Nem kategorizált

G8 klíma: 2050-re lesz cél… és 2020-ra?

A G8 vezetői megegyeztek, hogy „átgondolják és elfogadják… a legalább 50%-os globális kibocsátás csökkentést 2050-ig felismerve, hogy ez a globális kihívás csak globális válasszal oldható meg”.

Yvo de Boer, ENSZ Klímaváltozási Konvenció Keretprogram ügyvezető titkára szerint a megegyezésben az a nagyon pozitív, hogy egy ambíciózus gazdasági célról szól. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a hosszútávú célok hatástalanok, ha nincs mögöttük rövidtávú elkötelezettség. „Amit hiányolok ebben, az az utalás, hogy mennyire tervezik a G8 országai kibocsátásukat 2020-ra.”

Yasuo Fukuda, Japán miniszterelnöke szerint a vezetők túljutottak a különvéleményeken, ami ehhez a megállapodáshoz vezetett.
José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke boldogságát fejezte ki az alku kapcsán. Gordon Brown, az Egyesült Királyság minisztelnöke pedig „jelentős előrelépés”-ként jellemezte azt.

2050 pedig valóban messze van. Az Avaaz.org szerint, ami egy non-profit globális kampány szervezet, sürgeti Harpert, Fukudát és Busht a 2020-as klímavédelmi cél meghatározására. Kanada, Japán és az Egyesült Államok elnökei úgy tűnnek fel a kampányban, mint gyerekek, akiket felszólítanak, hogy nőjenek már végre fel, valamint petíciójukban arra figyelmeztetnek, hogy felelősséggel tartoznak. A Financial Times-ban hirdetésként jelenítik meg az üzenetet (ld. a képet), online petíciójukat pedig jelen pillanatig 228.903-an írták alá. Te mire vársz?

(további infó: FT, Avaaz.org)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment