Gazdaság Inno/Tech

Pelletáló üzem és biomassza erőmű Szászbereken

Az évi 80 ezer tonna alapanyagot feldolgozó pelletáló üzem száz embernek ad közvetlenül munkát, de az alapanyag-termesztés is teremt munkahelyeket.

Felavatták az 1mrd Ft-ból készült Szászbereki Ipari Parkot. A következő lépés a próbaüzem megindulása 2009 márciusában a pelletáló üzemben, illetve ezt követően a biomassza-erőműben is – mondta Vasas Zsuzsanna, Szászberek polgármestere. A kapcsolódó beruházások összesen 42 milliárdot tesznek ki – tette hozzá.
Ritkán fordul elő, hogy egy kis településen, mint Szászberek, ilyen nagy beruházás történjen – mondta Bajnai Gordon, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az avató ünnepségen, megjegyezve: csak a tudatosan építkező településeknek van esélyük Magyarországon.
Bajnai Gordon hozzátette: a nagyberuházás három szempontból is nagy jelentőségű. Olyan térségben történik, ahol elég nagy az elmaradás, másrészt munkahelyteremtő, rengeteg közvetett munkahelyet jelent a bioenergetikai alapanyag-beszállítóknak. Harmadrészt pedig az ipari parkban létrejövő biomassza-erőmű csökkenti Magyarország elég egyoldalú energiafüggőségét.

Szászberek polgármestere elmondta: folynak a tárgyalások egyéb munkahelyteremtő beruházásokkal kapcsolatban is, mivel a hulladékhőt nemcsak a pelletáló üzemben lehet jól hasznosítani, hanem a kertészeti, primőrtermesztéssel foglalkozó vállalkozásoknak is olcsó energiát jelent.

Az évi 80 ezer tonna alapanyagot feldolgozó pelletáló üzem közvetlenül száz embernek ad munkát, de már szerveződnek a pelletálás alapanyaga – a fehérjében gazdag lucerna – termesztésére az együttműködési formák, ami további több száz munkavállalónak jelenthet megélhetési formát. Az olasz-magyar vegyes vállalat az arab világ állattartóinak szállít majd a kizárólagos szerződéssel takarmányt.

(forrás: Zöldtech)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment