tonna fagyasztott bálnahús van még a raktárakban, mert kereslet nincs rá.

A Greenpeace jelenleg együttműködik tudósokkal a Nagy Bálnavándorlás projekt keretein belül, melynek segítségével bizonyítani kívánja, hogy a bálnák tudományos kutatása, megfigyelése a leölésük nélkül is hatékony és informatív. Ezen projekt keretein belül jeladóval ellátott hosszúszárnyú bálnák mozgását figyelhetjük figyelemmel a déli Csendes-óceánban, miközben szokásos éves vándorlásuk zajlik. Az erre a Nagy Bálnavándorlás kampányra létrehozott weboldalon a bálnák mozgása mellett a japán bálnavadász flotta útját is nyomon lehet majd követni.

Az Esperanza flottája blogban vezeti a napit történéseket.

(forrás: Greenpeace)

A szerzőről

szomkat

3 hozzászólás

  • Szerintem még igy is kesztyűs kézzel bánnak a környezet kizsákmányolóival.
    Ha rám lenne bízva ezeknek a mocskoknak az élete, szőrnyű kínok közepette venném el. Kívánom a fókabébiket fahusánggal agyonverő vadászoknak, hogy a családtagjaikat, beleértve természetesen a gyerekeiket is a szemük láttára verjék agyon.
    Remélem akik komolyan gondolják a környezetvédelmet, kicsit keményebb intézkedésre kapcsolnak.

  • romaniaban elek, szereny velemenyem szerint nincs szebb mint a balna ,mar 1 mert a legnagyobb is es mert e legaranyosabb es ja leg inteligensebb is

  • A Japán „ego” nem engedheti meg,hogy leereszkedjen a földi halandókhoz azt hiszik magukról mindenhatók,X éven belül kiírtják a tenger élővilágát.aztán meg élelemért kuncsorognak a földrész államaihoz.Az a baj,hogy a Greanpeac nem folyamodhat komolyabb eszközökhöz,csk a tiltakozás van kézénél.De mint tudjuk azzal nem sokra menek sajnos.

Leave a Comment