Ember

Nemzeti vágta nézőpont

Nem tudtam elképzelni, hogy hogyan lehet lóversenyt varázsolni a Hősök terére. Ezért némi unszolást kellett bevetnem, hogy kijussunk.

Az ötletről: Mi jut eszébe egy külföldinek, ha Magyarországot megemlítik neki. Az illegális hulladéklerakók, amit repülőről is jól látni? A gulyás? Palacsintával? Az állandó politikai civakodás? Az, hogy úton útfélen átvágják, mint turistát? Ezek a dolgok egy ország image-ének részei. És az image befolyásolja azt is, hogy egy ember úgy dönt, a szabadságát itt tölti, a pénzét itt költi, avagy mégsem.
Erre született egy ötlet Geszti Péter fejében, hogy megrendezze a Nemzeti Vágtát, ahol a lovas nemzet hagyományait teszi előtérbe, ahol az önkormányzatokat aktivizálja, ahol a politikamentességet teremti meg.

A gyakorlatról: Az ARC egyik jelmondatára („Fikázni könnyű, alkotni nehéz”) koncentrálva azért én leírom a tapasztalatomat.

A weboldal nem tetszik. Ebben én ugyan laikus vagyok (persze nekik készül), de egy jobban megfaricskált oldalt vártam. Több látványos elemmel, nem pdf anyagokkal, stb.

A huszár design sem ragadott meg. Konkrétan nekem csúnya. Értem, hogy hagyomány, azt is, hogy huszár, de nekem nem jön be. 21. századot írunk. Még ha a szerkó marad is, valahogy sugalljuk azt, hogy ez ma történik. Hozzáteszem, hogy nem vagyok kommunikációs szakember, se dizájner, tehát akár még tévedhetek is, és lehet rossz ízlésem.

A szponzor kicsit túldominált ezen az eseményen. Minden sárgállott tőle. Pozitív, hogy mellé állt az eseménynek, biztos szükség volt rá, de egy kicsit visszafogottabban nem lehetett volna dicsőíteni? Nehéz kérdés, tudom, hiszen én is cégnél dolgozom. Az is lehet, hogy csak a sárga szín vadított meg, de nekem sok volt. Sárga lufik, sárga zászlók, sárga pólóban rohangáló lányok és fiúk, sárga sátrak, zászlók az összes hirdetőn, és még riksa is volt, ami sárga.

Sátraknak és vásárnak egy kicsit mintha Völgy feelingje lett volna, ami nekem bejön. Fura volt velük itt találkozni :)

A vágtaélmény lett volna a lényeg. Én azért mentem ki, hogy lássam a lovakat, lovasokat, kaszkadőröket, stb. Nem kivetítőn, hanem közvetlenül. A VIP részére lehetett lelátót építeni, a szegény polgárok a helyszínen azonban semmit nem láttak. Volt egy híd, amin keresztül a tér közepére be lehetett volna jutni, de több száz méteres sor, 30°C-os meleg mellett mi nem próbáltuk ki. Főleg, hogy bent sem volt szintkülönbség, tehát megsaccoltuk, hogy onnan sem lehetett sokat látni. Aki csak a tömegnyomort érezte meg, az nem gondolom, hogy azonos feltételek mellett jövőre is ki akar majd menni. Pedig mintha ez is cél lett volna.

Ma már TV-ről követtem az eseményeket. Ez tényleg élvezetesebb volt. Főleg, ha valaki szereti a lóversenyt. De ugye, a lóversenyben az a tuti, amikor a helyszínen izgulhat az ember.

A lovasok kapcsán nem tudom megítélni, hogy az adottságok, avagy mi vezetett ahhoz a tényhez, hogy egyetlen számottevő lovas oldal sem foglalkozott az eseménnyel. Minden újításkor szükség van a szakma támogatására. Ha a lovas nemzet tradícióit akarjuk feléleszteni, szerintem a lovasokat illik magunk mögé állítani. Tudom, hogy a Lázár fivérek benne voltak. Azt is, hogy sok zsoké indult. De a Nemzeti lóverseny oldalán csak annyi hivatkozás van, hogy vasárnap nem lesz futam a Nemzeti vágta miatt, a lovasok.hu pedig meg sem említi az eseményt.

Azt azért a kritika mellett megemlítem, hogy TV-n kísérve végigüvöltöttem Suták Vanda és Alexander (talán angol telivér) futamát a győzelemig, ami egy élmény volt. (De mennyivel jobb lett volna ez a helyszínen!)

A hibákból biztos lehet tanulni, talán valahogy meg lehet valósítani lóverseny pályát lelátókkal a Hősök terén, és lehet olyan rendezvényt csinálni ebből, ami azért jobb image, mint az Oktoberfest, ami csak a sörről szól. Szerintem.

Cr@sh szintén leírta tapasztalatát. Esetleg olvasd el azt is. Az is egy nézőpont.

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment