Ajánló Ember

Gyávák és hősök

Gyávák és hősök Szombaton este megnéztük a „Gyávák és hősök” című filmet. Nem hiszem, hogy rekordot fog dönteni a nézettsége. Annak ellenére, hogy új film, alig lézengtünk páran a teremben.
Egy elgondolkoztató alkotásról van szó (lehet, hogy ezért voltunk rá kiváncsiak olyan kevesen). Feszegeti a média és a politika harcát, az értékek hiányát, az értékes emberek szürke és értelmetlen életbe veszését, a háborúk és a politika kapcsolatát, stb. Engem, letaglózott a film, újra gondolkodtatott, és mi tagadás, le is tört. Az egyetlen jó érzés az volt benne, hogy nem vagyok egyedül a gondolataimmal.

A film bemutatása a filmhu-ról:
A történet három különböző szálon fut, ezek szereplőinek sorsa pedig a több ezer kilométernyi távolság ellenére is összefügg.
Jannine Roth (Meryl Streep) tapasztalt újságíró, immár negyven éve űzi a szakmát, megbeszélésen van Jasper Irving (Tom Cruise) szenátornál, a republikánusok ifjú reménységénél, aki éppen az új afganisztáni katonai stratégiát igyekszik megfelelően píárolni.
Arian és Ernest (Derek Luke, Michael Peña), két fiatal egyetemista, mindketten önkéntes katonákként éppen végrehajtják az „Új stratégiát”. A két huszonéves részben egykori tanára, Dr. Malley (Robert Redford) bíztatására valami fontosat igyekszik kezdeni a saját életével.
Todd ugyancsak Malley egyik tanítványa, aki éppen arra készül, hogy megkösse mindazokat a kompromisszumokat, amelyekkel egy viszonylag kényelmes, szürke életet élhetne, de a tanárának ez nem teszik, többet lát a fiúban.

Roth és Irving „küzdelmében” a politika igyekszik hanyatt dönteni a médiát. A négy évtizedes tapasztalattal felvértezett újságírónő nem akarja megenni a maszlagot. Cruise figurája, a fiatal republikánus titán kiváló meggyőző támadásokat indít, hogy hírként eladja azt a politikai üzenetet, miszerint Amerika Afganisztánban megfordítja a terror ellenes harc menetét. Eleinte mintha az utóbbi évek külpolitikai hírösszefoglalóját hallanánk, de a két színész hiteles játékának köszönhetően végül politika és média szimbiózisának valódi természete bontakozik ki.

Mindezzel párhuzamosan bontakozik ki Todd és Dr. Malley beszélgetése. A tanár igyekszik megmenteni a fiú lelkét, hogy megvalósuljanak a benne szunnyadó lehetőségek. Todd figurája bármely egyetemre odaképzelhető. Egy fiatal tehetség, aki lélekben már készül feladni elveit a kényelmes, középszerű életért, miközben képességei révén nem a rendszer pótolható alkatrészeként élni, hanem a rendszer egészét valamilyen módon javítani lenne a kötelessége – ebből igyekszik tanára „kirugdosni” tanítványát.

A harmadik történet az említett „Új Stratégia” megvalósításában fizikailag résztvevő afroamerikai és mexikói párosé, Ariané és Ernesté. Élnek a felemelkedés lehetőségével, szerződéses katonaként harcolnak egy fontos ügyért, amelyért cserébe a társadalom többek közt kedvezményes továbbtanulással fizet majd. Ha hazajönnek.
Malley ki is mondja, ha rossz a döntésed, és elbuksz, legalább megpróbáltad. Persze azt ő sem várja diákjaitól, hogy önkéntesként vonuljanak embert ölni több ezer kilométerre hazájuktól. Ezért két diákját igyekszik lebeszélni a hadseregbe lépésről, de tiszteletben tartja és elfogadja végső döntésüket.

(forrás: filmhu és a film maga)

A szerzőről

szomkat

Szólj hozzá

Leave a Comment