Ember

Egy kis érték a szürke hétköznapokban

Csütörtökön átadtuk az Internettel az Egyenlő Esélyekért (Egálnet) Program honlapkésztítő verseny nyerteseinek a díjakat.
Nagy élmény volt. Felért egy karácsonyi ajándékkal nekem, és azt gondolom, sokunknak akár a díjazó, akár a díjazottak oldalán álltunk is.
A program lényege, hogy hátrányos helyzetű csoportok, illetve őket támogató szervezetek részére készült egy közösségi oldal, azon belül pedig a regisztrált szervezetek egy szoftver segítségével honlapot készíthetnek maguknak. Ezen oldalak fölött ült össze a zsűrink, aminek eredménye alapján kiosztottuk a díjakat. Amellett, hogy minden díjazott megkapta a PC + monitor + nyomtató konfigurációt, be is mutatták honlapjukat, és elmondták, hogy miben segítette szervezetük célját, avagy miért is jó ez nekik, mire használják.
Novák Péter és a Nagykőrösi Kossuth Iskola tanulói Az egyik díjátadó Novák Péter volt, aki – társadalmi munkában – egy kellemes meglepetés volt a kicsiknek és a nagyoknak egyaránt. Jó volt látni az örömöt az arcokon, ahogy várakozás közben fotózkodtak vele.
Az egész hangulatát nem lehet átadni egy postban. Ahhoz ott kellett lenni, látni a csillogó szemeket, mosolyokat, és látni, hogy mit jelent ez számukra.
És akkor a díjazottak kategóriánként (sajnos az oldalak nem kompatibilisek firefoxszal):

a kollégium igazgatójának bemutatója Kistelepülések: Városi Kollégium Mosonmagyaróvár
A fiatal kollégium a verseny lezárása előtt 10 nappal talált rá az Egálnetre. Bőszen belefogtak hát a honlapkészítésbe.

Iskolák, szakkörök: Nagykőrösi Kossuth Iskoláért Alapítvány
díjak átvétele, ahol szintén segítenek az iskolások Az iskolában a számítástechnika tanár készítette a honlapot, aki a tanulókat is aktívan bevonta. Együtt találták ki, hogy mi legyen az oldalon, és az iskolások a fórumon is igen aktívak. A honlap bemutatásakor az egyik kisdiák olvasta fel a történteket, és a tanár lapozta a slide-okat. Nagyon helyes volt.

Pannónia Ifjúsági Egyesület átveszi a díjakat Fiatal pályakezdőket segítő szervezetek: Pannónia Ifjúsági Egyesület
Az egyesület a pályakezdő és hátrányos helyzetű fiatalok boldogulását hivatott segíteni. Folyamatosan fejlesztik e-standjukat, ahol nem értékesítéssel foglalkoznak, hanem a legújabb szolgáltatásaikra hívják fel a figyelmet.

Bemutató - Kispesti Romákért Egyesület Kisebbségi közösségek: Kispesti Romákért Egyesület
Az egyesület a roma integrációt tűzte zászlajára. A honlapon hirdetik az ingyenes cigány nyelv tanulást, képeket láthatunk különböző rendezvényekről, mint táncklub, nyári táborozás, stb. A díjátadón nagyon szimpatikus emberekkel ismerkedhettünk meg.

Az iskolások már a díj részleteit nézegetik Fogyatékkal élők: Konduktív Iskoláért Közhasznú Alapítvány
Mi az a konduktív? A szó latin eredetű és rávezetést jelent. Bővebben a honlapon is megtalálható. A honlapon elsősorban a képek által betekintést nyerhetünk a fogyatékkal élő gyerekek programjaiba, mindennapjaiba.

Humánstúdió díj átvétele Munkanélküliek: Fővárosi Közhasznú Foglalkoztatási Szolgálat Kht.
A Humán Stúdió nem kizárólag és kimondottan a munkanélküliekkel foglalkozik. Célja, hogy a hátrányos helyzetűek elhelyezkedését globálisan – elsősorban a munáltatók ösztönzésén keresztül – támogassa. A fórum oldalukat elsősorban az ott megjelenő kérdések alapján történő tanácsadásra használják.

Nyugdíjasok: „Együtt-egymásért” Egyedül Élők és Nyugdíjas Klub Egyesület
Az egyesület, mint az számunkra telefonon kiderült általában 70 év feletti tagokból áll, akik az unokák segítségével készítették el oldalukat. Az egyesület elnöke éppen kórházban van, ezért nem tudtunk találkozni vele, de ezúton is jobbulást kívánunk.

Bemutató - Somogycsicsóért - Somogyért EgyesületKismamák, Családsegítők: Somogycsicsóért – Somogyért Egyesület
A 200 lakost számláló zsákfalu egyesülete nem kizárólagosan a családokért van. A legkedvesebb mondatom, amit az oldaluk bemutatásakor mondtak, hogy bár ilyen kevesen élnek a településen, de „az Interneten mindenki egyenlő”; azaz ugyanazokhoz az előnyökhöz, ismertséghez juthatnak, mint egy nagyváros.

Família honlapjának bemutatója Non-profit szervezetek: Família Nagycsaládosok Egyesület
Sok minden eszembe jutott már a webről, de speciel a babakocsi még sosem. Amikor a Família elkészítette a honlapján, és a nagycsaládosok problémáira felhívta a figyelmet, megtalálták őket olyanok, akik akár használt babakocsival, akár más segítséggel tudtak hozzájárulni a rászolrulók mindennapjaihoz.

Díj átvétele - Kallódó ifjúságot mentő, támogató alapítvány Egyéb: Kallódó Ifjúságot Mentő Támogató Alapítvány
Egy drogterápiás intézetnek elég nehéz dolga van attraktívvá válni az arra rászorulók körében. Ebben segíthet ha életképeket és pozitív visszajelzéseket mutat be. A fórum még a jövő zenéje, de azt is tervezik.

A honlapok nem feltétlenül olyan profik, mintha egy webfejlesztő cég készítette volna őket, de a bemutatók meggyőztek arról, hogy egy majdnem információs társadalomban a hátrányos helyzetűek és az őket támogató szervezetek digitális integrálása mennyire fontos feladat.

1 éves szülinapi torta az EgálnetnekAz Egálnet egy éves. A szervezeteknek önmagukat is meg kellett győzni, hogy beszálljanak ebbe az új világba. És meggyőződésem, hogy a neheze még csak ezután jött, amikor elkezdték szerkeszteni az oldalukat. Sokan vannak még. Remélem, hogy minél többen csatlakoznak majd. Szép volt, jó volt, folyt.köv! :)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment